De Telegraaf schrijft zaterdagochtend Ajax de geldkraan niet zomaar open zal draaien voor de clubs uit de Eredivisie en Eerste Divisie. De krant verwacht dat Ajax als grootste en rijkste club van Nederland én waarschijnlijk deelnemer aan de groepsfase wel een bijdrage zal leveren.
'Maar de vanzelfsprekendheid waarmee een aantal andere Ere- en Eerstedivisionisten daar vanuit gaat, verbaast de Amsterdammers. De kans dat Ajax de geldkraan ver opendraait, is klein', schrijft De Telegraaf. Voor Ajax is het verdelen van een deel van de Europese startpremie een optie, maar wel binnen de perken. De belangrijkste reden dat Ajax terughoudend is, is dat Ajax zelf ook flink wordt geraakt door de coronacrisis. Bovendien begroot de club sinds twee jaar op Champions League-deelname. In de halfjaarcijfers gaf Ajax al aan af te stevenen op een operationeel verlies.
Dat laatste wordt normaal gesproken gecompenseerd door de transferinkomsten, maar de kans is groot dat de transfersommen lager zullen zijn of dat transfers helemaal uitblijven. Zoals al eerder op deze site te lezen viel, is het 'zwarte scenario' dat Ajax een jaar zonder publiek zou moeten spelen. Dat kan de club zo'n 55 tot zestig miljoen euro aan inkomsten kunnen schelen.
Voor Ajax blijven nu de inkomsten uit tv-gelden (acht miljoen euro) en eventuele gelden uit de Champions League over. Ajax wil meedenken, maar zit wel met de eigen problemen in het achterhoofd. 'De zorgvuldig zelf opgebouwde financiële buffer aanspreken voor clubs die nooit hebben gespaard, vindt Ajax echter een stap te ver, omdat de leiding dat geld zelf ook nodig heeft', schrijft De Telegraaf. Bovendien speelt er meer. Zo weet Ajax nog goed hoeveel tegenwerking de club kreeg bij de Veranderagenda, die nooit gestalte zou krijgen. 'Ajax en de andere topclubs pleitten onder meer voor een Eredivisie van zestien clubs en het afschaffen van kunstgras op het hoogste niveau, maar de benodigde steun ontbrak', aldus de ochtendkrant.
Verder merkt Ajax op dat de clubs vorig jaar niet allemaal even bereid waren om Ajax Europees goed voor de de dag te laten komen. PEC Zwolle spande zelfs een arbitragezaak aan om het duel met Ajax niet te hoeven verplaatsen. 'Het gemak waarmee nu in de video-call werd aangegeven dat Ajax geen aanspraak maakt op het kampioenschap van dit seizoen, verbeterde de Amsterdamse gemoedstoestand niet', schrijft de krant.
Tot slot valt te lezen dat het feit dat de KNVB geen enkele lobby startte in politiek Den Haag de gemoedstoestand ook niet verbeterde. De kunst- en cultuursector deed dit wel, en met succes. Het leverde de sector 300 miljoen euro op. De KNVB sloot zich echter aan bij NOC*NSF, haalde nog geen euro binnen en kijkt nu 'bedelend' naar de top vier.
Plaats reactie