Ajax speelt aankomende donderdag tegen FK Bodø/Glimt ook voor een premie van zes ton. Het is het bedrag dat de Amsterdamse club kan verdienen voor het bereiken van de achtste finales van de Conference League. In totaal verzamelde Ajax dit seizoen bijna twaalf miljoen euro aan Europese premie-inkomsten.
Eerder dit seizoen speelde Ajax in de groepsfase van de Europa League. Zodoende kreeg de club ook een startpremie voor deelname aan dat toernooi. In de groepsfase eindigde Ajax als derde achter Brighton & Hove Albion en Olympique Marseille. Met die derde plek plaatste Ajax zich voor de tussenronde van de Conference League, waarin het uitkomt tegen FK Bodø/Glimt. Voor de deelname aan deze tussenronde ontvangt Ajax 300.000 euro.
In de groepsfase van de Europa League wist Ajax twee keer gelijk te spelen en één keer te winnen. Daarvoor ontvangt 1,05 miljoen euro aan bonussen. Daar kunnen de startpremie van 3,63 miljoen euro en de coëfficiëntenpremie van 4,092 miljoen euro bij opgeteld worden. De inkomsten uit de market pool (tv-rechten) bedragen 2,77 miljoen euro. Dat alles bij elkaar opgeteld zorgt nu voor een tussenbedrag van 11,842 miljoen euro. De inkomsten uit kaartverkoop - bij Europese wedstrijden normaliter zo'n twee miljoen euro per wedstrijd - zijn hier nog niet bij opgeteld.
In de Conference League kan Ajax nog enkele miljoenen euro's bij elkaar verdienen. Voor het bereiken van de achtste finales - waarvoor FK Bodø/Glimt uitgeschakeld dient te worden - staat een bedrag van 600 duizend euro. Het staat in groot contrast met de inkomsten die Ajax gewend is uit de Champions League. Immers, als je in dat toernooi de achtste finales bereikt, ontvang je daarvoor een bedrag van 9,6 miljoen euro. Een gigantisch verschil, die ervoor zorgt dat Ajax qua financieel een pas op de plaats moet maken, terwijl PSV (nog altijd actief) en Feyenoord (inmiddels Europa League) juist een stap vooruit kunnen maken.
Ajax, dat na een betere periode in de laatste weken toch weer wat minder is gaan presteren, kan in de Conference League nog 8,6 miljoen euro aan prijzengeld verdienen. Daarvoor moet het toernooi dan wel gewonnen worden. Voor het bereiken van de kwartfinale wacht een premie van één miljoen euro, terwijl de premie voor het bereiken van de halve finale twee miljoen euro is. Een plek in de finale levert drie miljoen euro op. Het winnen van het toernooi levert nog eens twee miljoen euro extra op.
Financiële tussenbalans Ajax in Europa
Startpremie | 3,63 miljoen euro |
Coëfficiëntenpremie | 4,092 miljoen euro |
Prestatiebonus | 1,05 miljoen euro |
Tussenronde deelname | 0,3 miljoen euro |
Marketpool | 2,77 miljoen euro |
Totaal | 11,842 miljoen euro |
Kosten Europees voetbal
Bovengenoemde bedragen zijn mogelijke inkomsten voor Ajax en dus geen winst. Ajax heeft namelijk ook enkele kosten die deelname aan de Europa League met zich meebrengen. Zo stond Ajax in de afgelopen jaren altijd een geldsom af aan de Eredivisie voor de veranderagenda.
Daarnaast voert de UEFA tot 2025 een korting van ruim drie procent op alle premies door. Dit is ontstaan nadat de UEFA te hoge bedragen heeft betaald in het seizoen 2019/2020. In dat seizoen werden de competities door de coronacrisis stilgelegd. In feite was het te veel betaalde deel een renteloze lening en de UEFA vordert dat nu terug door te korten op de premies.
Bovendien dient Ajax premies te betalen aan zijn spelers en daarnaast zijn er ook kosten voor thuis- en uitwedstrijden. Denk bijvoorbeeld aan de kosten die Ajax moet betalen voor de huur van vliegtuigen en hotels in het buitenland. Verder gaat 25 procent van de ticketverkoop naar de Johan Cruijff ArenA. Daarnaast: de inkomsten uit de catering in het stadion zijn volledig voor het stadion, terwijl de parkeerinkomsten volledig voor de gemeente Amsterdam zijn.
Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)
Plaats reactie