Kweekvijver: Ten Hags visie op De Toekomst

door BvdPloeg 32

Kweekvijver: Ten Hags visie op De Toekomst

door BvdPloeg 32

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Nog maar twee jaar geleden opende ik het Kweekvijver-seizoen met de waarneming dat er op De Toekomst een omslag was gemaakt. De verschillende jeugdteams uit de bovenbouw volgden vanaf de start van het seizoen de visie van Peter Bosz, die uiteraard dichtbij de visie van Ajax zelf staat. Het was een welkome structuur na het vertrek van Wim Jonk. Dat de opleiding vandaag de dag in dienst staat van het eerste blijkt eens te meer nu er sinds dit seizoen volgens de visie van Erik ten Hag wordt gewerkt.

Ten Hag is een opvallend figuur, maar je kunt niet ontkennen dat hij verstand heeft van voetbal. Na een half jaartje uitproberen, kiest hij dit seizoen ogenschijnlijk voor een 4-2-2-2-formatie. De creatieve mensen staan centraal en krijgen vrijheden en door twee controleurs is er meer zekerheid in de restverdediging. Het gebrek aan vleugelspelers wordt opgevangen door opkomende backs, die de hele flank moeten bestrijken. Met één echte buitenspeler met diepgang is één flank bovendien altijd bezet. Of zoals Ten Hag het de laatste wedstrijden invulde: één van de creatieve tienen moet aan de zijkant opduiken.

Ajax O19 en O17 in 4-2-2-2

We moesten even met de ogen knipperen en ik heb er wat oefenwedstrijden mee gewacht, maar ook bij Ajax O19 en Ajax O17 wordt er gespeeld volgens de invulling van Ten Hag. Toeval? Nou, niet echt. John Heitinga probeerde het in het oefenduel met Internazionale (2-2) voor het eerst en greep er ook in de bekerwedstrijd tegen Sparta (3-1) op terug. Met Kenneth Taylor (foto) werd tweemaal een valse buitenspeler opgesteld die eigenlijk als tweede nummer tien diende. De back, in dit geval Liam van Gelderen, moest er overheen en op het middenveld stonden twee controleurs achter de pure tien Sontje Hansen.

Bij Ajax O17 gebeurde de laatste twee wedstrijden hetzelfde. Naci Unuvar vulde hier de rol van Hakim Ziyech in en dook op achter de spits, naast Max de Waal. Met Ian Beelen en Donny Warmerdam stonden er twee controleurs, die á la Frenkie de Jong om en om uitweken naar de zijkant om zo in balbezit te komen. Anass Salah-Eddine moest er overheen. Het leverde net als bij de O19 en het eerste elftal voetbal op in het centrum, want daar werden de creatieve mensen opgesteld. Het centrale duo achterin had veel opties om de bal kwijt te kunnen.

Wisselen tussen systemen

Het is een interessante start van het seizoen, want ik kan natuurlijk niet honderd procent hard maken dat Ten Hag zijn jeugdtrainers het één en ander heeft ingefluisterd. Maar het is wel mooi om te zien dat er á la Pep Guardiola één voetbalvisie lijkt te heersen, die ver wordt doorgetrokken. En zoals Ten Hag het betaamt: er kan makkelijk omgeschakeld worden naar 4-3-3 door een buitenspeler in de ploeg te brengen. Het gebeurde afgelopen weekend bij O19 in Tilburg, waar Heitinga kennelijk kansen zag in de ouderwetse Ajax-formatie, met Hansen en Sergino Dest nu echt vanaf de zijkanten. O17 schakelde zaterdag tegen FC Utrecht in het laatste half uur om naar 4-3-3 door Hossein Zamani te brengen voor controleur Beelen.

Het is het volgen waard de komende weken en voor de spelers zal het ook aanpassing vergen. Na het vertrek van Jonk, in het laatste jaar van Frank de Boer, was het doorgaans 4-3-3 met een tien, onder Bosz kwam hier een ogenschijnlijk verplichte 'zes' voor in de plaats met hoge druk en vorig seizoen zagen we eigenlijk voor het eerst een jaar waarin ieder elftal iets anders deed. De trainers leken meer vrijheden te hebben, maar of de spelers daar beter van werden, is de vraag die nog steeds open staat.

