In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.
Als schrijver van een tot voor kort wekelijkse jeugdrubriek is 2020 vooralsnog, net als voor zoveel andere mensen, een groot fiasco. De Toekomst en veel andere sportcomplexen zijn al maanden gesloten en dus zijn we al blij met de sporadische livestreams die we kunnen vinden op Youtube. Iets zinnigs zeggen over een jeugdspeler is er in deze weken niet bij. Hoe shit dat ook is voor een jeugdwatcher, inmiddels is wel duidelijk waarom Ajax het coronavirus allerminst wil onderschatten.
Voor het oog van het grote publiek lazen we de afgelopen maanden over Christian Poulsen, die na een feestje in quarantaine moest. We lazen over de vele spelers uit Ajax 1 en Jong Ajax, die zonder ziek te zijn geweest antistoffen in hun lichaam hadden. We zagen Ajax in kleine groepen trainen, we zagen een voorbereiding zonder publiek en we zagen een Johan Cruijff ArenA waar anderhalve meter en blijven zitten de boventoon voerden. Na de persconferentie van maandag zit zelfs dat laatste er voor even niet meer in.
Spelers in jeugdopleiding positief getest
Het virus schopt veel in de war en dat stopt niet buiten de hekken van De Toekomst. In Amsterdam, en ongetwijfeld elke andere club, houdt het virus de boel dagelijks in de greep, zo blijkt wel nu we enkele weken bezig zijn met het nieuwe seizoen. De eerste periode leek dat nog wel goed te gaan. Ajax O18 werkte succesvol een hermetisch afgesloten knockout-fase in de Youth League af en ook de oefenwedstrijden en eerste beker- en competitiepotjes werden ogenschijnlijk zonder problemen gespeeld.
Toch is de coronapuzzel veel groter en complexer dan gedacht. Bij Ajax O18 en O17 zijn er inmiddels één of meerdere spelers positief getest. Maar het gaat verder dan dat. Wie 's ochtends opstaat met een snotneus hoeft zich niet te melden in Amsterdam. Wie klachten heeft, blijft thuis, soms meerdere weken, zolang de snotneus of dat kuchje niet over zijn. Dat was bijvoorbeeld zo bij Brian Brobbey en Sontje Hansen, die allebei negatief testten, maar pas weer mochten komen trainen toen echt álle lichten op groen stonden en er geen risico's meer waren.
Traningsachterstand loopt op bij thuisquarantaine
Zoals het dan hoort, moeten zulke spelers thuis in quarantaine. Dat is voor een gemiddelde kantoormedewerker al best pittig, maar voor een jong talent dat dagelijks op het veld staat, loopt de trainingsachterstand snel op. Brobbey had een trainingskamp met Ajax 1 nodig om zichzelf weer op te werken, Hansen en ook Ryan Gravenberch staan inmiddels weer op het veld. De vraag bij hen is hoe de conditie is, omdat je thuis nu eenmaal niet zoveel kan doen. Ook bij de jeugdelftallen is het iedere dag weer de vraag wie er wel en niet mogen komen trainen.
Van een angstcultuur lijkt zeker geen sprake, maar het is wel duidelijk dat Ajax het coronavirus ondanks alle maatregelen niet buiten de deur kan houden. Zoals zoveel jongeren hebben de meeste jeugdspelers bij Ajax niet eens klachten, wat het allemaal nog een stukje ingewikkelder maakt als er toch een positieve test uitrolt. Lekker in je ritme komen is er op die manier lang niet altijd bij, het is iedere keer afwegen wie er wel en wie er niet mogen spelen. Daarbij wordt dus zoals gezegd niet alleen naar de uitslag van een test gekeken.
Ouders, liggend in de bosjes
Op papier gaat het vooralsnog allemaal op rolletjes. Ajax 1, Jong Ajax en de jeugdelftallen spelen wekelijks hun potjes met de spelers die beschikbaar zijn. O18 won alle vier zijn duels, Ajax O17 is lekker begonnen en ook Ajax O15 is op schot. Maar in de praktijk is het lastig. Spelers hebben jaren gewerkt om te komen waar ze nu zijn en het coronavirus kan de boel flink in de war schoppen. De jeugdelftallen misten al een klein half jaar competitie (waaronder de Future Cup), dat heeft ongetwijfeld invloed op de ontwikkeling van talenten.
De selecties van Ajax O18 tot en met O15 zijn enorm, misschien wel vanwege het virus. De wedstrijden hebben zodoende geen gebrek aan spelers, sommige spelers hebben wel een gebrek aan wedstrijden. De ouders van de talenten zien het bij de sportcomplexen aan, liggend in de bosjes of ergens weggestopt bij een hek buiten het sportpark. De spelers die op zaterdag nog nog in de basis stonden, kunnen een week later thuis zitten. Het is het vreemde leven met corona, dat op die manier niet alleen voor supporters een enorme impact heeft.
Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@ajaxshowtime.com)
Plaats reactie