Het seizoen 2020/21 zit erop en dus is het tijd om terug te blikken, om de balans op te maken na ruim acht maanden Eredivisievoetbal. Welke Ajacied speelde de meeste wedstrijden? Wie verzamelde de meeste kaarten? En wie was het meest effectief voor het doel?
We belichten in dit artikel enkel de Eredivisiestatistieken. De cijfers zijn gerangschikt op positie. Zo is het bij Perr Schuurs relevanter om te kijken naar de hoeveelheid overtredingen die hij maakte dan naar het aantal minuten per goal. Idem dito voor Sébastien Haller, van wie het aantal schoten voor een doelpunt belangrijker is dan de hoeveelheid overtredingen die hij maakte de afgelopen jaargang. Maar eerst de statistieken van de club Ajax zelf.
Doelmannen
Kijken we naar individuele statistieken, beginnen we natuurlijk met de keepers. Anders dan normaal heeft trainer Erik ten Hag al zijn doelmannen gebruikt dit Eredivisieseizoen. Dat komt natuurlijk door de schorsing van eerste doelman André Onana, die begin februari bestraft werd voor dopinggebruik. Maarten Stekelenburg nam zijn plek onder de lat over en ook derde doelman Kjell Scherpen kwam een paar duels in actie.
De cijfers voor de sluitposten zijn wat dat betreft alsnog weinig verrassend. Niet gek ook als je één keeper per keer kan opstellen. Derhalve domineert Onana het cijferlijstje, gezien hij nog altijd meer duels gespeeld heeft dan zijn collega's. Wel krijgt de Afrikaan gemiddeld de meeste goals tegen per duel. Waar Stekelenburg gemiddeld 0,6 doelpunt per wedstrijd moet incasseren, moet Onana gemiddeld 0,75 keer per duel vissen. Dit zegt niet bijzonder veel, omdat Ajax deze jaargang weinig tegendoelpunten (23 stuks) hoefde te incasseren.
Verdedigers
Kijkend naar de achterhoede van Ajax valt op hoe vaak Ten Hag heeft moeten rouleren met zijn verdedigers. Zo miste Nicolás Tagliafico menig duel wegens schorsingen en een blessure, terwijl Daley Blind sinds maart niet meer in actie kwam wegens een fikse enkelblessure. Lisandro Martínez op zijn beurt begon het seizoen als wisselspeler, terwijl Perr Schuurs na de winterstop zijn basisplaats juist verloor aan Jurriën Timber. Zodoende is Schuurs met 'slechts' 27 gespeelde wedstrijden, waarvan 20 keer als basisklant, de verdediger die de meeste duels heeft gespeeld deze jaargang. Tagliafico heeft overigens wel de meeste minuten gespeeld: 2008 stuks.
Uit pure statistieken blijken de 'vooroordelen' rondom Tagliafico tot op zekere hoogte terecht. De Argentijnse linksback staat bekend om zijn onverzettelijkheid en schroomt de (te) felle duels niet. Van alle Ajax-verdedigers heeft hij namelijk de meeste overtredingen gemaakt en de meeste gele én rode kaarten mogen ontvangen. Timber op zijn beurt mag juist een nette speler genoemd worden, ook al heeft hij een respectabel aantal minuten gespeeld. Van alle Ajacieden achterin heeft hij de minste overtredingen en kaarten gepakt, als de in oktober vertrokken Sergiño Dest niet meegenomen wordt in de cijfers.
Middenvelders
Ryan Gravenberch heeft zijn kans gekregen en gepakt. De negentienjarige middenvelder voert bijna elk aspect van de cijferlijstjes aan, in vergelijking met zijn collega's op het middenveld dan. De drievoudig international heeft de meeste wedstrijden gespeeld, de meeste minuten gemaakt, de meeste passes verstuurd en gedeeld het vaakst een assist gegeven.
Edson Álvarez op zijn beurt valt ook op. De Mexicaan staat bekend als een speler die vooral verdedigend denkt. Op het middenveld van Ajax moet hij de defensieve zekerheid bewaken en is het in principe niet de bedoeling dat hij de goals maakt. Toch heeft hij twee keer gescoord, twee assists gegeven, een passpercentage van 85 procent en nog eens twintig keer het vijandelijke doel onder vuur genomen. Ter vergelijking: andere spelers die ongeveer twintig keer schoten dit seizoen zijn Luis Sinisterra (Feyenoord) en Noni Madueke (PSV).
Dan nog een kleine vermelding voor Kenneth Taylor, die ondanks 81 gespeelde minuten toch opvalt met een tweetal statistieken. Zo heeft hij verreweg het hoogste passpercentage (94 procent). Dat komt natuurlijk ook doordat de middenvelder 'slechts' 84 keer een pass verstuurde. Ook heeft hij nog eens een rode kaart gepakt in het geringe aantal minuten dat hij binnen de lijnen stond.
Aanvallers
Het hoeft niet als een verrassing te voelen dat Dusan Tadić bij de aanvallers de cijferlijstjes aanvoert. De aanvoerder van Ajax heeft in alle competiewedstrijden binnen de lijnen gestaan en gaf daarin de meeste goals en assists én vuurde het vaakst een bal af op het vijandelijke doel, zij het tussen de palen of er naast. De Serviër is bij maar liefst 31 goals betrokken geweest, waarmee hij gedeeld de MvP is. Ook Steven Berghuis van Feyenoord heeft 31 keer zijn aandeel gehad in een treffer.
De meest opvallende naam is echter die van Klaas-Jan Huntelaar. De 37-jarige spits is al sinds januari geen Ajacied meer, maar valt desondanks op met ronduit bizarre cijfers. In de slechts 383 minuten die hij deze jaargang speelde scoorde hij zeven keer. Dat komt neer op één doelpunt per 55 minuten. Kijkend naar hoe veel schoten hij daar voor nodig had: slechts negentien. Kortom: 58 procent van alle schoten die Huntelaar dit seizoen afvoerde in het shirt van Ajax werd een goal.
De grote dissonant is David Neres, die het hele seizoen al kampte met zijn vorm en toch tot 25 duels kwam. Daarin was hij slechts goed voor drie doelpunten en een vijftal assists. Dat zijn al geen bijzonder indrukwekkende cijfers, maar het aantal doelpogingen stemt niet vrolijker met slechts zeventien schoten. Slechts achttien procent daarvan resulteerde in een treffer. In zijn verdediging: Neres speelde zelden een volledige wedstrijd. Vaker wel speelde hij als invaller, waardoor hij lang niet altijd de tijd kreeg zijn cijfers op te krikken.
De statistieken zijn gebaseerd op cijfers van Transfermarkt en Eredivisie.nl.
Plaats reactie