Ajax O17 begint voorbereiding met winst in slotfase, Ajax O16 speelt gelijk in doelpuntrijk duel

door Timo Suur 59

Dit is het livetopic voor de oefenwedstrijden van de Ajax-jeugd op zaterdag 22 juni. Ajax O16 oefent op Sportpark de Toekomst tegen het Franse Troyes AC O17, terwijl Ajax O17 een oefenwedstrijd afgewerkt tegen Bayer Leverkusen O17. Volg beide wedstrijden hier en praat mee!

Bestel het nieuwe Ajax-uitshirt in de Ajaxshop!

FT | Ajax O16 - Troyes AC O17 (3-3)

Ajax O16 heeft zaterdagmiddag op Sportpark de Toekomst in een doelpuntrijke oefenwedstrijd met 3-3 gelijkgespeeld tegen het Franse Troyes AC O17. De Amsterdamse talenten bogen in de slotfase een 1-3 achterstand om en begonnen zodoende aan de voorbereiding met een gelijkspel. De doelpunten werden gemaakt door Tim de Koning (twee keer) en Abdellah Ouazane.

In de tweede minuut was het al raak voor de bezoekers. Een slordigheid van Ajax O16 in de verdediging werd afgestraft en zodoende kwamen de Fransen heel snel op voorsprong. Na ruim tien minuten was het alweer raak voor Troyes AC O17. De bezoekers kregen een penalty na een overtreding van Luka Viellevoye. De penalty werd vervolgens buiten het bereik van Ajax-doelman Guus Olgers geschoten: 0-2.

Ajax O16 wist snel iets terug te doen via De Koning. Ouazane raakte de bal na een dribbel kwijt in het strafschopgebied, maar de bal kwam in de voeten van De Koning terecht. Laatstgenoemde schoot de bal keuring in de verre hoek en verkleinde hiermee de achterstand tot 1-2. In de 21ste minuut leek een aanvaller van de bezoekers op weg naar de 1-3, maar Olgers wist oog-in-oog knap redding te brengen.

Na ruim een halfuur kreeg de thuisploeg een opgelegde kans op de gelijkmaker. Nafairon Landvreugd werd in het strafschopgebied onderuit gehaald, nadat hij zijn tegenstander buitenom passeerde. Hij ging zelf achter de bal staan en schoot de bal halfhoog richting de rechterhoek, maar de doelman kreeg zijn handen nog achter de inzet en zodoende gingen beide teams met een 1-2 stand richting de kleedkamers.

Snel in de tweede helft ging het opnieuw fout voor Ajax O16. Een schot van de bezoekers werd van richting veranderd en verdween achter doelman Olgers: 1-3. De thuisploeg nam vervolgens het heft in handen en kreeg via Ghalil Bousnane en Ouazane kansen, maar zij wisten beide niet voor de aansluitingstreffer te zorgen.

Een kleine tien minuten voor tijd bracht De Koning zijn ploeg terug in de wedstrijd. Met een subtiele pass van Ouazane werd hij oog-in-oog met de doelman gezet. De aanvoerder prikte de bal onder de doelman door en maakte zodoende zijn tweede treffer van de middag. Een minuut later was het alweer raak voor Ajax O16. Ismail Laghmich passeerde zijn tegenstander en speelde Ouazane aan op de rand van het strafschopgebied. De gelegenheidsspits schoot zijn bal vervolgens hard in de kruising.

In de slotfase kreeg De Koning nog een kans op de winnende treffer. Hij werd weggestuurd door Imran Talai, waarna de middenvelder langs de Franse doelman wist te komen. De achterlijn kwam achter te dichtbij en daardoor lukte het De Koning niet om zijn team naar de overwinning te schieten.

Opstelling Ajax O16:

Olgers; Nieboer, Veenbergen, Vieillevoye (52' Isik), Tarvajärvi (52' Talai); Ouazane (45' Abdalla), Gomes Fereira (41' Newstead), De Koning; Wooter (52' De Baat), Bousnane (62' Ouazane), Landvreugd (62' Laghmich).

