Jong Ajax legt FC Volendam na drie helften voetbal over de knie

door Jon van Dam 598

Jong Ajax heeft vrijdag een oefenwedstrijd gewonnen tegen FC Volendam. Op Sportpark de Toekomst werd FC Volendam na drie helften van 45 minuten over de knie gelegd: 3-1. Namens de ploeg van Frank Peereboom scoorden Jaydon Banel, David Kalokoh en Skye Vink.

Bestel het nieuwe Ajax-thuisshirt in de Ajaxshop!

FT | Jong Ajax - FC Volendam (3-1)

In de eerste helft liet Ajax liet zich enkele malen zien voor het doel van FC Volendam, maar echte kansen leverde het niet op. De eerste echte grote kans was voor de bezoekers. Robert Mühren schoot van afstand, maar Charlie Setford wist knap redding te brengen en tikte de bal over het doel. Niet veel later liet ook Ajax zich gelden. Jan Faberski dribbelde vanaf de rechterkant naar binnen en haalde uit. De Pool schoot knap, maar raakte helaas de lat.

Nadat Setford de kopbal Xavier Mbuyamba had gekeerd, werd in de 23e minuut een doelpunt van Jong Ajax afgekeurd. Silvano Vos dacht te scoren, maar zijn goal ging niet door. De scheidsrechter zag een duwfout en floot dus voor een overtreding. Vlak voor de eerste rust kreeg Volendam een kansje na een foutje achterin bij Ajax. Nick Verschuren kon het schot van Mühren echter knap blokken.

Ajax kan maar kort genieten van voorsprong

Jong Ajax, dat een aantal wissels doorvoerde na rust, kwam in de 51e minuut op een 1-0 voorsprong. Vink opende vanaf rechts naar de linkerkant, waar Kayden Wolff stond. Die gaf vervolgens voor, waarna Banel binnen kon tikken! Na ruim een uur spelen kwam de ploeg uit het vissersdorp op gelijke hoogte. Benaissa Bennamar gaf een goede bal de diepte in, waarna Henk Veerman op het doel van Ajax afging. Verschuren probeerde het nog wel, maar kwam er niet meer bij. Veerman haalde uit en scoort de 1-1.

Niet veel later nadat een kopbal van Tim Receveur (die zijn conditie op peil houdt in Amsterdam) – net naast ging, kregen de manschappen van Peereboom wederom een kans. Banel zette een sprint in en ging meerdere Volendammers voorbij. Uiteindelijk volgde een schot, dat van richting werd veranderd. De goalie van Volendam kon uiteindelijk redelijk simpel redding brengen. Een kwartier voor het einde van de tweede helft liet Ajax de bal goed rondgaan, waarna het uiteindelijk Vink was die een poging waagde. De spits zag zijn inzet net over gaan.

In de slotfase kregen de bezoekers twee grote kansen. Eerst gaf Milan de Haan mee op Mühren, die afging op het Ajax-doel. De spits schoot, maar Reverson wist heel knap te redden! Even later schoot Veerman van dichtbij, maar Reverson bracht opnieuw heel knap redding! Het was daarna meteen klaar met de tweede helft.

Kalokoh benut fraaie vrije trap

Het was Jong Ajax dat in de derde en laatste helft de eerste grote mogelijkheid kreeg. Kalokoh kwam vanaf de linkerflank naar binnen en besloot eens uit te halen van een meter of twintig. Zijn schot belandde uiteindelijk op de buitenkant van de paal. Diezelfde Kalokoh was na 108 minuten voetballen wel trefzeker. De aanvaller schoot een vrije trap knap in de rechterbovenhoek en zette Ajax daarmee op voorsprong: 2-1.

Spits Vink stelde in de 117e minuut de zege veilig voor Jong Ajax. Na goed werk van Don-Angelo Konadu wist Vink uiteindelijk de voorsprong van de Amsterdammers te verdubbelen. Tien minuten later ging een poging van middenvelder Rida Chahid rakelings voorlangs. Janse had een belangrijk aandeel in deze mogelijkheid. Kort daarna zat de linksback van Volendam volledig mis en daardoor had Faberski een vrije doortocht aan de rechterkant van het veld. Uiteindelijk kon de doelman het schot van de Pool met zijn voet keren.

In de absolute slotfase kreeg FC Volendam opnieuw een kopkans via Quincy Hoeve. De spits probeerde de bal in de verre hoek te koppen, maar zag zijn inzet net voorlangs vliegen. Enkele seconden daarna besloot de scheidsrechter om een einde te maken aan het duel.

Setford (Reverson, 73'); Jermoumi (Brandes 46'), Ugwu (Receveur, 46'), Verschuren (Janse, 91'), Mokio (Chahid, 46'); Alders, Vos (Kalokoh, 62'), Speksnijder; Faberski (Wolff, 46'), Konadu (Vink, 46'), Banel.