Ajax wint na moeizame avond ruim van negental Qarabag FK

door NielsOpdam 5861

Ajax heeft donderdagavond met 0-3 gewonnen op bezoek bij Qarabag FK. De Amsterdammers speelden een slechte eerste helft, maar kwamen toch op voorsprong door een doelpunt van Kenneth Taylor. In de tweede helft werd het spel er zeker niet beter op, maar door een benutte penalty van basisspeler Wout Weghorst en een doelpunt van Chuba Akpom won Ajax met 0-3.

De Amsterdammers begonnen erg slecht aan de wedstrijd. Ze kwamen binnen twee minuten zelfs op achterstand in Baku. Qarabag scoorde via Leandro Andrade, maar de treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel. Daardoor kwam Ajax goed weg. Toch bleef de ploeg van Francesco Farioli weggedrukt worden door Qarabag, dat alle duels won en er erg kort op zat.

Na een kwartier kreeg Ajax een mooie meevaller mee, want Julio Romao verslikte zich in Mika Godts. De Belg werd neergehaald, maar omdat hij de laatste man was, ontving Romao een directe rode kaart. Ajax speelde daarna dan ook tegen tien man van Qarabag. Drie minuten later was Ajax voor de eerste keer in de buurt van de goal van Qarabag. Jorrel Hato kopte een vrije trap van Jordan Henderson ruim naast.

Taylor schiet Ajax op voorsprong

Nadat de scheidsrechter over en weer wat gele kaarten had uitgedeeld, kreeg Ajax in de 28e minuut ook de eerste poging tussen de palen. Godts zijn poging was een slap schot, die de keeper makkelijk kon redden. Na 36 minuten was het wél raak voor de Amsterdammers. Na goed werk van Taylor, Godts en Weghorst was het de middenvelder die de bal het laatste zetje gaf, waardoor Ajax op 0-1 kwam. Met die voorsprong ging de ploeg ook de kleedkamer in voor de rust.

Kort na rust kreeg de Amsterdamse club een grote kans. Eerst schoot Weghorst recht op de keeper af, waarna Christian Rasmussen de bal totaal verkeerd raakte. Tien minuten laten verspeelde Devyne Rensch de bal en daarmee gaf hij de tegenstander een enorme kans. Uiteindelijk blokte Josip Sutalo die inzet. Rond het uur gingen Daniele Rugani, Kian Fitz-Jim en Taylor naar de kant. Zij werden vervangen door Ahmetcan Kaplan, Branco van den Boomen en Akpom.

Weghorst en Akpom scoren allebei in Baku

Rond de zeventigste minuut kreeg Ajax een penalty mee. Rasmussen leek te treuzelen en ging naar de grond, waarna de scheidsrechter een ietwat makkelijke penalty gaf. Weghorst benutte de strafschop en zo kwam Ajax op 0-2. Drie minuten later scoorde de ploeg van Farioli de derde treffer. Rensch veroverde de bal, waarna Akpom sterk aan de bal bleef. Hij combineerde met Godts en uiteindelijk rondde de Engelsman koelbloedig af.

Qarabag FK eindigde de wedstrijd niet met tien man. Linksback Elvin Cafarq­uliyev kreeg zijn tweede gele kaart na een harde charge op invaller Anton Gaaei. Hierdoor mocht ook hij eerder gaan douchen. Ajax stond in de laatste minuten zo met twee man meer. Na 86 minuten wisselde Farioli voor de laatste keer. Hij haalde Weghorst eruit en bracht Jorthy Mokio nog in de ploeg. Uiteindelijk won Ajax met 0-3 van Qarabag FK en staat de ploeg van Farioli vierde in de Europa League, met zeven punten na drie wedstrijden.

FT | FK Qarabag - Ajax (0-3)

Opstelling Qarabag:

Kochalski; A. Hüseynov, B. Hüseynov, Medina, Cafarq­uliyev; Romao, Jankovic; L. Andrade (75' Bayramov), Benzia (82' P. Andrade), Zoubir; Juninho (82' Addai).

Wissels Qarabag:

Mammadzada, Buntic, Mustafazada, Bayramov, Isayev, Kashchuk, Akhundzade, Almeida, P. Andrade, Qurbanli, Addai.

Opstelling Ajax:

Pasveer; Rensch, Rugani (59' Kaplan), Sutalo, Hato; Fitz-Jim (59' Van den Boomen), Henderson, Taylor (59' Akpom); Rasmussen (78' Gaaei), Weghorst (87' Mokio), Godts.

Wissels Ajax:

Gorter, Ramaj, Gaaei, Gaaei, Wijndal, Brobbey, Akpom, Kaplan, Traoré, Van den Boomen, Mokio, Tahirovic, Banel.

0-1 Kenneth Taylor (36')
0-2 Wout Weghorst (74', pen.)
0-3 Chuba Akpom (77')

- Na zestien minuten kreeg Julio Romao (Qarabag FK) een directe rode kaart, nadat hij de doorgebroken Mika Godts onderuit trok.
- Na tachtig minuten kreeg Elvin Cafarguliyev zijn tweede gele kaart. Hierdoor moest Qarabag FK de wedstrijd afronden met negen man.