Mossou over blessures Ajax: 'Indirect een bevestiging van het gelijk van Farioli'

door Marco Bouwmeester 30

Bron AD Voetbal Podcast

Mossou over blessures Ajax: 'Indirect een bevestiging van het gelijk van Farioli'

door Marco Bouwmeester 30

Bron AD Voetbal Podcast

Sjoerd Mossou ziet Francesco Farioli gelijk krijgen over zijn roulatiesysteem. De oefenmeester van Ajax kiest er dit seizoen voor om veel door te wisselen in zijn basiself om blessures te voorkomen. Woensdagmiddag werd bekend dat een aantal spelers niet is afgereisd naar Praag voor het treffen met Slavia Praag. Volgens Mossou bevestigt dit nieuws het gelijk van de Italiaan.

Voor het duel met Slavia Praag kan Ajax niet beschikken over de diensten van Jordan Henderson, Wout Weghorst, Bertrand Traoré en Kian Fitz-Jim. De vier spelers kampen met lichte blessures en zijn niet fit genoeg voor het Europa League-duel van donderdagavond. Ondanks de tegenslagen die Farioli te verwerken krijgt in het nog jonge seizoen, roeit de Italiaan met de riemen die hij heeft. Deze houding kan Mossou wel appreciëren. Etienne Verhoeff, presentator van de voetbalpodcast van het Algemeen Dagblad merkt op dat Farioli gelaten op het negatieve nieuws reageert.

'Je kunt ook zeggen: hij zoekt geen excuses', reageert Mossou op Verhoeff. 'Hij had ook kunnen klagen over het aankoopbeleid en het gebrek aan linksbuitens en creatieve middenvelders. Ik kan me een trainer van Ajax herinneren die daar wel openlijk over klaagde, ik geloof een jaar geleden. Farioli doet dat helemaal niet, ook niet over blessures. Ik vind dat wel sterk.'

Nu er blessures binnen de selectie van Ajax beginnen te ontstaan ziet Mossou Farioli gelijk krijgen. Eerder gaf Mossou al aan niets te begrijpen van de kritiek op het roulatiesysteem van de oefenmeester van Ajax. Na kritiek van de buitenwacht over het rouleren van de Italiaan, blijkt het systeem toch nodig te zijn om spelers fit te houden.

'Tot op zekere hoogte is het zo dat blessures erbij horen. Al is het indirect ook een bevestiging van het gelijk van Farioli. Dat het rouleren van spelers en het goed kijken naar de belastbaarheid van spelers geen overbodige luxe is bij Ajax. Vorig jaar was dat heel extreem. Farioli probeert dat met hangen en wurgen op te lossen. Je ziet dat je nog steeds tegen dit soort tegenvallers kan aanlopen, ook als je daar veel rekening mee houdt', aldus Mossou.

Problemen tijdens vorig seizoen

Tijdens het rampseizoen 2023/2024 kreeg Ajax te maken met veel blessureleed. Veel spelers pikten hier en daar een blessure op en dit had een groot aandeel in de prestaties van het afgelopen seizoen. Mossou ziet Farioli puzzelen om dit in de toekomst te voorkomen. 'Ajax heeft een enorm fitheidsprobleem gehad afgelopen seizoen. Je hebt met allerlei type spelers te maken. Henderson vraagt weer een hele andere aanpak dan Mika Godts. Daar probeert Farioli een soort weg in te vinden, zodat je in februari, maart nog een zo goed als fitte ploeg hebt en niet tegen reeksen blessures aanloopt.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.