Ajax zal over het boekjaar 2022/2023 uiteindelijk een nettowinst kunnen presenteren van hooguit 38 miljoen euro, zo berekende Voetbal International. Het medium keek naar de onlangs gepresenteerde halfjaarcijfers en trok op basis daarvan al voorzichtig enkele conclusies richting de jaarcijfers, die normaal gesproken in september zullen worden gepresenteerd.
Allereerst kijkt men naar de inkomsten van de Amsterdamse club. Deze waren in de eerste seizoenshelft met 119,8 miljoen euro heel hoog, al had dat voor een groot deel te maken met de Europese inkomsten. Deze zijn, na de eerdere uitschakeling in de Champions League en nu ook de uitschakeling in de Europa League, weggevallen voor de tweede seizoenshelft.
Voetbal International verwacht dan ook een seizoen dat zich laat vergelijken met de jaargang 2019/20. In dat seizoen voegde Ajax nog 52 miljoen euro toe aan de omzet. 'Nu zal dat wat meer zijn, aangezien ten opzichte van dat seizoen de sponsor- en merchandise-inkomsten zijn gestegen', schrijft Voetbal International, dat verwacht dat er nog 60 tot 65 miljoen euro bij zal komen. 'De omzet komt daardoor uit rond 180 tot 185 miljoen euro.'
Deelname aan Champions League alleen is niet genoeg
Wat betreft de kosten verwacht Voetbal International dat Ajax ook in de tweede seizoenshelft richting de honderd miljoen euro aan kosten gaat. In de eerste seizoenshelft bedroegen de kosten 97,9 miljoen euro en het medium verwacht in de tweede seizoenshelft 97,5 miljoen euro aan kosten. De conclusie is dan ook dat de geschatte kosten (193 tot 198 miljoen euro) hoger liggen dan de verwachte omzet (180 tot 185 miljoen euro).
In de afgelopen jaren gebruikte Ajax - terecht - de coronacrisis als een oorzaak voor de operationele tekorten, maar volgens Voetbal International is dat niet het hele verhaal. 'Het heeft vooral te maken met de strategie om nog wat meer risico te nemen. Nu de club geen hinder meer ondervindt van de coronacrisis blijkt dat Ajax, ondanks deelname aan de Champions League, rond de tien miljoen tekort komt.'
Als je het bij Ajax over de kosten hebt, heb je het vooral over doorlopende spelerscontracten, personeel, huisvesting, jeugdopleiding en de organisatie van wedstrijden. Deze kosten zijn grotendeels structureel en zodoende blijft de druk op kwalificatie voor de Champions League hoog. Het is dit seizoen zelfs zo dat Ajax met deelname aan het miljardenbal al geld tekortkomt.
Volgens het medium is dit risico wel te overzien. De Europese premies gaan vanaf het seizoen 2024/25 omhoog, met - naar verwachting - dertig procent per toernooi. Bovendien stevent Nederland af op meer directe Champions League-tickets.
Ajax blijft overeind door grote transfers
Als men kijkt naar het transfersaldo - Ajax verkocht in de afgelopen zomer Antony, Lisandro Martínez, Sébastien Haller, Ryan Gravenberch, Perr Schuurs en Nicolás Tagliafico - blijft er na aftrek van makelaarskosten, doorverkoopaandelen en resterende afschrijvingen 117 miljoen euro over.
In de eerste seizoenshelft bedroegen de afschrijvingen op de spelersgroep van Ajax 29 miljoen euro. De transferkosten worden gelijkmatig over het seizoen verspreid en om die reden zullen de transferkosten bij Ajax over een heel jaar 58 miljoen euro bedragen. Dat betekent dat er van de 117 miljoen euro 59 miljoen euro overblijft.
Vanwege dit verwachte transferresultaat zal Ajax het operationele tekort ruim kunnen afdekken. Er werd onlangs een netto-winst van 76 miljoen euro bekendgemaakt. Voetbal International verwacht dat van de 76 miljoen euro - een bedrag dat middels de halfjaarcijfers werd gepresenteerd - hooguit de helft zal overblijven.
Bestel diverse items, waaronder het derde shirt, in de Ajaxshop nu met liefst 50% korting!
Plaats reactie