Wissels Ajax O16:

Van der Wijst, Talai, Isik, Peters, Cuntapay, De Baat, Laghmich, Abdalla en Newstead.

0-1 Troyes AC O16 (2')
0-2 Troyes AC O16 (12', pen.)
1-2 Tim de Koning (17')
1-3 Troyes AC O16 (48')
2-3 Tim de Koning (71')
3-3 Abdellah Ouazane (72')

FT | Ajax O17 - Bayer Leverkusen O17 (2-1)

Ajax O17 is de voorbereiding gestart met een 2-1 overwinning tegen Bayer Leverkusen O17. Op Sportpark de Toekomst waren de Amsterdamse talenten de bovenliggende partij en in de slotfase werd dit veldoverzicht omgezet in een overwinning. Het winnende doelpunt werd gemaakt door Eternal Barron, nadat Jeshurun Simeon eerder de 1-0 had gemaakt.

De eerste poging van de wedstrijd kwam vanaf de bezoekers. Vanaf de rand van het strafschopgebied werd de bal net naast het doel geschoten. In de eerste helft domineerde Ajax O17 de wedstrijd, maar ze wisten nog geen echte kansen te creëeren. In de twintigste minuut was de thuisploeg voor het eerst gevaarlijk. Een schot van Hassan Ayyildiz werd gekraakt en kon eenvoudig gepakt worden door de Duitse goalie.

Voor rust kreeg ook Eternal Barron twee mogelijkheden namens de thuisploeg. Maar na een goede combinatie schoot hij de bal van net buiten het strafschopgebied nipt naast. Vlak voor rust was Barron nog een keer gevaarlijk. Hij kwam naar binnen vanaf de rechterflank en zocht de verre hoek. Zijn poging ging echter voorlangs en de keeper hoefde niet in te grijpen.

Na een klein uur kreeg Ajax O17 een penalty, nadat Simeon werd neergelegd in het strafschopgebied. Hij ging zelf achter de bal staan en schoot de bal overtuigend in de hoek: 1-0. Nnamdi Koka kreeg snel na de openingstreffer een grote kans op de 2-0, maar na een teruggetrokken voorzet van Teuwsen schoot hij over. Vlak daarna werd de bal niet goed weggewerkt door de bezoekers en kreeg Tyrese Teuwsen een kans. Hij haalde uit, maar zag de bal via de vingertoppen van de doelman op de paal belandden.

Tien minuten voor het einde van de wedstrijd kreeg Simeon een grote kans om de wedstrijd in het slot te gooien. De aanvaller leek uit een rebound te gaan scoren, maar op het nippertje kreeg een tegenstander er nog een voet tegenaan. Ook Amin Bouchouari was dicht bij de 2-0, maar hij raakte van grote afstand de lat. Deze gemiste kansen werden vervolgens afgestraft door de bezoekers. Uit het niets kwamen ze op gelijke hoogte, want de bal werd laag in de verre hoek binnen geschoten.

Vlak voor tijd kreeg Bayer Leverkusen O17 nog een grote kans op de 1-2. De nummer 10 van de bezoekers werd oog-in-oog gezet met Ajax-doelman Mark Engel. Hij omspeelde de goalie, maar wachtte vervolgens te lang en zag dat Thijmen Romers nog op tijd kon ingrijpen. Dit kwam de bezoekers duur te staan, want in de negentigste minuut ging de thuisploeg er met de overwinning vandoor. Barron kreeg een bal op maat van Engel. De buitenspeler kwam in een één-tegen-één-situatie, sneed naar binnen en schoot de bal – met een aanraking van een verdediger – in de korte hoek binnen.

Engel; Alvarez Perez (46' De Falco), Cruden (60' Bouchouari), Tilborg, Bouchouari (46' Fränkel); Romers, Ayyildiz (60' Nash), Acheampong (46' Koka); Teuwsen (46' Simeon), Nash (46' Compaore), Barron (60' Teuwsen, 75' Barron).

Bonevacia, Compaore, Simeon, Fränkel, De Falco en Koka.

1-0 Jeshurun Simeon (59', pen.)
1-1 Bayer Leverkusen O17 (85')
2-1 Eternal Barron (90')