Jeugd aanpassen aan Ajax 1

Met het 4-2-2-2 worden spelers bovendien uitgedaagd. Zo blijkt dat Taylor het geweldig vindt om in een vrije rol van rechts te komen. Daar kan hij veel van leren, zo klinkt het. Dat is een perfecte mindset. Maar er zijn ook spelers die moeten aanpoten. Van Gelderen speelt al enkele weken als rechtsback en moet daar aanvallend veel bijdragen. Dat gaat na een onwennige start steeds beter. Salah-Eddine moest op zijn beurt een helft lang gecoacht worden door O17-coach Dave Vos. Hij moest dieper staan, bijna als linksbuiten. Dat is voor een linksback wel even iets anders. Ook twee controleurs naast elkaar levert andere afspraken op. Wie komt waar en wanneer? Eén moet altijd achter blijven als de backs hoog staan.

Kortom: het nieuwe jeugdseizoen is begonnen en het belooft een leerzaam en boeiend jaar te worden. Dat komt ook omdat Ajax O19 en O17 talentvolle ploegen zijn, waar het werken aan nieuwe principes, systemen en invullingen dus extra interessant is met het oog op de toekomst. Als het aan Ajax ligt, blijft de jeugd in grote getale doorstromen, dus moeten in deze elftallen de pareltjes voor de komende jaren rondlopen. Dat Ten Hag ogenschijnlijk zijn stempel drukt, is een prima gegeven, want anno 2018 is het weleens goed dat spelers leren om meer systemen dan alleen 4-3-3 met de punt naar voren of naar achteren te spelen. Door ze uit te dagen en al te laten ruiken aan de principes van het eerste elftal worden de eerste stapjes in de Johan Cruijff ArenA straks een stuk makkelijker. En mocht de opvolger van Ten Hag straks weer iets anders doen, dan hebben de talenten op De Toekomst deze ervaring maar mooi op zak.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Seizoen 4:
Alle 22 artikelen

Lees meer over:
Plaats reactie

mickey2602 +4775

Ik lees 1 ding wat mij eigenlijk wel verontrust. Toen in 2011 de Fluwelen Revolutie er was was het de bedoeling dat de Ajax filosofie weer terug kwam in de club. Dat werd geprobeerd met Frank de Boer die daar wellicht niet helemaal de juiste spelers voor had. Waar dan wel weer een kanttekening bij geplaatst kan worden,in de 4 jaar dat hij trainer was werden er spelers gekocht die hij wilde hebben. Dus als hij niet de juiste spelers had voor de Ajax filosofie was hij daar zelf deels schuldig aan. En indirect had dit misschien ook weer te maken met het feit dat Ajax niet zoveel geld had en dus noodgedwongen aankopen moest doen die niet al teveel geld zouden kosten en waarbij het risico dus ook groot was dat die niet zo in het spel zouden passen.
Vervolgens komt Bosz,zijn filosofie ligt dichtbij de filosofie van Ajax en daarmee heeft hij het best behoorlijk gedaan,2e in de competitie en het kampioensschap pas op de laatste wedstrijd dag uit handen gegeven en finalist Europa League. Ik zou best wel graag willen weten hoe het gegaan was als Bosz verder had mogen gaan bij Ajax maar helaas zullen we dat nooit weten.
Daarna hebben we Keizer,dat lag in de lijn van Ajax die kort daarvoor hadden aangegeven ook trainers te willen opleiden zodat ze geen trainer van buitenaf hoeven te kopen/halen.
Die had gewoon een zeer dramatische start en toen het eindelijk erop leek dat hij het op de rit kreeg moest ie eruit.
Nu dan ten Hag waarbij de filosofie van hem ook ineens in de gehele opleiding te zien is. En dat terwijl de bedoeling van Cruijff eigenlijk was dat de Ajaxfilosofie gehandhaafd zou blijven.
En gezien de laatste regel van dit stuk,als ten Hag een keer weggaat,welke filosofie krijgen we dan weer te zien??
Het enige positieve aan de filosofie van ten Hag in dit verhaal is dat het inderdaad zo omgezet kan worden naar de 433 wat wel bij Ajax hoort.

