In een jaar van de amateurs naar een profcontract: de explosieve Messori doet het

door Bram Bark 12

Bron Ajax Showtime

In een jaar van de amateurs naar een profcontract: de explosieve Messori doet het

door Bram Bark 12

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax contracteerde dinsdag de zestienjarige Luca Messori. De Nederlander met Italiaanse roots heeft zich stormachtig naar zijn eerste profcontract gevoetbald. Een jaar geleden speelde hij namelijk nog voor amateurclub BFC. Wie is de nieuwbakken prof Messori? Jeugdwatcher Bram Bark legt hem onder de loep.

Messori heeft een opvallende carrière achter de rug. Op zesjarige leeftijd werd hij door Ajax uit de ‘bak’ van BFC geplukt. Zonder ooit een echte wedstrijd gespeeld te hebben, zette hij voet op Amsterdam-Duivendrechtse bodem. Messori maakte in de O13 de keuze om Ajax in te ruilen voor zijn club uit Bussum. Sociale redenen bewogen hem tot het maken van dat besluit. Na drie jaar amateurvoetbal keerde Messori afgelopen seizoen terug in Amsterdam en sloot aan bij Ajax O17. Ajax Showtime schreef eerder over dit bijzondere verhaal.

Dat het een bijzonder verhaal is, is duidelijk. In een jaar tijd van de amateurs naar debuteren en een profcontract afdwingen is razend knap. In de eerste wedstrijden terug in Amsterdamse dienst liet Messori direct zien het niveau aan te kunnen. Het was al snel duidelijk dat toenmalig trainer Martijn Reuser hem als nummer één optie zag op de tien-positie. Onder het bewind van Micheal Lamey werd Messori steeds vaker als buitenspeler gebruikt.

Alles is explosief aan Messori

De ontwikkeling van Messori kun je gerust explosief noemen. Zo snel aanhaken op een veel hoger niveau is knap, en het bleef niet alleen bij aanhaken. De middenvelder annex buitenspeler groeide uit tot basisspeler en liet zich tijdens de Future Cup van zijn goede kant zien aan het grote publiek. Dat Messori in de loop van het seizoen steeds vaker als buitenspeler werd gebruikt, heeft hij te danken aan zijn explosiviteit.

Het talent is zeer snel en is daarmee moeilijk te grijpen door verdedigers. Messori is verder een slimme speler die spelsituaties goed herkent en daar vervolgens ook goed op anticipeert. Door die eigenschap pikt hij veel klutsballen op, om daarna direct het vizier naar voren te hebben gericht. Messori kan gevaar stichten met zijn snelheid en passeervermogen, maar ook door in de kleine ruimte de combinatie op te zoeken en op het juiste moment de juiste loopactie te maken.

Middenvelder of buitenspeler?

Waar ik Messori eerst echt zag als aanvallende middenvelder, begin ik hem steeds meer te zien als buitenspeler. Niet alleen omdat hij daar tegenwoordig vaker speelt, maar ook omdat de redenen waarom hij daar vaker speelt duidelijker worden. Een verbeterpunt van kersverse prof is zijn eerste aanname. Nog iets te vaak ontbreekt de echte controle. Een tweede punt is dat Messori geneigd is om voornamelijk reactievoetbal te spelen en het spel niet naar zich toetrekt.

Dit zijn eigenschappen die als nummer tien essentiëler zijn dan als buitenspeler. In veel wedstrijden, waaronder op de Future Cup, was Messori ongrijpbaar als rechts- of linksbuiten. Als middenvelder draagt hij overigens ook verdedigend zijn steentje bij, wat hem op die positie weer interessanter maakt. Messori is een speler met veel power en een bijzonder verhaal, waar Ajax nog veel plezier aan kan gaan beleven.

Bram Bark (X: @Bram_Bark | E-mail: b.bark@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.