Sutalo moet het ontgelden: 'Neemt 'm aan en staat dan nog 36 keer met zijn noppen op de bal'

door Bart Veenstra 57

Bron ESPN

Sutalo moet het ontgelden: 'Neemt 'm aan en staat dan nog 36 keer met zijn noppen op de bal'

door Bart Veenstra 57

Bron ESPN

Hans Kraay jr. ziet dat Josip Sutalo de laatste tijd minder goed presteert. De analist van ESPN vertelt bij Voetbalpraat dat de Kroaat nog goed aan het seizoen begon, maar inmiddels nadert hij weer het mindere niveau van het vorige seizoen, aldus de oud-voetballer.

Sutalo is bezig aan zijn tweede seizoen in Amsterdamse dienst. Na een moeizaam eerste seizoen leek hij dit seizoen lange tijd op weg te laten zien waarom Ajax in de zomer van 2023 liefst 20,5 miljoen euro over had voor de Kroaat. Inmiddels nemen de twijfels toch weer toe, in ieder geval bij Kraay jr., zo blijkt: 'Sutalo zijn we met z’n allen vorig seizoen heel erg van geschrokken, want we kennen hem van Kroatië waar hij de ballen verovert en heel simpel inspeelt. Dit seizoen ging het hartstikke goed, maar het wordt weer steeds minder.'

Kraay jr. vindt dat de verdediger meer tempo moet maken in de opbouw. Zo ook tegen FK Qarabag (0-3 zege). 'Het is 0-0, je speelt tegen een man minder... Maar hij neemt 'm aan en staat dan nog 36 keer met zijn noppen op de bal.' Cristian Willaert, eveneens aanwezig bij Voetbalpraat, zegt dat Sutalo dat doet om de tegenstander te lokken. 'Er valt niks te lokken', reageert Kraay jr..

Sutalo ook verdedigend kwetsbaar

Willaert ziet echter een belangrijker punt van aandacht. Het betreft het moment wat Sutalo doet als hij daadwerkelijk een tegenstander weet te lokken. 'Het leek er uit bij hem, maar vaak als er dan wel iemand komt, de tegenstander is gelokt en er zou dan ergens iemand vrij moeten staan, dan geeft hij vaak een kort balletje dat net niet op snelheid is, waardoor de tegenstander de kans heeft om het duel aan te gaan. Dán moet het ook goed zijn. Dat was een periode heel goed vond ik. Maar ook verdedigend… Er waren een paar billenknijpmomenten vandaag (donderdag, red.).

'De goede periode die hij echt had, absoluut, lijkt wel weer minder te worden', gaat Willaert verder. 'We zeggen al vanaf het begin van het seizoen: van achteruit opbouwen, puur voetballend, aan de bal dominant zijn; dat heeft er eigenlijk bijna geen moment in gezeten. Maar wat ze wél goed deden: het was verdedigend goed, bijna geen enkele wedstrijd meer dan drie schoten op doel incasseren. Nu zie je al wedstrijden lang dat tegenstanders heel veel kansen krijgen.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.