03-09-2018 20:00

Champy +1

Man, doe toch niet alsof we met een trainerwisseling plots overschakelen naar het catenaccio.

Zolang de fundamentele punten in de speelwijze in de opleiding blijven bestaan, is er geen probleem, en zal de jeugd zich blijven ontwikkelen.

Welk voordeel haalt speler A er nu uit door 10 jaar lang met eenzelfde systeem te spelen, als ie straks op een andere positie in het eerste verdergaat, of dat die met andere spelers om zich heen speelt.

Zolang de basistechniek goed is, ze hoog druk zetten, en de lange bal niet hanteren, is de opleiding al geslaagd.

Jij met je tunnelvisie ook altijd.

03-09-2018 21:32

Champy +1

Gedaante, je kijkt nooit naar een jeugdwedstrijd, en baseert alles op enkel wat anderen hier zeggen.

Jij met je lat, alsof 1 manier de manier is?!

Wat ik daar opsomde is wel degelijk de essentie van Cruijff plus positiespel wat ik ben vergeten. Als je deze zaken onder de knie hebt, kan je in elk systeem spelen en ingepast worden.
Dan maakt het wat mij betreft niet uit of er in de opleiding met de punt naar verwegistan wordt gespeeld.

Over Dani De Wit gesproken. Ik kan mij herinneren dat Jonk hem ooit inbracht tegen Spartak (voor een spits btw) om een voorsprong te verdedigen. Blijkbaar is je idool ook gecharmeerd van deze draufganger.

Het gaat mij om je mening dat je met alles ontevreden bent, zolang het niets te maken heeft met Wim Jonk.

De LTvisie begint met wat er nu op de velden gebeurt, en ik zie aanvallend voetbal in de bovenbouw, een sterke middenbouw met veel individueel interessante spelers, en veel technische spelertjes in de onderbouw die hun acties maken.

Ik zie dat er niet veel is "weggegooid". Alleen zijn er geen Jongkind en Jonk meer die continu bezig waren met hun visie te presenteren.
Je moet je niet vastbijten aan hoe de teampjes spelen, zolang je individuele ontwikkeling ziet bij spelers.

03-09-2018 22:55

Ozymandias +159568

De Ajax School gaat niet om formaties als 4-3-3 of 4-2-3-1 maar om principes als 1) hoog drukzetten, 2) opbouwen via de grond, 3) pass in de diepte verkiezen boven een pass in de breedte, 4) één of één situaties op de flanken afdwingen, 5) de derde man zoeken, etc.. Cruijff zelf heeft Ajax een periode in een 4-2-3-1 formatie laten spelen met eerst Van Basten als spits en Bosman als '10' en daarna Bosman als spits en Van Basten als '10'. Van Gaal heeft Ajax in een 3-4-3 systeem met een ruit op het middenveld laten spelen maar bleef trouw aan de basisprincipes van de Ajax School. Ten Hag laat Ajax nu in een 4-5-1 formatie spelen maar ook hij blijft trouw aan de Ajax School. In de jeugdopleiding moeten de basisprincipes van de Ajax School heilig zijn maar spelers moeten leren daar op verschillende manieren en in verschillende systemen invulling aan te geven.

03-09-2018 21:14

Ozymandias +159568

Ouaali laat helemaal niet de visie bepalen door Ten Hag. Hij geeft de elftaltrainers de vrijheid om hun eigen interpretatie te geven aan de basisprincipes van de Ajax School. Natuurlijk zullen de elftaltrainers in de bovenbouw dat ook aspecten van de speelstijl van de hooftrainer daarin meenemen.

