Weghorst scoort tijdens ruime zege Nederlands elftal op Bosnië en Herzegovina

door Brent Tomassen 2202

Het Nederlands elftal heeft de eerste wedstrijd in de Nations League met 5-2 weten te winnen van Bosnië en Herzegovina. De ploeg van Ronald Koeman kende een makkelijke avond, maar moest toch twee tegentreffers incasseren. Wout Weghorst wist zijn invalbeurt te bekronen met zijn eerste interlandgoal als Ajacied.

Bestel het nieuwe derde shirt van Ajax in de Ajaxshop!

Nederland was zoekende in de openingsfase van de wedstrijd, terwijl Bosnië en Herzegovina inzakte. In de twaalfde minuut was de eerste kans voor Denzel Dumfries die een vrije trap van Xavi Simons kon verlengen, maar via een tegenstander naast kopte. Een minuut later was het wel raak. Joshua Zirkzee zag heil in een geblokt schot van Simons en kopte de bal richting doel. Via de binnenkant van de paal was doelman Nikola Vasilj kansloos: 1-0.

Dumfries kreeg in de twintigste minuut opnieuw een kans om te scoren na een voorzet van Cody Gakpo, maar de rechtsback besloot terug te leggen in plaats van een doelpoging te wagen. De bal kon simpel worden weggeschoten door een Bosniër. Zeven minuten later was het raak aan de andere kant. Simons liep weg bij zijn directe tegenstander Armin Gigovic, die geheel vrijstaand de bal mocht ontvangen en een steekbal gaf op Ermedin Demirovic. De aanvaller profiteerde vervolgens van onoplettendheid van Virgil van Dijk en Matthijs de Ligt en schoof de bal binnen.

Kansen te over voor Nederland

Het restant van de eerste helft bleek er één met kansen genoeg voor Oranje. De grootste was voor Tijjani Reijnders, die de bal terugkreeg na een één-twee met Zirkzee, maar zijn schot uiteen zag spatten op de kruising. Enkele minuten later scoorde Reijnders wel. Zirkzee speelde de middenvelder aan tussen de linies, Reijnders versnelde en rondde koelbloedig af: 2-1.

Na rust was het opnieuw Reijnders die een grote kans kreeg na een fraaie combinatie. Ditmaal bleek doelman Vasilj echter de baas. In de 56e minuut was Reijnders wel aangever bij de 3-1. Gravenberch bereikte de AC Milan-speler met een fraaie steekbal, waarna Cody Gakpo de voorzet van Reijnders binnengleed. Een minuut later wisten zowel Reijnders als Simons de bal er niet in te krijgen van dichtbij.

De wedstrijd leek gespeeld, maar een kwartier voor tijd liet De Ligt zich compleet verrassen door Edin Dzeko. De ervaren spits liep weg uit de rug van De Ligt en kon geheel vrijstaand aannemen en scoren: 3-2. Hierna volgden een aantal minuten waarin de bezoekers een aantal keer gevaarlijk in de buurt kwamen van Bart Verbruggen en het Nederlands elftal niet altijd koelbloedig oogde.

Nieuwe Ajax-spits Weghorst scoort

Twee minuten voor tijd gooide Oranje de wedstrijd in het slot. De avond kreeg nog een Ajax-tintje, want het was invaller Wout Weghorst die scoorde. Na een slecht verwerkt schot van Quinten Timber, stond Weghorst op de juiste plaats om de 4-2 tegen de touwen te schieten. In blessuretijd werd het ook nog 5-2 via Simons, die scoorde na een combinatie met Donyell Malen. Dit bleek het laatste doelpunt van de avond.