Mokio toont aan ook als 'nummer acht' uit de voeten te kunnen bij verliezend Jong Ajax

door Wessel Kroon 151

Bron Ajax Showtime

Resultaat is bij Jong Ajax van ondergeschikt belang. De ontwikkeling van de spelers staat voorop. Daarom probeert Ajax Showtime naast het wedstrijdverslag ook analytischer te kijken naar de wedstrijden van de belofteploeg. Wat viel op? Wie onderscheidden zich? En welke eventuele conclusies kunnen er worden getrokken? Jong Ajax-watcher Wessel Kroon zet de meest opvallende zaken uiteen. Ditmaal na de 1-2 thuisnederlaag tegen FC Den Bosch.

Wedstrijd met twee gezichten

De wedstrijd tegen FC Den Bosch verliep wisselvallig voor Jong Ajax. Na een vroeg tegendoelpunt kregen de Amsterdammers al gauw de overhand. Jong Ajax combineerde in de eerste helft regelmatig goed en wist de bezoekers steeds verder terug op eigen helft te drijven. In de tweede helft had FC Den Bosch de zaken op het middenveld een stuk beter voor elkaar en lukte het Jong Ajax minder goed om het spel te maken. De bezoekers hadden dan ook veel meer de bal dan in de eerste helft. Daarnaast werd FC Den Bosch in de tweede helft een stuk gevaarlijker dan in het eerste bedrijf. Uiteindelijk resulteerde het matige spel in de tweede helft dan ook in de 1-2. Toch was de nederlaag totaal onnodig voor de ploeg van trainer Frank Peereboom, want er waren ook zeker positieve punten.

Mokio als 'nummer acht'

Na een aantal weken kan geconcludeerd worden dat Ajax Jorthy Mokio als middenvelder ziet. De jonge Belg speelde tot nu toe vrijwel al zijn minuten in het shirt van Ajax als 'nummer zes' of 'nummer acht'. Tegen FC Den Bosch speelde hij - net als in de wedstrijd tegen FC Eindhoven - als 'nummer acht'. Opvallend was dat hij deze rol tegen FC Den Bosch offensiever invulde dan tegen FC Eindhoven. Zo noteerde hij tegen FC Eindhoven slechts één (onsuccesvolle) dribbel. Tegen FC Den Bosch noteerde Mokio drie dribbels, die alle drie succesvol waren.

Velen wisten dat Mokio als 'nummer zes' uit de voeten kon, maar tegen FC Den Bosch toonde de Belg aan dat hij ook iets hoger op het middenveld kan spelen. Op die positie was hij belangrijk bij de gelijkmaker van Julian Rijkhoff. Mokio stond met zijn pass op Jaydon Banel namelijk aan de basis van dit doelpunt.

Konadu toont kracht

Wie in de wedstrijd tegen FC Den Bosch ook positief opviel, was Don-Angelo Konadu. De spits van de Amsterdammers was de verdedigers van FC Den Bosch geregeld op Brobbey-achtige wijze de baas. Konadu gebruikte zijn lichaam goed en won een groot deel van zijn duels. Het is voor de spits nog altijd wachten op zijn eerste doelpunt van het seizoen, maar vrijdagavond toonde hij aan dat hij ook zonder te scoren van waarde kan zijn voor zijn ploeg. Zo hield Konadu de bal geregeld knap vast, waardoor zijn ploeggenoten op konden schuiven en het spel verplaatst werd.

Debutant Verkuijl

Wie ondanks de nederlaag misschien toch met een glimlach terug zal kijken op de verliespartij tegen FC Den Bosch, is Mark Verkuijl. De middenvelder van Ajax O19 verving vrijdagavond in de 68e minuut Mokio en maakte daarmee zijn debuut in het profvoetbal. Verkuijl staat bekend om zijn goede gevoel voor ruimtes. De middenvelder positioneert zich over het algemeen heel goed, waardoor hij vrijwel altijd aanspeelbaar is. Als hij eenmaal de bal krijgt, kan hij het spel uitstekend dirigeren. Dit was in de wedstrijd tegen FC Den Bosch al bij vlagen zichtbaar. Toch pakte Verkuijl in de slotfase een negatieve hoofdrol. Een dekkingsfout van de debutant zorgde ervoor dat Jong Ajax in de 88e minuut de 1-2 om de oren kreeg.

Wessel Kroon (X: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)

#jpsjaj: Faberski maakt indruk in enerverende seizoensouverture Jong Ajax

#jajmvv: Alders zet sterke seizoensstart voort bij Jong Ajax, waar de buitenspelers tegenvallen
#fcejaj: Verdedigers zetten zichzelf op de kaart bij Jong Ajax, waar Rijkhoff zelfvertrouwen kweekt