Weghorst ontvangt lovende woorden: 'Qua mentaliteit was hij toen al van de buitencategorie'

door Marco Bouwmeester 13

Bron Algemeen Dagblad

Weghorst ontvangt lovende woorden: 'Qua mentaliteit was hij toen al van de buitencategorie'

door Marco Bouwmeester 13

Bron Algemeen Dagblad

Wout Weghorst heeft lovende woorden ontvangen van oud-ploeggenoten en zijn voormalige trainer in zijn tijd bij Jong Willem II. De spits die nu onder contract staat bij Ajax, speelde aan het begin van zijn carrière bij Willem II. Oude bekenden van Weghorst in zijn Willem II-periode halen positieve herinneringen van hem op.

Wout Weghorst is in recente wedstrijden erg belangrijk gebleken voor Ajax met goals tegen FC Groningen, Heracles Almelo en Qarabag FK. De beginfase van de carrière van Weghorst speelde zich echter af in Tilburg. Het Willem II-avontuur van Weghorst begon in 2011. In dit jaar tekende de Tukker een amateurcontract bij de club uit Tilburg en hij sloot aan bij de belofteploeg. In dit team speelde destijds ook Kenny Anderson.

'Ik durf wel te zeggen dat ik me Wout ook had herinnerd als hij het niet zo ver had geschopt. Hij was toen namelijk al redelijk excentriek. Hij kwam van de amateurs en had nooit bij een profclub gespeeld. Dat was ook wel te zien. Maar de achterstand van toen heeft hij ruimschoots goedgemaakt, haha', aldus Anderson tegenover het Algemeen Dagblad.

Ook Jos Peltzer, oud-ploeggenoot van Weghorst bij Jong Willen II, komt aan het woord. Peltzer denkt dat de Tukker de eerdergenoemde voetballende achterstanden wist goed te maken door zijn enorme wil om te winnen. De mentaliteit van Weghorst heeft er volgens Peltzer voor gezorgd dat de spits van Ajax het zo ver heeft geschopt.

'Wout was een heel normale, leuke, aardige gozer die goed in de groep lag. Maar op het veld haalde hij echt het bloed onder je nagels vandaan. Sowieso bij tegenstanders, maar tijdens trainingen ook bij medespelers. Hij deed álles om te winnen', erkent Peltzer, die de mentaliteit van Weghorst als zijn grootste kwaliteit benoemt.

'Qua techniek hadden we nou niet bepaald het idee dat we er een wereldvoetballer bij hadden. Maar qua mentaliteit was hij toen al wél van de buitencategorie. Op vrijdagochtend konden we altijd krachttraining doen, maar dat was niet verplicht. Ik heb die regelmatig overgeslagen. Maar Wout niet, hoor: die zat er elke vrijdag. Hij is nu twee keer zo breed als toen.'

'Mede door die instelling is hij een fenomeen geworden'

Tot slot spreekt ook Clemens Bastiaansen, in die tijd trainer van Jong Willem II, over de mentaliteit van Weghorst. Het zelfvertrouwen van de Tukker heeft ook een grote rol voor hem gespeeld. 'Hij had flair, een enorm geloof in zichzelf en maar één doel: slagen als profvoetballer. En dus was hij altijd bezig met individueel trainen, beter worden.'

'Ik vond dat hij niet zo goed kon koppen, dus ik zei: ''Je moet je eens verdiepen in Jan van Roessel'', de legendarische Willem II-spits die dat wél geweldig kon', begint Bastiaansen een anekdote over de spits van Ajax. 'Zijn reactie was: ‘’Daar zijn geen beelden van.’’ Dus besloten we de trainingen van Wout te filmen, om te laten zien hoe hij koppend beter kon worden. Die beelden hebben we op een cd’tje gezet en die wilde Wout per se hebben. Zodat hij het terug kon kijken en ermee aan de slag kon gaan. Mede door die instelling is hij een fenomeen geworden.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.