In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.
Opeens was daar het bericht: Juan Familia Castillo op huurbasis naar Ajax. De linkspoot vertrok in de zomer van 2016 uit de jeugdopleiding van Ajax en koos voor Chelsea. Na drie seizoenen bewandelt hij nu de omgekeerde weg. De grote vraag op de fora luidde: Moet Ajax dat eigenlijk wel willen? Het verhaal van vertrokken jeugd is in mijn ogen echter veel minder zwart-wit dan menigeen denkt.
Vertrekkende jeugd staat in hun recht
Allereerst is er het fenomeen van vertrekkende jeugdspelers an sich. Ajax kreeg er de afgelopen jaren veelal mee te maken, maar wie denkt dat dit alleen bij Ajax aan de gang is, heeft boter op zijn hoofd. Alle jeugdopleidingen in Nederland worden leeggeroofd, ook door elkaar. In dat opzicht sta ik er vrij nuchter in: jeugdspelers moeten vooral lekker zelf weten waar ze willen spelen. Logische of slechte keuze, iedereen staat vrij om te doen en laten wat hij wil.
Toen onder meer Donyell Malen, Daishawn Redan, Dillon Hoogewerf en dus ook Castillo besloten om te gaan, vond ik dat bovenal jammer. Jammer, omdat ze grote talenten waren die ik nu niet meer wekelijks mocht zien spelen. Maar ze hadden er allemaal ongetwijfeld een goede reden voor, dus wie zijn wij om daar iets van te vinden? Financieel én sportief... De reacties op de transfers waren vaak van een gelijke strekking, maar in 99 procent van de gevallen niet op hun plaats. In sommige gevallen was de financiële kaart zelfs noodzakelijk. Talenten uit een armer gezin kozen soms simpelweg voor hun familie.
Ajax is streng doch rechtvaardig
Wat betreft de terugkeer van talenten naar Ajax is Castillo eigenlijk een uitzondering op de regel. Veel talenten die gingen, zagen we niet meer terug in het rood en wit. Ze waaiden uit over Europa en krikten het percentage jeugdspelers in Europa met een Ajax-achtergrond mooi op. Terugkeren deed vrijwel niemand, als we het hebben over spelers die al in de jeugdopleiding kozen voor een vertrek. Karma is a bitch? Helemaal niet, maar het is voor mij wel een teken aan de wand.
Ajax moet namelijk extra cynisch staan tegenover jeugdspelers die vertrokken zijn. Het moet zijn eigen imago verdedigen en geen naam krijgen dat je zomaar kunt vertrekken en altijd wel weer kunt terugkeren op het oude nest. Wilde Malen vorig jaar in plaats van PSV ook wel naar Ajax? Daar geloof ik heilig in, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Ajax dat op dat moment niet nodig achtte. Dat is prima; haal vooral geen spelers voor posities die gevuld zijn. Een Ajax-verleden alleen is niet genoeg voor een plek binnen de club.
Ajax geeft dan ook een duidelijk signaal af met de huurovereenkomst van Castillo. Een speler van zijn kaliber kreeg in de afgelopen jaren vaak een contract van één of twee jaar. Kijk maar in de jeugdopleiding, daar zijn er al meer dan vijf die dit seizoen nieuw zijn en nu al een langdurige verbintenis op zak hebben. Castillo moet zich eerst bewijzen, ook bij Jong Ajax en ook met zijn verleden. Een huurcontract komt op mij streng over, strenger dan Ajax misschien bij andere spelers was geweest.
Oud-jeugdspelers kunnen Ajax verder helpen
Tegelijkertijd slaat Ajax juist met de huurdeal niet door in het verdedigen van het eigen imago en dat van de jeugdopleiding. In het eerste elftal loopt met Nicolás Tagliafico één echte linksback rond en bij Jong Ajax staat er eigenlijk niet één op papier. Het is wachten op de doorstroming van onder meer Anass Salah-Eddine, maar die heeft nog wel even nodig. Met de komst van Castillo heeft Ajax een speler binnengehaald die in dat opzicht een belangrijke positie vult. Er valt zodoende altijd te praten als er een plek vrij is, dat is nu dus wel duidelijk.
Bovendien kennen zulke jonge spelers natuurlijk wel het klappen van de zweep. Ze kennen de club en het spelletje en kunnen zich dus in principe snel aanpassen. Ajax sluit zijn ogen niet voor talenten die de club de rug toe hebben gekeerd, en dat valt te prijzen. Castillo is heus niet de eerste die wel oren had naar een terugkeer. Agents bieden ongetwijfeld hun talenten aan, als het avontuur bij een andere club op niets is uitgedraaid. Ajax staat in die hele situatie ogenschijnlijk sterk in zijn schoenen en dat is de belangrijkste conclusie van het hele verhaal.
De club moet bovenal blijven vinden dat het de beste jeugdopleiding ter wereld is. Wie daar geen deel (meer) van uit wil maken, staat weliswaar in zijn recht, maar staat daarmee ook met 1-0 achter. Vaak gaat het om talenten die juist de essentiële laatste jaren in de Ajax-jeugd missen. Castillo komt dus uiteindelijk gewoon op nul binnen. In het verleden behaalde resultaten bieden hem ook geen enkele garantie voor de toekomst. Hij en eventuele andere talenten die een tweede kans krijgen van Ajax, moeten het meer dan wie dan ook zelf laten zien. De screentest die Ajax opstelt voor terugkerende jeugd zal ongetwijfeld keihard zijn, maar wie die overleeft, hoort vervolgens weer meer dan welkom te zijn.
LEES OOK: Is Castillo de toekomst van Ajax op links?
Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)
Lees meer artikelen uit Kweekvijver, al vijf seizoenen lang dé rubriek over de Ajax-jeugd!
Plaats reactie