Ajax heeft dankzij de succesvolle Champions League-campagne van vorig seizoen enorm aan populariteit gewonnen, maar volgens Voetbal International mag dat niet verward worden met commercieel succes. De club blijft volgens het blad een commerciële dwerg.
De club opende vorig jaar een kantoor in New York, gezichten van Ajax-spelers pronkten op billboards op Times Square en in allerlei continenten werden samenwerkingsverbanden gesloten met voetbalclubs. In juli werd bekend dat Budweiser, een wereldberoemd biermerk uit de Verenigde Staten, Ajax ging sponsoren. Die sponsoring klinkt volgens VI unieker dan die is. Budweiser zit bij hetzelfde bedrijf als Jupiler, dat al sponsor was in de Johan Cruijff ArenA.
'Het is sinds kort strategie van het in Leuven gevestigde bedrijf om Bud nu ook in Europa aan de man te gaan brengen. In de Johan Cruijff Arena, waar op de supportersomlopen overigens al sinds jaar en dag Heineken wordt geschonken, worden daarom nu in skyboxen en in sponsorruimten de Jupiler-logo’s vervangen door Budweiser-logo’s. In feite gaat het om een opgewaardeerd sponsorcontract met een bedrijf waarmee de Amsterdammers al jaren samenwerken.' Het verhaal ligt volgens het medium dus wat genuanceerder dan wat wordt gesuggereerd.
'Een mondiaal merk in uitstraling, maar niet in geld'
Alhoewel Ajax dankzij het goede Champions League-seizoen bakken met geld heeft verdiend en zodoende een grote voorsprong heeft op Nederlandse concurrenten, blijft het een 'commerciële dwerg'. Het financiële succes van de club is erg afhankelijk van UEFA-gelden. 'Dat komt niet zozeer door Ajax, maar vooral door de markt waarin de landskampioen opereert. Waar een twintigtal topclubs daadwerkelijk zijn uitgegroeid tot wereldmerken die worden gevraagd voor alle vriendschappelijke toernooien en van Alaska tot Australië honderden miljoenen aan sponsordeals en uitzendrechten verdienen, blijft Ajax afhankelijk van zijn thuismarkt.
Waar Ajax in 2010 zo'n 35 miljoen verdiende aan inkomsten uit sponsoring en merchandise, was dat in 2018 al 45 miljoen euro. VI: 'Hartstikke netjes natuurlijk, zeker als je het vergelijkt met PSV (22 miljoen), maar internationaal stelt het weinig voor als je nagaat dat de superclubs afgelopen zomer alleen met deelname aan een wereldwijd uitgezonden oefentoernooi al twintig miljoen ophaalden.'
Plaats reactie