Tienkoppig Oranje moet genoegen nemen met punt tegen Hongarije

door Jesse ter Haar 1259

Oranje heeft vrijdagavond gelijkgespeeld tegen Hongarije. In de Nations League kwamen de Hongaren op voorsprong, waarna het Nederlands elftal tot overmaat van ramp ook nog eens me tien man kwam te staan na een rode kaart voor Virgil van Dijk. Uiteindelijk was het Denzel Dumfries die in de slotfase nog een punt wist te redden: 1-1. Ajacieden Brian Brobbey en Jorrel Hato vielen in bij Oranje.

FT | Hongarije - Nederland (1-1)

De eerste doelpoging van de wedstrijd kwam van Hongarije. Terwijl Xavi Simons op de grond lag, werd er op doel geschoten, maar de bal ging hoog over het doel van Oranje-doelman Bart Verbruggen. Ook de eerste serieuze kans van de wedstrijd was voor de Hongaren. Er werd een hoekschop op handige wijze genomen en dat leverde een schietkans voor Roland Sallai op. De aanvaller mikte de bal echter op de paal.

Oranje liet haar fans bijna een halfuur wachten alvorens het een schot op doel waagde. Van Dijk wist Tijjani Reijnders te vinden tussen de linies, waarna laatstgenoemde opendraaide en een schot waagde. Dénes Dibusz, keeper van Hongarije, zag de bal echter recht op zich af komen.

Vrijwel direct hierna volgde nog eens een doelpoging van Nederland. Quinten Timber kreeg een afvallende bal recht voor zijn voeten en haalde hard uit, maar hij had zijn vizier niet op scherp staan. Sallai had dat even later wel, want in de 32ste minuut kwam Hongarije op voorsprong. Reijnders verloor de bal te makkelijk op het middenveld, waarna de opponent een vroege voorzet kon geven. De organisatie in de achterhoede van Oranje was vervolgens niet op orde, waardoor Sallai bij de tweede paal binnen kon werken.

Voor de rust kreeg Nederland nog een kans middels een indirecte vrije trap in het strafschopgebied van Hongarije, maar het was uiteindelijk Cody Gakpo die de bal niet onder de keeper door wist te schieten. Zodoende gingen beide ploegen bij een 1-0 stand richting de kleedkamers.

Ongewijzigd Oranje

Het Nederlands elftal begon ongewijzigd aan de tweede helft. Het eerste gevaar na rust kwam van Stefan de Vrij. De verdediger schampte de bal na een vrije trap van Gakpo, maar vond keeper Dibusz op zijn weg. Na een klein uur voetballen ontstond er een grote kans voor Oranje. Reijnders koos goed positie en werd bereikt, maar de middenvelder – die op doel kon gaan vuren - verslikte zich in zijn eigen voetenwerk en liet de kans schieten. De Vrij en Reijnders wisselden elkaar af, want de volgende serieuze kans was voor laatstgenoemde. De middenvelder speelde zichzelf goed vrij in de zestien maar schoot de bal voor het doel van de Hongaren langs.

Twintig minuten voor tijd kreeg Joshua Zirkzee een kans. Hij zag de bal voor zijn voeten vallen in het strafschopgebied, maar kreeg uiteindelijk net te weinig ruimte om een doelpoging te produceren. Een ruim kwartier voor tijd greep Ronald Koeman in met drie wissels. Brian Brobbey, Donyell Malen en Guus Til kwamen erin voor Zirkzee, De Vrij en Timber. Al snel ontstond er hierna een kans en wel voor Brobbey. De spits van Ajax en dus ook Oranje kreeg een voorzet van Gakpo te verwerken en kon richting het doel van Hongarije koppen, maar hij knikte naast.

Rode kaart Van Dijk

Hierna ging het nog verder mis voor Nederland, want Oranje eindigde de wedstrijd uiteindelijk met tien man. Aanvoerder Virgil van Dijk kreeg binnen enkele minuten twee gele kaarten en dat was uiteindelijk goed voor de rode kaart. Om de boel recht te zetten, besloot Koeman om Matthijs de Ligt in te brengen. Hij kwam erin voor Simons.

Waar het na het wegsturen van Van Dijk een kansloze missie leek te worden voor Oranje, bleek niets minder waar. Het was Dumfries die een kleine tien minuten voor tijd raak wist te koppen uit een vrije trap van Gakpo en daarmee Nederland op 1-1 wist te zetten. Daarmee moesten de Nederlanders genoegen nemen en dus werd er gelijkgespeeld tegen Hongarije.