04-09-2018 00:39

Ozymandias +159568

"En die interpretatie gaat van kort aanvallend combinatiespel, en uitgespeelde kansen creëren bij de ene trainer, tot veelal crosspasses naar buiten en voorzetten maar bij de ander."

Leer nou eerst maar eens wat de basisprincipes van de Ajax School zijn want je begrijpt duidelijk niet dat de interpretatie van die principes nooit zo breed kan zijn.

"Kansloos. Terug bij af, pre-revolutie was er al het probleem dat alle elftallen eilandjes waren met trainers die hun eigen kansloze dingetje deden."

Het zijn helemaal geen eilandjes. Er is een duidelijke rode draad te zien in het spel in het eerste, Jong Ajax en de elftallen in de bovenbouw van de jeugdopleiding. Maar elke trainer kijkt natuurlijk naar de kracht van zijn spelers en past zijn speelstijl daar op af.

04-09-2018 20:26

MosesD +14683

Gedaante is zo'n rigide denker. Toen zijn idool Jonk vertrok zou de opleiding totaal instorten. Ook weer zo zwart wit. De opleiding gaat prima, als eerder gezegd er is goede communicatie in- en extern, er heerst rust en duidelijkheid. Spelertjes moeten opgeleid worden dat ze meerdere systemen kunnen spelen en herkennen. Daar worden ze alleen maar beter van. Ze in een mal willen gieten is niet van deze tijd.

05-09-2018 20:25

MosesD +14683

Precies Ozymandias. Het gaat om variëren om innoveren. Ajax moet minder voorspelbaar zijn, daar passen meerdere systemen bij. 533, waar dat ook gespeeld wordt, de echte buitenspelers met kalk aan de schoenen zie je daarbij niet meer. Een 433 gaat om veldbezetting, de invulling daar moet je in kunnen variëren zodat je iig minder voorspelbaar bent. Je moet kunnen spelen met een 10, maar ook met een controleur. Of met 2 en meerdere 10en die de hoeken in duiken. Ik ben blij dat men afstapt van dat rigide denken. Ik kijk al heel lang jeugdwedstrijden, maar het was vaak saai en oh zo voorspelbaar. Een soort schaken. Spelers zelf vinden variatie ook fijn, het maakt hen polyvalenter en dus ook interessanter in de toekomst. Het gaat nu goed met de opleiding. Er heerst duidelijkheid, er is goede communicatie onderling en met ouders en talent komt zoals altijd weer bovendrijven en er wordt veelvuldig doorgeschoven.

04-09-2018 00:09

JopieCruijff +12

In JA nog niks van gemerkt.........

03-09-2018 19:00

Michels +233

By far het belangrijkste om je jeugd makkelijker door te laten stromen is je manier van spelen club wijd in te zetten. Een zeer goede ontwikkeling dus. Het enige nadeel hieraan (en dan voornamelijk aan de tactiek) is dat je 4-3-3 een ondergeschikt systeem wordt. Opzich niet erg, 4-3-3 is me niet heilig, het gaat mij meer om de intentie dan het systeem. Maar een gevolg van dit systeem door de club hen te trekken is wel dat er geen echte buitenspelers meer worden opgeleid. Het worden verkapte 10en en vleugelverdedigers met longen van een paard. Maar de echt lijnbijters, de krijtsnuivers, de jongens die het veld breed houden en een voorzet op de achterlijn kunnen geven worden erg schaars. Geeft verder niet, als je ze toch niet nodig hebt, maar wie zegt me dat we die jongens over een paar jaar nog steeds niet nodig hebben. Misschien zeur ik wel een beetje. Ik vind een klassieke buitenspeler gewoon erg leuk om naar te kijken...

03-09-2018 18:42

Babangida83 +23930

In wezen speel je in dit systeem met aanvallende middenvelders in plaats van aanvallers. Dat is per definitie minder aanvallend. Wel is het misschien leuk om naar te kijken en des Ajax is het misschien ook nog wel, zeker omdat het erg dynamisch uitgevoerd wordt. Maar het blijft natuurlijk ook z'n beperkingen hebben, zeker op lange termijn.

