AD: 'Waarom de doellijntechnologie de VAR in de steek liet tijdens Heerenveen tegen Ajax'

door Bart Veenstra 146

Bron Algemeen Dagblad

AD: 'Waarom de doellijntechnologie de VAR in de steek liet tijdens Heerenveen tegen Ajax'

door Bart Veenstra 146

Bron Algemeen Dagblad

Laatst geüpdatet

Het is de KNVB vooralsnog te gortig om met de 'peperdure' doellijntechnologie te werken. Dat schrijft het Algemeen Dagblad. Ajax dacht op bezoek bij sc Heerenveen in de laatste minuut op 3-3 te komen, maar de VAR kon niet bewijzen dat de bal volledig over de lijn was. Gevolg: geen doelpunt en een nederlaag voor Ajax.

Scheidsrechters hebben in de Eredivisieduels geen klokje om de pols dat - zoals dat het geval is bij wedstrijden in de Champions League of Premier League - afgaat als de bal de doellijn passeert. Het Algemeen Dagblad deed navraag bij de KNVB. De bond zag af van dat systeem (Hawk-Eye-systeem), omdat het geavanceerde systeem 'peperduur' is. 'Sterker nog: dat systeem implementeren kost net zoveel als het hele VAR-systeem heeft gekost, zo wordt vanuit Zeist verzekerd', aldus de krant.

Vanwege die enorme kosten was er volgens de KNVB ook 'totaal geen discussie' onder de clubs. De doellijntechnologie werd eerder wel gebruikt in de bekerfinale en bij de Johan Cruijff Schaal. 'Maar de doellijntechnologie altijd en overal gebruiken was clubs en bond, die het samen moeten bekostigen, te gortig. Voor die paar momenten in het seizoen kozen zij liever voor een goedkopere variant: Goal Line Replay', schrijft het Algemeen Dagblad.

Naar verluidt kost de Goal Line Replay 150.000 euro per jaar, terwijl het Hawk-Eye-systeem vijf miljoen euro zou moeten kosten als dit in alle stadions gebruikt zou worden. Een woordvoerder van de KNVB zegt tegen het Algemeen Dagblad het volgende: 'We hebben die afweging gemaakt omdat zo'n situatie als bij Heerenveen - Ajax maar een paar keer per jaar voorkomt.'

Geen sluitend bewijs bij Heerenveen - Ajax

In juni meldde de KNVB nog dat de Eredivisie vanaf het huidige seizoen de beschikking zou krijgen over extra doellijncamera's. Daarmee kan worden beoordeeld of een bal volledig over de doellijn is geweest. Sinds zondag is duidelijk dat dit systeem niet álles kan beoordelen. Hoewel de bal de doellijn gepasseerd leek te zijn, kan de VAR geen sluitend bewijs vinden voor een simpele 'wel-of-niet-over-de-lijn'.

De vraag is: doen de nieuwe camera's het dan niet? Die doen het wel, maar ze kunnen het moment maar van één kant vastleggen. Het andere camera-perspectief zou worden geblokkeerd door de benen van de speler. De nieuwe camera's hangen namelijk niet op de doellijn, maar in de hoeken van het stadion. 'Daardoor zien de mensen op televisie een doelpaal die in de weg staat. Zodoende heeft de VAR geen sluitend bewijs dat de bal volledig (dus inclusief bolling) over de lijn is. Na dik tweeënhalve minuut overleg gebaart Makkelie: doorspelen', aldus de krant.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.