Ajax O16 dankzij sterke slotfase en matchwinner Ouazane nipt langs FC Utrecht O16

door Jesse ter Haar 12

Ajax O16 heeft dinsdagavond nipt weten te winnen van de leeftijdsgenoten van FC Utrecht. Na een voorsprong binnen het eerste halfuur was er eindelijk een sterke slotfase én een uitstekende vrije trap van matchwinner Abdellah Ouazane voor nodig: 3-2.

Het eerste gevaar van de wedstrijd was voor FC Utrecht. Na een één-tweetje door de as van het veld kon een speler van FC Utrecht van dichtbij uithalen, maar Enes Isik gooide zich in de baan van het schot. Ook na ruim een kwartier volgde er een kans voor de uitploeg. Een middenvelder van FC Utrecht kon ervandoor na een inworp van Ajax en besloot de bal af te geven aan een ploeggenoot, maar diegene schoot de bal over het doel van Ajax heen.

Hierna was het tijd voor Ajax. In de 23ste minuut werd er nog een doelpunt afgekeurd wegens een overtreding, maar drie minuten later was het alsnog raak. Abdellah Ouazane schoot een vrije trap vanaf een meter of twintig laag richting doel. Nadat de bal onderweg van richting werd veranderd, kwam die uiteindelijk in het doel van FC Utrecht terecht voor de voorsprong van Ajax O16.

FC Utrecht O16 beet van zich af en wist hierna weer kansen te creëren. Na een halfuur leek een aanvaller van de opponent de bal na een strakke voorzet zo binnen te kunnen lopen, maar goalie Giovanni van der Wijst bleek een sta-in-de-weg. Het laatste moment voor rust kwam eveneens van FC Utrecht O16. FC Utrecht kwam er in de laatste minuut snel uit en trof de paal.

Na de rust bleef FC Utrecht O16 aandringen. De bezoekers losten in de openingsfase van de tweede helft meerdere schoten, maar tot dan toe zonder resultaat. In de 51ste minuut volgde het resultaat alsnog. Een vrije trap werd vanaf de rand van het strafschopgebied onder de muur door in de hoek van het doel geschoten. Ajax O16 had het lastig, want ook de volgende kans was voor de tegenstander. Na een voorzet vanaf links schoot een opponent tegendraads net naast.

In de 55ste minuut besloot hoofdtrainer Stan Bijl in te grijpen met wissels. Het zorgde al snel voor gevaar, maar eerst werd een doelpunt van Ajax O16 nog afgekeurd wegens buitenspel. Waar Ajax zal hebben gehoopt door te pakken, was FC Utrecht in minuut 59 goed voor de 1-2. Van der Wijst gaf een rebound weg en was vervolgens kansloos.

Ouazane staat op

Ajax O16 moest aan de bak in de slotfase en die opdracht werd begrepen. Een kleine tien minuten voor tijd gaf Nafairon Landvreugd een voorzet en hoewel de keeper van FC Utrecht wist te onderscheppen, bood het Xander Newstead een niet te missen kans: 2-2. Het slotakkoord was vervolgens voor Ouazane, want hij krulde in de blessuretijd een vrije trap over de muur en in de kruising van het doel van FC Utrecht O16. Op die manier ging Ajax O16 alsnog met de 3-2 zege aan de haal.