Ajax gaat bij basisrentree Brobbey onderuit op bezoek bij NAC Breda

door Jesse ter Haar 8094

Ajax is zondag onderuit gegaan op bezoek bij NAC Breda. De Amsterdammers speelden voor het eerst dit seizoen met Brian Brobbey en Bertrand Traoré in de basis, maar de aanvallers wisten het verschil niet te maken. Ajax kwam op achterstand, knokte zich vervolgens terug in de wedstrijd, maar ging door een tegendoelpunt in de blessuretijd alsnog onderuit: 2-1.

Bekijk hier de stand in de Eredivisie!

De eerste helft begon voortvarend. Al snel werd Brian Brobbey, die zondag voor het eerst dit seizoen in de basis stond, gevonden. De spits kreeg de bal goed mee na een kopbal van Branco van den Boomen, maar raakte de bal uiteindelijk niet vol genoeg om het keeper Daniel Bielica echt moeilijk te maken. Nog binnen de tien minuten volgde ook de volgende doelpoging van Ajax. Van den Boomen kreeg een vrije trap te nemen op een gevaarlijke plek en schoot op doel, maar de keeper kon opnieuw redden.

Hierna gebeurde er enige tijd niets noemenswaardigs meer in Breda. Ajax had het grootste gedeelte van de tijd de bal, maar wist geen gaatjes te vinden in de verdedigende organisatie van NAC Breda. Enkele keren werd Brobbey nog wel gevonden in de diepte, maar hij wist niet open te draaien en zijn kaatswerk was nog niet op het gewenste niveau. Zodoende gingen beide ploegen nog zonder gemaakte doelpunten rusten.

Vermakelijkere tweede helft

Na de rust kwam NAC Breda ietwat brutaler voor de dag. Al na ruim vijf minuten leek dat tot de openingstreffer te leiden, maar niets bleek minder waar. Uit een spelhervatting wist de thuisploeg Remko Pasveer te passeren, maar de buitenspelregel was een sta-in-de-weg. Nog binnen het uur greep Francesco Farioli in met drie wissels. Bertrand Traoré, Kristian Hlynsson en Van den Boomen gingen naar de kant, terwijl Steven Berghuis, Kian Fitz-Jim en Kenneth Taylor het veld in Breda juist betraden.

Desalniettemin kwam NAC Breda kort na de wissels op voorsprong. Het was Matthew Garbett die vanuit het middenveld zonder enige hinder op Pasveer af kon. Hij ontving de bal en schoof de bal probleemloos onder de Ajax-keeper door voor de 1-0. Aan de tegenaanval van NAC Breda ging overigens balverlies van Mika Godts, die wel fanatiek terug verdedigde, vooraf. Lang op achterstand stond Ajax niet, want na vijf minuten viel de gelijkmaker al. Berghuis leverde een hoekschop goed voor het doel af, waar Jorrel Hato volledig vrijstaand de bal het doel in kon koppen.

Snel hierna probeerde Berghuis het zelf. Hij ontving de bal na goed werk van Brobbey, die zondag 65 minuten meedeed tegen NAC Breda, en probeerde het van afstand, maar hij vond doelman Bielica op zijn weg. Niet alleen Ajax werd gevaarlijk, ook NAC Breda meldde zich zo nu en dan nog op de helft van Ajax. Een kwartier voor tijd leverde dat serieus gevaar op, toen Pasveer miszat bij een hoge bal en het uiteindelijk doelpuntenmaker Hato was die de bal van de lijn moest halen.

Ruim tien minuten voor tijd was Ajax op zijn beurt weer dicht bij een doelpunt. Anton Gaaei probeerde het maar eens van afstand en raakte de bal vol, maar hij zag de bal net voorbij de verkeerde kant van de paal gaan. Even later kwam Ajax via Chuba Akpom nóg dichter bij een goal. Dies Janse stoomde op en probeerde Fitz-Jim te verdienen, maar de bal kwam uiteindelijk door de lucht bij Akpom. De spits kopte richting het doel van NAC Breda, maar zag de bal tegen een speler van de thuisploeg aan komen.

Ajax gaat ten onder

Ook hierna bleef Ajax op jacht naar de winnende treffer, maar telkens liep het tegen een Bredase muur aan. Een winnende Amsterdamse treffer bleef dan ook uit. Aan de andere kant stichtte ook de thuisploeg niet al te veel gevaar meer, maar toch kreeg Ajax de tweede treffer van de wedstrijd nog om de oren. Uit een vrije trap was het Jan van den Bergh die Gaaei – die onvoldoende deed om zijn tegenstander te hinderen - eenvoudig wist te kloppen. Zijn kopbal was Pasveer vervolgens te machtig. Ajax ging vervolgens nog op zoek maar een punt, maar vond niks: 2-1.