03-09-2018 20:44

Champy +1

Je wil met het vb Taylor iets aantonen, maar hoeveel buitenspelers zijn er van de lichting Nouri nu doorgekomen? Geen 1.

Als de opvolger van Ten Hag straks met buitenspelers wil spelen, heeft ie nog steeds Hansen, Zamani, Pynadath van diezelfde lichting om uit te kiezen.
Tegen dan zal het wel weer liggen aan de geboren talenten van die jongens?

03-09-2018 21:38

Champy +1

Zucht, ga je nu echt een heel verhaal ophangen aan het feit dat Taylor daar nu 2x heeft gespeeld?
Experimenteren mag onder Jonk, maar wanneer anderen het doen, is dit weer iets wat niet door de beugel mag.

Zamani speelt trouwens in de B1, en Taylor in de A1.

03-09-2018 22:36

Michels +233

Maar de moderne buitenspeler is eigenlijk al een beetje te vergelijken met een zwervende 10. Het enige verschil is dat je vanaf de zijkant begint en zeker rond de middellijn ook vooral aan de zijkant blijft. Je positie is idd iets anders, maar volgens mij, zou dat geen probleem moeten vormen. Een goede zwervende 10 kan vaak ook goed vanaf de vleugel en dan naar binnen. Niet altijd, maar vaak wel. Daarom maak ik me ook zorgen om de klassieke buitenspeler. Die wordt gewoon volledig uitgebannen.

Waar ik me ook zorgen om maak is dat middenvelders omgeschoold worden tot vleugelverdedigers. Natuurlijk ben ik er helemaal voor dat je extra voetballendvermogen in je elftal wilt creëren, maar dat gaat wel ten koste van de jongens die gewoon aan de lijn blijven en het veld breed houden. Jongens als Nous en Sinkie zijn echt wel leuk om te zien, maar volgens mij is een Nico veel beter voor je systeem. Ik heb de statistieken er niet op nageslagen, dus ik kan het niet met zekerheid zeggen, maar, volgens mij blijft Nico veel meer aan de lijn dan Sinkie en Nous. Naar mijn idee geeft hij ook meer voorzetten vanaf (bijna) de achterlijn dan die andere twee. Je kan best middenvelders omscholen tot vleugelverdedigers, maar beperk je dan tot de vleugelaanvallers die, om wat voor reden dan ook, niet voldoende kwaliteiten tonen in de aanval.

Om nog ff op je stukje over Tayor te reageren: ik denk idd ook dat Taylor op rechts niet een gouden toekomst gaat worden. Ik zou die jongen als controleur op het middenveld laten spelen. Net achter de echte creatievelingen. Volgens mij zou dat de juiste positie voor de toekomst van die jongen zijn.

04-09-2018 02:32

Shoppy +0

Waarom speelde Ajax in 95 met echte buitenspelers? Omdat ze Overmars en Finidi hadden. Waarom speelde Oranje in 98 / 2000 met op rechts Ronald de Boer? Omdat ze geen rechtsbuiten hadden. Behalve aan het penaltydrama denk ik met vreugde aan die tijden terug. En het systeem was steeds aangepast.

03-09-2018 18:40

Ozymandias +159568

Het is goed dat ze in de jeugdopleiding nu hebben begrepen dat elftaltrainers de vrijheid moeten krijgen om hun interpretatie te geven van de basisprincipes van de Ajax School. Je kan jeugdspelers niet opleiden in maar één speelstijl met maar één formatie. Dan leren ze namelijk niet om tactisch voor zichzelf te denken en worden opgeleid tot een soort voetbalrobots die tactisch alleen kunnen wat door de trainers is ingeprogameerd.

