Analyse: Traoré is de handenbinder die Ajax miste na het vertrek van Kudus

door Brent Tomassen 174

Bron Ajax Showtime

Analyse: Traoré is de handenbinder die Ajax miste na het vertrek van Kudus

door Brent Tomassen 174

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Bertrand Traoré is na zeven jaar weer speler van Ajax. De Burkinese buitenspeler was in het seizoen 2016/17 een belangrijke kracht in het team van toenmalig trainer Peter Bosz, dat de finale van de Europa League haalde. Traoré speelde de afgelopen jaren voor Olympique Lyon, Istanbul Başakşehir , Aston Villa en Villarreal. Ajax Showtime analyseert de rappe aanvaller aan de hand van beelden uit de tijd bij zijn laatste club.

Eerst de harde feiten op een rij: Traoré speelde voor Villarreal slechts 569 minuten verdeeld over elf duels, een gemiddelde van zo'n 52 minuten per wedstrijd. Hierin wist hij één keer doel te treffen. De relatief geringe speeltijd van Traoré lijkt gedeeltelijk om tactische redenen te zijn geweest van trainer Marcelino, want kijkend naar de blessurehistorie van Traoré kampte hij vooral in zijn tijd in Engeland met pijntjes. In Spanje zat Traoré meestal bij de wedstrijdselectie, maar stond hij slechts zes van de elf keer in de basis.

De cijfers vertellen een verhaal van een buitenspeler die relatief weinig minuten maakte in het afgelopen half jaar met een matig rendement. Het oog leert ons dat Ajax met Traoré juist een ware handenbinder heeft binnengehaald. De manier waarop tegenstanders extra alert lijken te worden wanneer Traoré aan de bal komt is enigszins vergelijkbaar met de dreiging die Mohammed Kudus bracht, toen hij in zijn laatste half jaar bij Ajax aan de rechterkant speelde.

Analyse: Traoré is de handenbinder die Ajax miste na het vertrek van Kudus

In bovenstaande situatie wordt Traoré aangespeeld, waarna twee spelers van tegenstander Granada volledig gefocust zijn op de Burkinees. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid voor een ploeggenoot om diep te gaan zonder bal. Met een simpele pass bereikt Traoré zijn ploeggenoot, waarna diens voorzet wordt binnengetikt. Het levert Traoré een fraaie voorassist op.

Analyse: Traoré is de handenbinder die Ajax miste na het vertrek van Kudus

Een nog mooier voorbeeld van alarmfase één bij tegenstanders wanneer Traoré aan de bal komt is bovenstaand moment tegen Real Betis. Hier zijn maar liefst drie tegenstanders volledig gefocust op Traoré, ondanks het feit dat hij met zijn rug in de richting van het doel staat. Traoré besluit rustig te kaatsen richting een ploeggenoot, waarna de as van Real Betis volledig open komt te liggen en twee Villarreal-spelers alleen op de doelman af kunnen.

Analyse: Traoré is de handenbinder die Ajax miste na het vertrek van Kudus

Traoré doet alles met links

Een kritische noot die geplaatst kan worden bij het spel van Traoré is dat hij bij nagenoeg elke actie alleen gebruik maakt van zijn linkerbeen. Zijn explosiviteit en techniek zorgen ervoor dat Traoré zijn rechterbeen weinig hoeft te gebruiken, maar de vraag is hoe de rappe buitenspeler zijn tegenstander kan blijven verrassen als deze goed het linkerbeen van Traoré weet af te schermen.

Toch zal Traoré dit laatste gedurende zijn carrière vaak genoeg hebben gehoord. Om tegenstanders nog steeds te snel af te zijn, letterlijk, lijkt Traoré nog meer explosiviteit te hebben toegevoegd aan zijn spel in de afgelopen jaren. Onderstaand moment toont een situatie, waarbij Traoré dreigt buitenom te gaan, maar op het moment dat de tegenstander dit ook verwacht is hij gezien. Traoré kapt vliegensvlug naar binnen, waarna hij een doelpoging waagt. De keeper van Granada en de buitenkant van de paal weten ternauwernood een wereldgoal te voorkomen.

Analyse: Traoré is de handenbinder die Ajax miste na het vertrek van Kudus

Diepgang zonder bal blijft aandachtspunt

Francesco Farioli gaf tijdens het trainingskamp van Ajax op de Wageningse Berg aan dat hij erg enthousiast was over de komst van Traoré. ‘Qua kwaliteit heeft hij alles. 'Hij is een buitenspeler die graag naar binnen komt, linksbenig, maar hij heeft ook de kracht om diepte te zoeken.' Vooral de diepgang zonder bal van Traoré zal interessant worden om op te letten. Bij Villarreal koos hij er namelijk veelal voor om het veld aan de rechterkant breed te houden en zich vanuit daar aan te bieden. Het wordt interessant om te volgen of de verwachtingen van de Italiaan in de arbeid zonder bal gaan uitkomen.

Toch zijn er ook momenten waarop de snelheid van Traoré in de diepte een enorm wapen kan zijn. Villarreal verovert laag op het veld de bal en direct wordt Traoré vanaf de zijlijn gesommeerd om diep te gaan. Deze situatie doet denken aan bepaalde momenten tijdens oefenwedstrijden waarbij Farioli vanaf de zijkant het startschot gaf aan één van zijn buitenspelers om de sprint achter de verdediging in te zetten, zodat deze gelanceerd kon worden van achteruit.

Analyse: Traoré is de handenbinder die Ajax miste na het vertrek van Kudus

Helaas voor Traoré moet hij rondom het strafschopgebied van tegenstander Girona wachten op zijn ploeggenoten, waardoor een aantal verdedigers in positie kan komen. Traoré besluit daarop zijn traptechniek te tonen met een prachtige crossbal over de gehele breedte van het veld. Het schot dat hierop volgt gaat maar rakelings naast, waardoor Traoré de kans op een prachtige assist verloren ziet gaan.

Analyse: Traoré is de handenbinder die Ajax miste na het vertrek van Kudus

De komende weken moeten gaan uitwijzen of Ajax met Traoré de zo gewenste rechtsbuiten heeft binnengehaald, die de club verder kan helpen na twee moeilijke seizoenen. Na zeven jaar mogen de Ajaxsupporters hopelijk weer genieten van mooie acties, doelpunten en uiteraard de fraaie dansjes op het veld van de Johan Cruijff ArenA.

Brent Tomassen (X: @Brent_Tomassen | E-mail: b.tomassen@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.