Zwart looft hardwerkende Akpom: 'Hij ontlast met zijn spel al zijn medespelers'

door Jari Perridon 88

Bron Voetbal International

Zwart looft hardwerkende Akpom: 'Hij ontlast met zijn spel al zijn medespelers'

door Jari Perridon 88

Bron Voetbal International

Laatst geüpdatet

Pieter Zwart, hoofdredacteur bij Voetbal International, begrijpt volledig waarom Francesco Farioli tevreden is met Chuba Akpom in de spits bij Ajax. De Engelse spits van de Amsterdammers kreeg de afgelopen tijd kritiek op zijn spel, maar volgens Zwart moet men meer kijken naar de verdedigende arbeid die de Engelsman levert in het systeem van Farioli.

Bestel het nieuwe derde shirt van Ajax in de Ajaxshop!

'Als je gaat kijken naar de speelwijze van Farioli, zie je dat Akpom in het defensieve stuk veel bijdraagt. Hij verdedigt vaak terug tot op een middenvelder van de tegenstander', vertelt Zwart aan tafel bij VI Rondje Europa. 'Je ziet bij Ajax dat de controlerende middenvelder soms in de laatste lijn komt te staan. De andere middenvelders kunnen dan niet constant druk zetten op de middenvelders van de tegenstander. De spits moet dus best veel verdedigend werk leveren. Als je Akpom daarop gaat beoordelen, zie je dat hij veel arbeid verricht met hoge intensiteit', vervolgt Zwart.

Volgens Zwart is dat de reden dat Farioli zo te spreken is over Akpom. 'Het is wel lekker dat je dan een spits hebt die een sprint achteruit trekt om een sliding te maken op het middenveld. Hij is bereid om veel vuile meters te maken. Die loopjes van Akpom zijn voor het huidige Ajax van enorme waarde. Akpom ontlast op deze manier alle spelers achter hem. Farioli hoopt uiteindelijk dat Brobbey dit gaat doen. Hij heeft ook veel meer kwaliteiten aan de bal en dan heb je echt de ideale spits.'

Link naar Wout Weghorst

Volgens Lentin Goodijk, Ajax-watcher voor Voetbal International, verklaart dit ook waarom de Amsterdammers Wout Weghorst graag willen toevoegen aan de selectie. 'Het is wel grappig want alles wat Pieter net beschrijft zijn de kwaliteiten van Weghorst. Het is dus ook niet zo vreemd dat Ajax hem graag naar Amsterdam wil halen.' Ajax ziet de spits van het Nederlands elftal graag komen, maar naar alle waarschijnlijkheid zal Akpom moeten vertrekken alvorens de Amsterdammers kunnen handelen.

Toekomst Kaplan

Ook de toekomst van Ahmetcan Kaplan wordt besproken tijdens de live-uitzending van Voetbal International. Volgens Goodijk zou het zomaar zo kunnen zijn dat de Turkse verdediger na 2 september niet meer bij Ajax speelt. 'Kaplan lijkt voorbijgestreefd te zijn in de pikorde. Op zijn positie doet Youri Baas het nu behoorlijk goed. Kaplan moet dus even pas op de plaats maken. Baas is nu eenmaal verder qua coaching. Kaplan kan na twee jaar bij Ajax nog altijd niet vloeiend Engels en dat is niet ideaal als je Sutalo daar naast hebt staan die ook niet veel praat. Hij is nog niet afgeschreven, maar als daar een goed bod voor binnenkomt kan hij vertrekken.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.