De basisprincipes van de Ajax School zijn heilig. Dat betekent dat elke elftaltrainer zijn ploegen met de intentie moet laten spelen om deze basisprincipes zo ver mogelijk door te voeren. Guardiola laat al jaren zien dat om daadwerkelijk deze basisprincipes door te voeren een team tactisch erg flexibel moet zijn. Ajax moet dus hun jeugdspelers tactisch zo flexibel mogelijk opleiden en dat lukt zeker niet als ze in de bovenbouw maar één speelstijl aanleren.

Het voorbeeld van de 'winkelhaak' is in dit opzicht er passend. Roy werd door Cruijff aan Guardiola geintroduceerd en mocht een tijdje onder Guardiola stage lopen. Toen hij na deze stage terug kwam bij Ajax wilde hij dat de 'winkelhaak' opbouw variatie aan de speelstijl van de jeugdelftallen zouden worden toegevoegd. Jonk heeft dat tegen gehouden waardoor Roy zich niet serieus genomen voelde en op eigen verzoek op 'non-actief' werd gezet.

Niet veel later werd Bosz hoofdtrainer bij Ajax en voegde de 'winkelhaak' toe aan de variaties waarop het eerste probeerde op te bouwen. Onder Keizer werd deze variatie niet gebruikt maar nu onder Ten Hag wel weer. Als de jeugdspelers deze variatie in de bovenbouw al hadden geleerd was het voor Bosz en Ten Hag makkelijker om in het eerste deze variatie te introduceren doordat de talenten tactisch breder ware opgeleid.

03-09-2018 16:14

ajaxxcied4life +2

Ik heb zelf altijd gebasketbald, dus ben niet thuis met de term winkelhaal. Zou jij aan mij willen uitleggen wat hiermee wordt bedoeld? mogelijk dat de backs wat hoger gaan staan in de opbouw, die twee mids proberen vrij te lopen tussen de linies op de eigen helft en de centrale verdedigers zo hen proberen te bereiken?

03-09-2018 17:06

Ozymandias +159568

Google winkelhaak, in die variatie is het de bedoeling dat drie spelers samen zo'n vorm maken waarbij er back aan één kant heel hoog staat en de back aan de andere kant wat lager. Er moeten dan twee middenvelders in de half-spaces te staan om zo beide makkelijk inspeelbaar te zijn.

03-09-2018 17:12

Babangida83 +23930

Waarom je hier een minnetje voor ontvangen hebt, snapt niemand wat van, denk ik.

03-09-2018 18:25

Ozymandias +159568

"En wat verschilt dat met de wijze van spelen onder Jonk dan? Ik zie het niet."

Tja, ik heb het je al meerdere keren uitgelegd en als je het nog steeds niet ziet komt dat volgens mij omdat je het gewoon niet wil zien. In de speelstijl van Jonk was zowel in de opbouw als de aanval veel minder variatie en als een jeugdtrainer zo'n variatie toe wilde voegen hielden Jonk en een of andere Duitse hoofd metodologie van in de 20 met nauwelijks ervaring als (jeugd)trainer dat tegen. Als elk jeugdtrainer precies dezelfde speelstijl hanteren leren de jeugdspelers niet tactisch voor zichzelf te denken. Dat is geen opleiden maar programeren.

03-09-2018 21:06

Ozymandias +159568

Cruijff was inderdaad niet van het programeren van jeugdspelers maar we hebben het niet over Cruijff. Onder Jonk kregen de jeugdtrainers geen enkele vrijheid om hun eigen interpretatie aan de basisprincipes van de Ajax School te geven. In plaats daarvan kregen ze van een jonge Duitser die nog nooit iets heeft bewezen precies te horen hoe ze hun ploeg moesten laten spelen. Waarom denk je dat geen enkele voetbaltrainer in de boven- en middenbouw achter Jonk is gaan staan toen hij op 'non-actief' werd gezet? Cruijff kwam nooit op de Toekomst. Die had geen idee wat Jonk precies aan het doen was. Bergkamp wel en die was het er niet mee eens.

"4-3-3 met de punt naar achter is nu eenmaal de ideale formatie om die principes toe te passen en te oefenen, en ook om allerlei type spelers op te leiden, met name aanvallend ingestelde."

