Spanje zet overwicht in slotfase om in zege en legt beslag op EK-titel

door Jesse ter Haar 1735

Spanje heeft zondagavond beslag gelegd op de EK-titel. In de finale in Berlijn was Engeland de tegenstander en het liep uit op een spannend duel. Waar Spanje vooraf werd bespiegeld als de grote favoriet, moest het land nog flink aan de bak. Uiteindelijk was een doelpunt in de slotfase goed voor de 2-1 zege en daarmee de eindzege op het eindtoernooi.

Bestel het nieuwe Ajax-thuisshirt in de Ajaxshop!

FT | Spanje - Engeland (2-1)

De eerste helft was er een die niet lang in het geheugen van de voetballiefhebber zal blijven hangen. Spanje was de ploeg met veruit het meeste balbezit, maar de Spanjaarden wisten dat niet in kansen en laat staan in doelpunten uit te drukken. Alvaro Morata (Spanje) en Phil Foden (Engeland) waren ieder goed voor één gevaarlijk moment, maar in beide gevallen resulteerde dat niet in een doelpunt. Het grootste moment was mogelijk het geblesseerd raken van Rodri. De sterkhouder van Spanje bleek te veel last te hebben en bleef na de rust geblesseerd achter in de kleedkamer.

Ondanks het uitvallen van de superster kwam Spanje juist in de tweede helft al snel op voorsprong. Het waren goudhaantjes Lamine Yamal en Nico Williams die het Spaanse doelpunt tot stand brachten. Eerstgenoemde was de aangever, terwijl Williams eenvoudig kon afronden. Hierna probeerde ook Dani Olmo te scoren, maar de aanvallende middenvelder van Spanje kon Jordan Pickford nauwelijks in de problemen brengen.

Waar Engeland op jacht moest naar de gelijkmaker, was het Spanje dat ook in de fase hierna dicht bij een doelpunt kwam. Williams schoot net naast, terwijl Yamal zijn poging gekeerd zag worden door Pickford. Aan de andere kant werd Jude Bellingham gevaarlijk, maar hij kon niet tot een fatsoenlijke doelpoging komen. Diezelfde Bellingham wist in de 73ste minuut teamgenoot Cole Palmer te bereiken en hij kroonde zich tot de held van zijn land. Van buiten het strafschopgebied schoot hij de bal via een tegenstander laag in het doel.

Een kleine tien minuten voor tijd leek het toch Spanje dat aan de haal ging met de zege, maar Pickford stak er een stokje voor. Yamal werd uitstekend vrijgespeeld en zocht de verre hoek, maar de Engelse keeper was hem te slim af. Even later viel de winnende 2-1 voor Spanje alsnog. Invaller Mikel Oyarzabal kwam vrij in het strafschopgebied en dat viel ook Marc Cucurella op. De linksback bediende zijn collega, die van dichtbij geen enkele moeite kende om de bal in het net van Engeland te werken. Hierna probeerde Engeland zich nog op te richten en kwam het vlak voor tijd nog zéér dicht bij de 2-2. De Spanjaarden gooien zich er echter voor op de lijn en dus kwam de Spaanse zege uiteindelijk niet meer in gevaar. Door de 2-1 zege legde Spanje beslag op de EK-titel.