In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.
Nu de transfer van Donny van de Beek naar Manchester United in kannen en kruiken is, roept de achterban nog eens extra om een versterking voor het middenveld. De kans is echter groot dat er geen vervanger zal worden aangetrokken voor Van de Beek. Gezien de ontwikkelingen van verschillende spelers is dat namelijk niet per se nodig, zo vindt Erik ten Hag. Mohammed Kudus, Quincy Promes en Jurgen Ekkelenkamp werden al genoemd als interne vervangers, maar stiekem denkt Ten Hag mogelijk ook al aan Kenneth Taylor.
Van de Beek noemde de achttienjarige al eens zijn kleine broertje, Taylor gebruikte op zijn beurt de term 'mentor' als hij het over Van de Beek had. De twee lijken op elkaar. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook als persoon en als voetballer. 'We laten nooit de kaas van ons brood eten en zijn altijd redelijk fel. Door die eigenschappen klikt het ook zo goed tussen ons', aldus de kersverse Mancunian. Wie beter om in zijn voetstappen te treden dan Taylor?
Eén op één vervangen zal niet snel gebeuren. Waar Van de Beek het gros van zijn duels in een Ajax-shirt achter de spitsen speelde, daar maakt Taylor voornamelijk zijn minuten voor de verdediging in de dubbele zes. Bovendien lijkt de tien-positie gereserveerd voor de bovengenoemden, met Promes op pole-position. Ekkelenkamp wordt nota bene niet verhuurd aan FC Twente vanwege vergelijkbare kwaliteiten als Van de Beek. Taylor moet zich zodoende richten op een rol als controleur, hetgeen de linkspoot het afgelopen seizoen in Jong Ajax met verve deed als spelverdeler. Inmiddels heeft de middenvelder 21 duels met de beloften achter zijn naam staan. Van een officieel debuut in het eerste kwam het nog niet, iets wat Van de Beek overigens op achttienjarige leeftijd deed, maar je kunt er donder op zeggen dat dit aankomend seizoen zal gaan gebeuren.
Ten Hag nam de pupil in de winter al mee naar het trainingskamp in Qatar, waarna Taylor in augustus ook meeging naar Oostenrijk. De gehele voorbereiding maakte hij onderdeel uit van de grote vijver waaruit Ten Hag viste voor de vele oefenduels. In de wedstrijden tegen FC Utrecht, AC Wolfsberger, RedBull Salzburg en Holstein Kiel kreeg de middenvelder minuten. Dit veelal als nummer zes of acht. Roulerend met Edson Alvarez, Ryan Gravenberch, Lisandro Martínez en Carel Eiting kreeg Taylor, zo leek het, zijn voet tussen de deur door indruk te maken met zijn inzicht en techniek.
Kan Taylor dan niet uit de voeten als nummer tien? Ik denk van wel. Hij beschikt over die ene pass waarmee een spits alleen voor de keeper gezet kan worden. Echter, zijn kracht ligt meer in de fase daarvoor: de opbouw van achteruit verzorgen. Taylor kan veel met weinig ruimte. De achttienjarige is vrijwel altijd aanspeelbaar, ook met een mannetje in zijn rug, en heeft vaak weinig moeite om onder de druk van de tegenstander toch een opening te vinden. Zijn snelle handelingssnelheid in combinatie met verfijnde passing en de keuze voor diepte in plaats van breedte, komt het spel vaak ten goede.
De gelijkenissen met Eiting
In die zin is Taylor wellicht meer een kopie (en dus de 'vervanger') van Carel Eiting dan Van de Beek. Eiting staat naar verluidt op de nominatie om te vertrekken. Ajax wil doorselecteren. Het is inmiddels Eitings vierde seizoen in de hoofdmacht en wederom lijkt de 22-jarige allesbehalve zeker van een basisplaats. Voor de toekomst ziet het technisch hart daarom mogelijk meer heil in Taylor, die Eiting dit seizoen mogelijk voorbijgaat in de pikorde, als dat al niet het geval is. Om het vertrouwen in Taylor kracht bij te zetten werd zijn contract verlengd tot medio 2024.
Het enige wat nog echt voor Eiting spreekt – hetgeen niet onderschat mag worden – is zijn ervaring. Eiting is de rust zelve op het veld en kent de druk van het presteren in de Johan Cruijff ArenA. Taylor laat daarentegen zijn koppie nog regelmatig hangen bij teleurstellingen, speelt logischerwijs af en toe nog wisselvallig en kan nog wel eens een verhitte discussie hebben met een tegenstander of scheidsrechter. Wel moet gezegd worden dat de soms onprofessionele houding van de tiener weinig zichtbaar was in de oefenduels in augustus. De jongeling liet zich verdedigend gelden door snel om te schakelen bij balverlies en vuile meters te maken waar nodig, in plaats van terug te sjokken.
Iets anders wat voor Taylor spreekt is dat de middenvelder in het verleden in elke lichting liet zien het nieuwe, hogere niveau aan te kunnen. Telkens weer verbaasde hij vriend en vijand met zijn aanpassingsvermogen. Grotere jongens van soms wel twee of drie jaar ouder kregen in de jeugd bijna nooit vat op zijn spel. Hetzelfde gold afgelopen seizoen in de Keuken Kampioen Divisie. Moeiteloos ging de linkspoot mee met de fysiek sterkere volwassenen uit de eerste divisie. Bovendien won Taylor de afgelopen maanden gedurende de coronacrisis nog eens behoorlijk wat spiermassa. Hierdoor is zijn duelkracht toegenomen, iets wat de geboren Alkmaarder in de voorbereiding eveneens liet zien.
De stap naar de Eredivisie zal desondanks niet mals zijn, laat staan spelen in de Champions League. Mij hoor je dan ook niet zeggen dat Taylor dertig wedstrijden in de basis moet beginnen. Sterker nog, een extra middenvelder heeft nog altijd mijn voorkeur, zeker nadat ook Razvan Marin is vertrokken bij Ajax. Maar het zou mij niet verbazen als Taylor de verrassing van het seizoen wordt.
Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com)
Lees meer edities van 'Blik op Jong Ajax' van dit seizoen:
Plaats reactie