Dit toont aan hoe ongelofelijk verouderd je beeld van voetbal is. Guardiola laat al jaren zien dat er geen ideale formatie is om de basisprincipes van de Ajax School door te voeren en dat de ideale formatie per wedstrijd afhankt aan de beschikbare spelers én tegenstander. Soms is de ideale formatie een 4-3-3 met '6', soms een 4-3-3 met '10', soms een 3-4-3 (3-2-4-1/3-4-2-1), soms een 3-5-2 (3-1-4-2), etc..

04-09-2018 00:44

ajaxinho +13

Ajax moet altijd van systeem kunnen veranderen om niet voorspelbaar te zijn.
En daar past het nieuwe systeem van Ten Hag ook tussen.

03-09-2018 15:15

MosesD +14683

Goed stuk en blij te lezen dat Ajax eindelijk eens afstapt van het rigide denken van altijd spelen met buitenspelers. De jeugd vond ik de laatste jaren regelmatig heel voorspelbaar voetballen. Vaak werd er gewonnen omdat het individueel beter was dan de tegenstander, maar als collectief en om naar te kijken was het vaak saai en voorspelbaar. 433 is prima, maar je moet kunnen variëren. Zeker omdat klassieke buitenspelers worden steeds schaarser, spelers moeten meerdere systemen beheersen. En bovendien, zoals ten Hag speelt zijn er maar accenten die anders zijn. Maar wel belangrijke accenten. Zo kan je tegenstanders verrassen, maar ook individueel is het voor spelers goed voor o.a. hun marktwaarde, dus het is ook investeren in zichzelf. Voetbal en systemen evolueren. Ik ben blij dat ten Hag (vermoedelijk toch samen met Ouaali) zijn stempel drukt.

03-09-2018 13:18

MosesD +14683

Ik vond het onder Jonk ook veel te voorspelbaar. En nee, ik denk niet dat ze de visie laten afhangen van ten Hag. Een goede visie kan toch gewoon geadapteerd worden, ik denk dat dat echt in goed overleg gaat met Ouaali.
De indentiteit van Ajax is attractief en aanvallend voetbal. Punt naar voren, punt naar achteren, met of zonder klassieke buitenspelers, het moet allemaal kunnen, je moet kunnen variëren, kunnen verrassen. Dat moet in verschillende stijlen kunnen. Rigide vasthouden aan één stijl zou erg dom zijn. Guardiola houdt ook echt niet vast aan de ideeën van JC, die met alle respect uit de vorige eeuw zijn. Je roept vaak dat van Gaal niet meer van deze tijd is qua tactiek. Dat ben ik met je eens, maar hoe kan je dan de tactiek van JC nog wel van deze tijd vinden? Ook die is achterhaald en geëvolueerd. Blijf nou eens niet hangen in die oude klassieke gedachtes.
Erg blij met deze ontwikkelingen. Roep al tijden dat je verschillende systemen moet kunnen voetballen, zeker in de huidige tijd.

03-09-2018 15:09

Champy +1

Correctie: de elftallen waarin Nouri meedeed, speelden iedereen van de mat.
De rest was mwuaa...
De visie werd ook mede bepaald door Jonk, die ook een passant is gebleken.
dus ja,.. wie is nu de echte passant?

Alsof er meer of minder spelen doorbreken op de manier hoe het eerste nu speelt. Uiteindelijk gaat het maar om 1 verandering zoals je het zelf zegt.
Het gaat om de accenten van het spel.
Het individu bepaalt het systeem en niet omgekeerd.
Je leidt uiteindelijk individuen op, die straks moeten presteren in een logische speelwijze. Hoe Ajax nu opleidt zal niet leiden tot meer of minder doorbraak.

03-09-2018 18:33

Babangida83 +23930

De visie, daar hadden ze gewoon een afdeling voor opgericht die dat waarborgde: Methodologie. En dat ging niet op een manier van dat iedereen iedere dag nieuwe ideeën kwam aanbrengen en dat die gelijk geimplementeerd werden. Daar werd over nagedacht voor de lange termijn. Juist omdat ook Jonk een passant was.
Alleen is die afdeling in één keer opgedoekt toen Jonk weg moest. Dat was dan weer niet te rigoreus voor de leiding.

