NB: 'Met het oog op Ajax’ drukke speelschema valt het sparen van Brobbey goed uit te leggen'

door Jon van Dam 10

Na iedere wedstrijd die Ajax speelt, valt er weer genoeg na te bespreken. Mooie doelpunten, vervelende momenten, vreugde en verdriet. Ajax Showtime kijkt iedere week met één van de redacteuren terug op de wedstrijd én wekelijkse actualiteiten in De Nabeschouwing. Vandaag: Ajax overtuigt niet, maar boekt wel een zakelijke 0-3 overwinning tegen FK Qarabag. Ditmaal met redacteur Timo Suur. Lees hier zijn blik op de wedstrijd én praat mee!

Stelling: Het resultaat is overtuigend, maar het spel van Ajax aan de bal was dat verre van.

‘Hier kan ik het alleen maar mee eens zijn. Het spel van Ajax aan de bal was op alle vlakken erg matig, ook nadat Qarabag met een man minder kwam te staan. Het tempo lag veel te laag en hierdoor wist Ajax amper tot kansen te komen en ze slaagden er niet in om Qarabag terug te drukken op hun eigen helft.’

Waarom kwam Ajax grote delen van de wedstrijd niet lekker aan het voetballen? Waar ontbrak het aan?

‘Zoals net gezegd, lag het baltempo van Ajax veel te laag om het Qarabag lastig te maken. Na de eerste rode kaart kreeg Ajax wel meer grip op de wedstrijd dan in het kwartier daarvoor, maar ze wisten amper gevaarlijk te worden. Op het middenveld wist Ajax niet de controle te pakken, want er werden veel duels verloren.’

Wie was de beste Ajacied in jouw ogen?

‘Er was in mijn ogen geen echte uitblinker aan de kant van Ajax, maar als ik iemand aan moet wijzen, kies ik voor Mika Godts. Hij was de enige die met iets van branie speelde en was belangrijk met twee goede acties. Daarnaast was Josip Sutalo voornamelijk in de tweede helft erg belangrijk met een cruciale ingreep en na rust was hij ook aan de bal sterk.’

Wout Weghorst speelde ten faveure van Brian Brobbey. Allereerst: wat denk je dat dit met Brobbey doet?

‘Brobbey kan uiteraard op dit moment het vertrouwen gebruiken, maar met het oog op het drukke speelschema en gezien zijn blessuregeschiedenis is de beslissing van Farioli goed uit te leggen. Het feit dat Brobbey later in de wedstrijd niet als invaller binnen de lijnen werd gebracht, lijkt nog meer aan te geven dat Farioli er duidelijk voor heeft gekozen om Brobbey rust te geven. Uiteraard wil Brobbey gewoon spelen, maar het lijkt mij dat hij deze beslissing wel kan begrijpen.’

Daarnaast: hoe vond je Weghorst?

‘Het verschil in balbezit ten opzichte van Brobbey was duidelijk zichtbaar. Waar Brobbey constant in de voeten wordt gezocht, werd Weghorst, voornamelijk in de openingsfase, door de lucht gezocht en dit kwam het aanvalsspel van Ajax niet ten goede. Dit had ook voor een groot deel te maken met het matige spel van de middenvelders. Ik zie in Weghorst meer een speler die erin gebracht moet worden om iets te forceren, maar het was zeker geen slechte wedstrijd van zijn kant als basisspeler. Zeker niet gezien zijn bijdrage met een doelpunt en een assist.'

We kregen Daniele Rugani weer eens voor langere tijd te zien. Welke indruk maakte hij op je?

‘Daar valt weinig over te zeggen. Hij viel niet op in zowel negatieve als positieve zin. Ik heb hem geen dingen fout zien doen, maar hij werd ook niet in de problemen gebracht door de aanvallers van Qarabag. Ik denk dat Rugani gewoon een hele degelijke, betrouwbare verdediger is voor Ajax. Ten opzichte van Baas is hij een stuk fysieker, al denk ik wel dat Baas een stuk beter is aan de bal.’

Christian Rasmussen kreeg de kans van Francesco Farioli en viel tegen. Wat ontbrak eraan?

‘Waar ontbrak het niet aan? Rasmussen is in helemaal niets een speler voor Ajax 1. Hij heeft tegen Qarabag helemaal niets goed gedaan en kreeg een schandalige penalty mee, nadat hij makkelijk werd afgetroefd. Ik heb mij de hele wedstrijd geërgerd aan hem en ik kan me niet voorstellen dat ik de enige was. Ik zou veel liever zien dat bijvoorbeeld een Faberski dan de kans krijgt als rechtsbuiten of desnoods Gaaei, zodra Traoré rust krijgt.’

Tot slot: welk gevoel overheerst bij je na deze 0-3 overwinning van Ajax?

‘Een 0-3 overwinning is altijd lekker, maar voor de rest was het niet om aan te zien in alle opzichten. Ajax is wel lekker aan de Europa League begonnen met zeven punten uit drie duels en dat mogen we niet vergeten, maar hopelijk kunnen ze aankomende zondag tegen Willem II een mooie wedstrijd op de mat leggen om vertrouwen te tanken richting de belangrijke duels met Feyenoord en PSV.’

Jon van Dam (X: @DamVanJon | E-mail: j.dam@ajaxshowtime.com)

Jesse ter Haar (X: @jesseterhaar | E-mail: j.terhaar@ajaxshowtime.com)

#ajavoj: ‘Farioli moet eruit krijgen dat Ajax na rust als een kaartenhuis in elkaar stort’

#vojaja: ‘De ervaren wissels van Farioli zorgden ervoor dat de wedstrijd kantelde’
#panaja: 'Berghuis in vorm is absoluut een topspeler voor een selectie als die van Ajax'
#ajahee: 'Er lijkt echt een andere Šutalo te staan onder Farioli'
#ajapan: 'Na zo’n penaltyreeks is iedereen alweer vergeten dat de wedstrijd heel slecht was'
#nacaja: 'Op deze manier worden er geen vastigheden gecreëerd in het elftal'
#jagaja: 'Berghuis zijn creativiteit is wat er ontbrak in Breda'
#ajajag: 'Over een langere periode kunnen we pas echt zeggen wat Ajax’ sterkste voorhoede is'
#ajafor: ‘Taylor nam na wissel Henderson echt de leidersrol op zich’
#gaeaja: 'Een wedstrijd als deze hoort bij het proces waarin Ajax zit’
#ajabes: ‘Farioli maakt spelers beter en daarvan is Sutalo het voorbeeld’
#rkcaja: 'Farioli heeft de ideale samenstelling van de Ajax-achterhoede gevonden’
#slaaja: ‘Als Brobbey zijn kansen benut, win je deze wedstrijd gewoon'
#ajagro: 'Brobbey is ook zonder goals belangrijk voor het aanvalsspel van Ajax'
#heraja: 'Het karakter van Ajax is echt veranderd, ze zijn bereid om voor elkaar te vechten'