Verweij spijkerhard voor Lenderink: 'Kwam in een gespreid bedje terecht'

door Mike van Weert 188

Verweij spijkerhard voor Lenderink: 'Kwam in een gespreid bedje terecht'

door Mike van Weert 188

Laatst geüpdatet

Mike Verweij schuift de schuld van de financiële malaise bij Ajax volledig in de schoenen van Susan Lenderink. De financieel directeur heeft besloten om op te stappen bij de Amsterdamse voetbalclub en dat is volgens Verweij dus goed nieuws voor Ajax. De journalist denkt dat de club nu kan gaan bouwen aan een betere toekomst.

Bestel het nieuwe derde shirt van Ajax in de Ajaxshop!

Op vrijdagochtend bracht Ajax naar buiten dat Lenderink in ieder geval per 1 maart vertrokken is bij de Amsterdamse club. Verweij schrijft dat de positie van de financieel directeur al een tijdje onhoudbaar was, maar Lenderink houdt dus de eer aan zichzelf. Het vertrek komt dan ook niet volledig uit de lucht vallen voor de CFO die ongeveer vijfenhalf jaar in dienst was bij Ajax. Daarin boekte de club zowel sportief als financieel nog enkele mooie successen, maar dat wil Verweij niet op het conto van Lenderink schrijven.

'In het jaar dat Ajax de halve finale van de Champions League haalde – het lijkt lichtjaren geleden – kwam Lenderink in een gespreid bedje terecht', schrijft de journalist voor De Telegraaf. 'Ajax noteerde door de uitstekende sportieve prestaties, de handelsgeest van toenmalig directeur voetbalzaken Marc Overmars en de op volle toeren draaiende commerciële afdeling jaarlijks miljoenenwinsten.' Zo was de nettowinst in 2022 nog 76 miljoen euro, terwijl de club nu leningen moet afsluiten om aan de financiële verplichtingen te voldoen.

Verweij wijst naar Lenderink

De sportieve malaise begon bij Ajax na het kampioenschap in 2022. De Amsterdammers haalden geen Champions League-voetbal meer en vooral het afgelopen seizoen willen de meeste supporters zo snel mogelijk vergeten. Mede dankzij deze seizoenen gaat het nu ook op de financiële afdeling mis en wijst Verweij met zijn vinger naar Lenderink. 'Zij en niemand anders is verantwoordelijk voor de financiële situatie.' De journalist vindt dat de financieel directeur veel eerder op de rem had moeten trappen wat betreft transfers.

Verweij zag namelijk meerdere Ajax-onwaardige spelers naar Amsterdam verhuizen in de afgelopen jaren. Er werd veel geld uitgegeven, maar de inkomsten bleven uit. 'Omdat Ajax onder Alfred Schreuder, John Heitinga, Maurice Steijn, Hedwiges Maduro en John van ’t Schip sportief ook in verval raakte, maar nog wel het door Lenderink aangemeten Champions League-jasje aan had, kwam Ajax meer en meer in de problemen', is de conclusie van Verweij.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.