03-09-2018 20:56

Champy +1

Strak plan om de methodologie te laten opstellen door een Duitse nobody, en de rest van de inner circle van Jonk.
Ik vind en vond het destijds een strak plan om trainingsmethodes en speerpunten vast te leggen, alleen vond ik dat ze destijds zeker in die fase van hun bewind zich beter konden concentreren op de hoofdzaken, namelijk het coachen van de bestaande jeudgtrainers, en spelers.
Nu leek dat alsof die Duitser die ze in dienst hadden genomen, bezig was met z'n secret project.

03-09-2018 21:52

Babangida83 +23930

Ok, dat wist je dus gewoon. Dan is het me een raadsel waarom je dat weglaat bij je argument dat Jonk een passant is.

03-09-2018 22:42

Champy +1

Omdat Jonk ook duidelijk een passant is gebleken die veel goede dingen heeft gedaan.
Alleen moeten we hier niet doen alsof het nu slechter is en belangrijke punten in de opleiding zijn verdwenen.

03-09-2018 23:15

Babangida83 +23930

En we gingen juist af van dat de passant zijn stempel kan drukken op de speelwijze van de jeugdopleiding. Ongelooflijk en ongehoord. Nogmaals einde plan Cruijff benadrukt. Een visie ontwikkeld door Jany van der Veen, Michels en Cruijff. En dat wordt voor een groot gedeelte overboord gegooid omdat Ten Hag langskomt. En eerder Bosz. Ajax op z'n kleinst.

En wie nog steeds denkt dat 4-3-3 maar 1 systeem is, heeft het mis. Met accenten kun je erg veel verleggen. Eigenlijk speelt Ten Hag gewoon 4-2-3-1. Dat betekent dus eigenlijk een 4-3-3 met de punt naar voren en de buitenspelers ietsje lager. De back en de buitenspeler gaan als het goed is sowieso al over elkaar heen in een 4-3-3, dus die 'variatie' zou je al gehad moeten hebben. Daarbij zie je in balbezit of Schone, of De Jong altijd doorschuiven waardoor je alsnog gewoon met de punt naar achteren speelt. Bij balverlies gaan ze ietsje meer naast elkaar staan, afhankelijk van hoe de tegenstander aanvalt. Door vaak variaties te spelen (zoals b.v. Ten Hag zaterdag met de invulling van Neres), en heel veel beweging in te brengen leren spelers daardoor al erg tactisch nadenken. Het is duidelijk dat dit bij Overmars of Ouali nooit het geval geweest is.

Wat je nu krijgt is dat er dus geen tot nauwelijks buitenspelers opgeleid gaan worden. En dat we over 5 jaar de conclusie trekken dat goede buitenspelers niet bestaan. Self fulfilling prophecy. Maar het grootste probleem is dat er dus geen visie is, want die wordt met iedere trainer gewoon aangepast. Spelers leid je over het algemeen op voor de volgende trainer, niet voor de huidige trainer, want die is dan allang weer weg als ze doorbreken. Dus de jeugd aanpassen aan Ajax 1 is volstrekt onlogisch. Jeugd aanpassen aan Ajax 1 is daarom een volstrekt idioot plan van iemand zonder ruggegraat en visie. Waarbij ik niet wil zeggen dat de visie van Ten Hag idioot is. Dat is een prima variatie op wat Ajax zou kunnen spelen. En het is erg leuk dat trainers niet allemaal hetzelfde zijn. Je kunt alle nuances wel vanuit een 4-3-3 beredeneren. Dat geeft houvast aan jeugdspelers en houdt bepaalde basisprincipes in stand.

03-09-2018 12:55

VanDerHoornLegend +151

langzaam maar zeker toch steeds meer vertrouwen in EtH..

03-09-2018 12:43
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.