Financiële malaise kan nog lang voortduren: 'Iedereen bij Ajax houdt elkaar in een wurggreep'

door Mike van Weert 41

Bron De Telegraaf

Financiële malaise kan nog lang voortduren: 'Iedereen bij Ajax houdt elkaar in een wurggreep'

door Mike van Weert 41

Bron De Telegraaf

Valentijn Driessen verwacht een nog grotere financiële malaise voor Ajax over het aanstaande boekjaar. De recordkampioen noteerde over het afgelopen boekjaar rode cijfers en gezien de huidige gang van zaken lijkt daar ook niet snel verandering in te gaan komen. Bovendien houdt iedereen binnen Ajax elkaar in de wurggreep, stelt Driessen.

Bestel het nieuwe derde shirt van Ajax in de Ajaxshop!

Ajax maakte op donderdag bekend dat de club 9,8 miljoen euro verlies had geleden over het boekjaar van 2023/2024. Dat is een slechter resultaat dan men verwacht van de Amsterdamse club, maar het had volgens Driessen veel hoger kunnen uitvallen. 'Die tien miljoen euro verlies is wel een opgepoetst verlies, want het zou veel hoger uitgevallen zijn zonder de toptransfers van Jurriën Timber (Arsenal), Mohammed Kudus en Edson Alvarez (beiden West Ham United)', schrijft de hij in zijn column voor De Telegraaf.

'Ajax leeft op te grote voet'

Door de verdere financiële en sportieve malaise lijkt Ajax ook komend jaar op een verlies te moeten rekenen. De ploeg van Francesco Farioli haalde weliswaar het hoofdtoernooi van de Europa League, maar dat zal niet voldoende zijn om Ajax te behoeden van een nieuwe verliesrekening. 'Dat verlies zal ongetwijfeld veel hoger zal uitvallen tot mogelijk wel dertig miljoen euro of meer. Weliswaar leveren de transfers van Calvin Bassey (Fulham), Georges Mikautadze (FC Metz) en Steven Bergwijn (Al-Ittihad) op papier 57 miljoen euro op; nagenoeg eenzelfde bedrag is Ajax kwijt aan de resterende afschrijving.'

'Ajax leeft gewoonweg op te grote voet en er doemen serieuze financiële problemen op als de club zich voor het derde seizoen op rij niet kwalificeert voor de Champions League', vervolgt Driessen. Ajax begon goed in de Europa League, maar in de Eredivisie is de ploeg van Farioli zeer wisselvallig. Dat zal de waardebepaling van de spelers zeker niet ten goede komen. 'De huidige waardebepaling in de boeken van 144 miljoen euro voor de relatief oude selectie is al veel te hoog.'

Hierdoor wordt er vooral met vingers naar elkaar gewezen binnen Ajax. Desondanks fungeert niemand op de beoogde positie. 'Algemeen directeur Menno Geelen is ad-interim, financieel directeur Lenderink vertrekt per maart en technisch directeur Alex Kroes functioneert hangende het onderzoek van de AFM naar voorkennis. Zo houdt alles en iedereen bij Ajax elkaar in een verlammende wurggreep, hangt de club boven het financiële ravijn en verkeert in een bestuurlijke impasse. Tot ieders opluchting werd wel gewonnen van Besiktas', aldus Driessen.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.