Ajax speelt tegen Aston Villa ook voor een premie van een miljoen euro. Dat bedrag verdient een club voor het bereiken van de kwartfinales in de Conference League. Eerder verdiende Ajax zeshonderd duizend euro voor het bereiken van de achtste finales, waardoor de teller aan Europese inkomsten dit seizoen op bijna 12,5 miljoen euro staat.
Het heenduel in de Johan Cruijff ArenA tussen Ajax en Aston Villa eindigde vorige week in een 0-0 gelijkspel. Zodoende heeft Ajax nog altijd een goede kans om zich te plaatsen voor de kwartfinale van de Conference League. Als dat lukt, ontvangt de Amsterdamse club een premie van een miljoen euro. Het verschil met de Europa League is nog te verwaarlozen. Daar krijg je 1,8 miljoen euro voor het bereiken van de kwartfinales. Het verschil met de Champions League is echter gi-gan-tisch. In dat toernooi ontvang je namelijk 10,6 miljoen euro (!) voor het bereiken van de kwartfinales.
Ajax moet het dit seizoen doen met deels inkomsten uit de Europa League en deels inkomsten uit de Conference League. De verschillen met voorgaande jaren zijn gigantisch. De Amsterdamse club deed meerdere jaren op rij mee aan de Champions League en alleen deelname aan dat toernooi zorgt al voor 40 tot 45 miljoen euro aan inkomsten. Vaak wist Ajax ook nog goed te presteren in de Champions League, waardoor de miljoenen binnenstroomden in de hoofdstad.
Dat is dit seizoen, maar ook volgend seizoen wel anders. En dat terwijl er dit seizoen drie Champions League-tickets - waarvan een voor de voorrondes - te verdelen zijn in de Eredivisie. Een plek in de top-drie kan Ajax dit seizoen echter vergeten. De achterstand op nummer drie FC Twente is inmiddels opgelopen tot dertien punten en met nog negen wedstrijden te gaan lijkt Ajax dat gat dit seizoen niet meer te kunnen inhalen. Over de achterstand die Ajax heeft op nummer twee Feyenoord en op koploper PSV hoeven we het eigenlijk niet eens meer te hebben. Richting de zomer gaan de Europese inkomsten van volgend seizoen bepalend zijn voor de mogelijkheden van Ajax, zo viel eerder al op deze site te lezen.
Wat vergaarde Ajax dit Europese seizoen tot nu toe en wat kan het nog verdienen?
Ajax begon het Europese seizoen aan de Europa League en voor deelname aan de groepsfase aan dat toernooi ontving het een startpremie van 3,63 miljoen euro en een coëfficiëntenpremie van 4,092 miljoen euro. In de groepsfase speelde Ajax twee keer gelijk en won het een keer. Daarvoor ontving het een premie van 1,05 miljoen euro. Deelname aan de tussenronde leverde 0,3 miljoen euro op en het bereiken van de achtste finales zorgde voor nog eens 0,6 miljoen euro aan inkomsten. Daarbij kunnen ook nog de inkomsten uit de marktet pool (tv-rechten) van 2,77 miljoen euro worden opgeteld.
De inkomsten uit kaartverkoop - bij Ajax ligt dat normaliter op de twee miljoen euro per thuisduel - zijn hier nog niet bij opgeteld. In totaal staat de teller nu op 12,442 miljoen euro. Dat kan nog oplopen tot zo'n twintig miljoen euro, al zal Ajax dan wel de Conference League moeten winnen. Zoals gezegd kan het een miljoen euro verdienen door het bereiken van de kwartfinale. Een plek in de halve finale zou twee miljoen euro kunnen opleveren en een plek in de finale voor nog eens drie miljoen euro. De winnaar van de Conference League ontvangt nog eens twee miljoen euro. In totaal kan Ajax dit seizoen dus nog acht miljoen euro aan Europese premies verdienen.
Financiële tussenbalans Ajax in Europa
Startpremie | 3,63 miljoen euro |
Coëfficiëntenpremie | 4,092 miljoen euro |
Prestatiebonus | 1,65 miljoen euro |
Tussenronde deelname | 0,3 miljoen euro |
Marketpool | 2,77 miljoen euro |
Totaal | 12,442 miljoen euro |
Kosten Europees voetbal
Bovengenoemde bedragen zijn mogelijke inkomsten voor Ajax en dus geen winst. Ajax heeft namelijk ook enkele kosten die deelname aan de Europa League met zich meebrengen. Zo stond Ajax in de afgelopen jaren altijd een geldsom af aan de Eredivisie voor de veranderagenda.
Daarnaast voert de UEFA tot 2025 een korting van ruim drie procent op alle premies door. Dit is ontstaan nadat de UEFA te hoge bedragen heeft betaald in het seizoen 2019/2020. In dat seizoen werden de competities door de coronacrisis stilgelegd. In feite was het te veel betaalde deel een renteloze lening en de UEFA vordert dat nu terug door te korten op de premies.
Bovendien dient Ajax premies te betalen aan zijn spelers en daarnaast zijn er ook kosten voor thuis- en uitwedstrijden. Denk bijvoorbeeld aan de kosten die Ajax moet betalen voor de huur van vliegtuigen en hotels in het buitenland. Verder gaat 25 procent van de ticketverkoop naar de Johan Cruijff ArenA. Daarnaast: de inkomsten uit de catering in het stadion zijn volledig voor het stadion, terwijl de parkeerinkomsten volledig voor de gemeente Amsterdam zijn.
Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)
Plaats reactie