Brobbey en Hato kunnen verschil niet maken op teleurstellende avond voor Oranje

door Jesse ter Haar 1960

Nederland is maandagavond kansloos onderuitgegaan op bezoek bij Duitsland. Voornamelijk in de eerste helft was Oranje kansloos tijdens de Nations League-wedstrijd en hoewel het Nederlands elftal na rust wat beter in de wedstrijd kwam, hing een Nederlandse zege nooit in de lucht. Brian Brobbey en Jorrel Hato stonden in de basis, maar konden het verschil niet maken tijdens een toch kansloze 1-0 nederlaag.

FT | Duitsland - Nederland (1-0)

Duitsland leek maandag al binnen twee minuten op voorsprong te komen. Hato bracht teamgenoot Micky van de Ven, die de bal van dichtbij aangespeeld kreeg en niet meer kon verwerken, in de problemen. Het leverde een schot op voor Jamie Leweling en dat schot trof doel. Uiteindelijk nam de VAR zijn tijd om het doelpunt te bestuderen en werd de treffer afgekeurd wegens buitenspel. Duitsland bleef ook hierna de dominante partij en dat leverde Tim Kleindienst een kans op. De spits schoot vanuit de draai, maar Bart Verbruggen kon keren en de bal eenvoudig bij zich houden.

Daarmee was het nog niet gedaan, want Nederland was voor rust kansloos tegen Duitsland. Net binnen het halfuur kreeg opnieuw Leweling een behoorlijke kans. Hij kreeg de bal teruggelegd en kon volledig vrijstaan afwerken, maar Stefan de Vrij stond goed om de bal tegen te houden. Ook de laatste twee doelpogingen van de eerste helft kwamen van Duitsland. Eerst schoot Kleindienst de bal wild over, waarna even later Angelo Stiller de bal volledig vrijstaand richting het doel kon koppen. Hij miste echter kracht, waardoor Nederland van geluk mocht spreken dat het niet op achterstand stond bij rust.

In de rust greep Ronald Koeman in met twee wissels. De bondscoach bracht Mats Wieffer en Donyell Malen, die Quinten Timber en Tijjani Reijnders vervingen. Vrijwel meteen meldde Oranje zich meer op de helft van Duitsland, maar nog zonder kansen te creëren. Wel leverde het al snel de eerste hoekschop van Nederland van de wedstrijd op. Toch was de eerste kans na rust voor Duitsland. Serge Gnabry kon combineren met Joshua Kimmich en kreeg de bal op tijd terug van de rechtsback. De vleugelaanvaller haalde uit, maar schoot hoog over.

Openingsgoal Duitsland

Tien minuten later viel de Duitse treffer alsnog. Nederland verwerkte een hoekschop niet goed, waarna er ook niemand alert was op de afvallende bal. Het leverde Leweling een grote schietkans op en die kans liet hij niet onbenut. De aanvaller schoot de bal feilloos hoog in het doel en daarmee achter Verbruggen. Een kwartier voor tijd was de wedstrijd ten einde voor Brobbey. De spits kwam niet in het spel voor en werd afgelost door Joshua Zirkzee. Kort na die wissel stond Xavi Simons plots op. De rechtspoot combineerde met Hato en haalde vervolgens verwoestend uit, maar de bal trof de lat.

De laatste wissel van Oranje van de wedstrijd vond tien minuten voor tijd plaats. Het was Ryan Gravenberch die het veld verliet en Lutsharel Geertruida kwam erin. Laatstgenoemde kwam het laatste gedeelte van de wedstrijd op het middenveld te spelen. Het was echt Duitsland dat niet lang na de wissel een kans kreeg. Maximilian Mittelstädt kreeg de bal na een goede aanval voor zijn voeten, maar hij schoot de bal via een Nederlands been net langs de verkeerde kant van de paal.

Kanonskogel Malen

Hierna werd alleen Malen nog gevaarlijk. De aanvaller kreeg plots dynamiet in zijn benen en schoot de bal richting de kruising, maar de goalie van Duitsland keerde knap. Hierna was het vrijwel gedaan in München en dus ging het Nederlands elftal met 1-0 onderuit.