Matig Jong Ajax boekt op bezoek bij Cambuur tweede zege van het seizoen

door Wessel Kroon 400

Bron Ajax Showtime

Jong Ajax heeft vrijdagavond een nipte overwinning geboekt op SC Cambuur. In Leeuwarden werd het 0-1 voor de Amsterdamse belofteploeg. Cambuur kreeg in de tweede helft genoeg kansen op de gelijkmaker, maar het doelpunt van Jorthy Mokio was - na een eerdere overwinning op FC Eindhoven - genoeg voor de tweede overwinning van het seizoen voor de ploeg van trainer Frank Peereboom.

Bestel het nieuwe derde shirt van Ajax in de Ajaxshop!

Na nog geen drie minuten kwam het eerste gevaar van de wedstrijd van Jong Ajax. Cambuur-goalie Thijs Jansen ging in de fout en verspeelde de bal in de buurt van zijn eigen doel. Hij herstelde zijn fout vervolgens door redding te brengen op het schot dat volgde. Na het eerste gevaar volgde een aftastende periode van beide teams. Cambuur probeerde vooral met lange ballen iets te forceren, terwijl Jong Ajax door middel van combinaties door de Friese defensie probeerde te breken. Dat lukte de bezoekers vaak niet.

Aan de andere kant leverden de lange ballen van Cambuur ook weinig op, maar halverwege de eerste helft leek de thuisploeg toch op voorsprong te komen. Michael de Leeuw kopte de bal achter Diant Ramaj, maar had een tegenstander in de rug geduwd. De scheidsrechter floot dan ook voor een overtreding. Vlak voor rust moest Ramaj opnieuw redding brengen op een poging van Cambuur. De bal werd vanuit een vrije trap op doel geschoten, maar de Duitse doelman van Jong Ajax pakte de bal klemvast.

Na rust was Jong Ajax al gauw twee keer gevaarlijk. Jaydon Banel kon in korte tijd twee keer vanaf de rechterkant naar binnen komen en op doel schieten. Beide pogingen werden gepakt door de doelman van de thuisploeg. In de 51e minuut was het wel raak voor de Amsterdammers. Een schot van Jorthy Mokio belandde via een speler van Cambuur in het doel. Zodoende kwam Jong Ajax op fortuinlijke wijze op voorsprong.

Na een uur spelen volgden kansen voor Jong Ajax om de voorsprong uit te breiden. In een razendsnelle counter werd Banel door Don-Angelo Konadu alleen op het doel van Cambuur af gestuurd, maar laatstgenoemde zag zijn inzet knap tot hoekschop verwerkt worden door doelman Jansen. Nog geen minuut later kreeg Konadu zelf een uitgelezen kans op de 0-2. De spits stond helemaal vrij, maar kopte de bal naast het doel.

Hectische slotfase

In de 66e minuut deed de thuisploeg iets terug. De Leeuw draaide weg van zijn tegenstander en schoot op doel. Ramaj was echter alert en wist het schot te pakken. Nog geen tien minuten later ontsnapte Jong Ajax opnieuw aan de gelijkmaker. Diemers schoot vanaf zo’n twintig meter op doel, maar zag zijn inzet via de binnenkant van de paal terug het veld in komen.

Daarmee was de storm nog niet gaan liggen voor Jong Ajax. In de 78e minuut was het De Leeuw die oog in oog met doelman Ramaj de gelijkmaker op het scorebord kon zetten. De spits van de thuisploeg schoot de bal echter wild over het doel heen. In de slotfase van de wedstrijd drong de thuisploeg nog veelvuldig aan, maar mede dankzij een knappe reflex van Ramaj kwam het niet tot een gelijkmaker. Zodoende overleefde Jong Ajax de slotfase en boekte het een 0-1 overwinning in Friesland.

Wessel Kroon (X: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)