Jong Ajax begint seizoen met spectaculair gelijkspel op bezoek bij Jong PSV

door Wessel Kroon 1691

Jong Ajax is het nieuwe Keuken Kampioen Divisie-seizoen met een 2-2 gelijkspel begonnen. Op PSV Campus De Herdgang stond het 85 minuten lang 1-0 voor de Jong PSV, maar na een krankzinnige slotfase namen de Amsterdammers alsnog een punt mee naar de hoofdstad.

Op de bloedhete PSV Campus De Herdgang werd Jong Ajax in de derde minuut voor de eerste keer gevaarlijk. De Amsterdammers frommelden zich het strafschopgebied van Jong PSV in, waar Don-Angelo Konadu de bal perfect klaar leek te leggen voor Julian Rijkhoff. Laatstgenoemde schoot de bal van dichtbij over. Even later deed Jong PSV wat terug. Ajax-goalie Charlie Setford werkte een schot in eerste instantie niet goed weg, maar op de rebound redde hij uitstekend.

Na ongeveer een kwartier was het opnieuw de thuisploeg die gevaarlijk werd. Gerald Alders werd fraai uitgespeeld door een speler van Jong PSV, die vervolgens op doel kon schieten. De inzet werd gekeerd door Setford, waarna de rebound werd geblokt door Ahmetcan Kaplan. Zo’n vijf minuten later werd Jan Faberski door middel van een geweldige pass van Alders de diepte in gestuurd. Faberski kwam naar binnen, speelde zijn tegenstander uit en schoot op doel. Zijn schot ging langs de verkeerde kant van de paal. Vlak voor de drinkpauze was Jong PSV nog in de buurt van een doelpunt. Tai Abed kon van dichtbij vrij op doel schieten, maar Setford wist een doelpunt met een knappe redding te voorkomen.

Na de drinkpauze werd Jong Ajax sterker. Na ruim dertig minuten leek debutant Konadu vrije doorgang te hebben naar het doel van Jong PSV, maar hij werd ternauwernood van de bal gezet. Het gevaar was nog niet geweken voor de thuisploeg, want nog geen minuut later had Jong Ajax op voorsprong moeten komen. In eerste instantie werd de inzet van Jaydon Banel gekeerd door Joël Drommel, waarna ook Nassef Chourak en Rijkhoff nog in de buurt van een doelpunt waren. Die treffer bleef uit, en dus zochten beide ploegen met een 0-0 stand de kleedkamers op.

Knotsgekke tweede helft

In de tweede helft kwam Jong PSV na tien minuten op voorsprong. Een voorzet vanaf rechts belandde bij Ricardo Pepi, die helemaal vrij stond. De spits van de Eindhovenaren schoot de thuisploeg op voorsprong. Drie minuten later leek Ajax alweer langszij te komen. Banel gaf de bal laag voor op Konadu, die niet helemaal lekker bij de bal kon komen. Faberski kon dat wel, maar zijn inzet werd weggewerkt.

Later in de tweede helft kreeg Jong Ajax opnieuw een grote kans om naast Jong PSV te komen. Faberski speelde zichzelf op schitterende wijze vrij en zette Rijkhoff vervolgens oog in oog met Drommel. De aanvaller van Jong Ajax verzuimde de Amsterdammers langszij te schieten, want zijn inzet werd gekeerd door de PSV-goalie. Vijf minuten later was het opnieuw uitblinker Faberski die langs zijn tegenstander ging. Hij werd neergehaald in het strafschopgebied en verdiende een strafschop. Deze kans werd niet benut door Konadu. Zijn inzet werd gestopt door Drommel.

Vijf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd kwam Jong Ajax toch op gelijke hoogte met de thuisploeg. Een misverstand tussen Emmanuel van de Blaak en Drommel zorgde voor een knullig eigen doelpunt. Van de Blaak wilde de bal terugspelen op zijn doelman, maar Drommel was uit zijn doel gekomen. Het resulteerde in een eigen doelpunt van Van de Blaak.

Vlak voor tijd leek Jong PSV toch aan het langste eind te trekken. Setford reageerde te laat en haalde een aanvaller van Jong PSV neer in het strafschopgebied. Zodoende kreeg de thuisploeg een strafschop te nemen. Couhaib Driouech schoot de bal dwars door het midden en zette Jong PSV weer op voorsprong. In de absolute slotfase kwam Jong Ajax toch nog langszij. Kaplan kopte een hoekschop in de 95e minuut tegen de touwen en bezorgde de Amsterdammers daarmee een punt.

FT | Jong PSV - Jong Ajax (2-2)