Waarom Mazraoui Ten Hag wél kon bekoren

door Thijs Zwagerman 25

Waarom Mazraoui Ten Hag wél kon bekoren

door Thijs Zwagerman 25

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘De wedstrijd van’ analyseert Ajax Showtime regelmatig één Ajacied tijdens een wedstrijd van de Amsterdammers. In deel 4: De wedstrijd van Noussair Mazraoui tegen Lille OSC.

Doordat trainer Erik ten Hag er tegen Lille voor koos om de absentie van Joël Veltman en Daley Blind op te vangen met Perr Schuurs en Lisandro Martínez in het hart van de defensie, kwam er op het middenveld een plekje vrij. Op die plek verkoos Ten Hag Noussair Mazraoui boven Edson Álvarez en Razvan Marin. De Marokkaans international ontsnapte ternauwernood aan zijn tweede gele kaart en werd daarom al in de rust gewisseld. Slecht speelde Mazraoui echter allerminst, blijkt uit deze analyse van Ajax Showtime.

Vorig seizoen speelde Mazraoui op het middenveld goede wedstrijden in het KNVB-bekertoernooi tegen sc Heerenveen en Willem II. Aan Mazraoui in die rol werd begin augustus van dit jaar een vervolg gegeven toen de Ajacied op bezoek bij PAOK Saloniki opnieuw op het middenveld stond. Pas net begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen, speelde Mazraoui toen een slechte wedstrijd. Sindsdien stond hij dit seizoen, op twintig minuten op bezoek bij Vitesse na, niet meer op het middenveld.

Tot afgelopen woensdagavond tegen Lille. Ten Hag koos voor Mazraoui als controlerende middenvelder en hield daarmee dus onder meer Álvarez en Marin op de bank. Hoewel de oefenmeester Mazraoui vervolgens al in de rust wisselde voor Álvarez, vond Ten Hag Mazraoui niet slecht spelen. 'Pas na die tweede overtreding (waarbij Mazraoui bijna zijn tweede gele kaart kreeg, red.) heb ik Razvan en Edson de warming-up ingestuurd. Bij zijn volgende overtreding had het zomaar kunnen zijn dat je met tien man komt te staan', vertelde Ten Hag aan Veronica. Over de invulling op het middenveld was de trainer zeer tevreden. 'Ik vond de balans op het middenveld uitstekend. Daar mankeerde niets aan. Ik denk dat we heel goed stonden.'

Sterk aan de bal

Als rechtsachter blinkt Mazraoui uit in zijn goede keuzes en rust aan de bal en ook op het middenveld is dit zijn grootste kwaliteit. De Ajacied leidt tegen Lille amper balverlies en valt op door zijn spel in de kleine ruimte. De rechtspoot wordt regelmatig tussen de linies aangespeeld en weet in deze situatie, vaak tussen twee à drie spelers van Lille, vervolgens knap zijn hoofd koel te houden. Mazraoui oogt comfortabel aan de bal en vindt ook in de drukte eigenlijk telkens een ploeggenoot. Mede hierdoor voetbalt Ajax zich ook in de slordige eerste helft een aantal keer knap onder enkele drukmomenten van Lille uit.

Waarom Mazraoui Ten Hag wél kon bekoren

Waarom Mazraoui Ten Hag wél kon bekoren

Ook een stuk hoger op het veld durft Mazraoui risico te nemen en vooruit te voetballen. Met enkele dribbels dwingt hij de Lille-verdedigers om keuzes te maken. Wanneer er één van hen uitstapt, kan Mazraoui Tadić bedienen of ontstaat er elders op het veld ruimte. Mazraoui herkent deze situatie doorgaans goed, maar in de onderstaande situatie maakt de rechtsback annex middenvelder het zichzelf wel onnodig moeilijk. Terwijl Hakim Ziyech aan de rechterkant helemaal vrijstaat, begint Mazraoui aan een dribbel. Hoewel dit niet tot balverlies leidt, was het inspelen van Ziyech in deze situatie een betere keuze geweest. Mazraoui lijkt zijn ploeggenoot aan de rechterkant van het veld echter helemaal niet te hebben gezien.

Waarom Mazraoui Ten Hag wél kon bekoren

Waarom Mazraoui Ten Hag wél kon bekoren

Organisatie in opbouw en drukzetten

Hoewel Ajax in de eerste helft niet altijd het hoofd koel houdt en onder relatief hoge druk van Lille soms wel heel snel voor de lange bal kiest, zijn er ook andere situaties waarin de opbouw wel goed verzorgd wordt. Mazraoui speelt daar als uitzakkende middenvelder een grote rol in. Zoals Ajax onder Ten Hag al een hele tijd doet, zakt één van de twee controlerende middenvelder uit naar de laatste linie. Hierdoor kunnen de backs van Ajax hoger op het veld gaan staan, ontstaat er in de as van het veld meer ruimte om te voetballen en kan Ajax zich met drie man in de laatste linie relatief eenvoudig onder de druk van een tegenstander uitvoetballen. Tegen Lille is de onderstaande situatie in veel gevallen de uitgangspositie voor de Ajax-opbouw.

Waarom Mazraoui Ten Hag wél kon bekoren

Waarom Mazraoui Ten Hag wél kon bekoren

In de opbouw doet Mazraoui tegen Lille dus niets anders dan dat we normaal gesproken van controlerende middenvelders van Ajax gewend zijn. Evenals Martínez dat dit seizoen doet wanneer hij op het middenveld speelt, zakt Mazraoui uit naar de laatste linie en probeert hij eenmaal aan de bal de weg naar voren te vinden. Tegen Lille lukt dit over het algemeen prima, maar in de fase dat Ajax onrustig speelt en veel balverlies lijdt, kan Mazraoui wel wat meer doen om vrij te komen. De middenvelder verstopt zich in die fase enkele keren achter zijn tegenstander en is zodoende soms onbereikbaar. Eenmaal aan de bal toont Mazraoui wel zijn klasse. Hij passt veelal over een korte afstand naar ploeggenoten die iets hoger op het veld staan (bijvoorbeeld Ziyech), maar durft ook zelf het spel over een grotere afstand te verleggen (zoals de bovenstaande pass op Tagliafico).

Ook in het drukzetten van Ajax lijkt Mazraoui zich keurig aan alle afspraken te houden. Van de Beek speelt iets meer vanaf rechts, terwijl Mazraoui als linkermiddenvelder speelt. In deze rol krijgt hij veelal te maken met Lille-aanvoerder André. De geraffineerde Fransman zakt graag wat uit in de opbouw, waarbij Mazraoui hem tot op zekere hoogte volgt. Ziyech speelt veelal op Boubakary Soumaré, de andere controleur van Lille. Van de Beek komt dan in de meeste gevallen uit tegenover Jonathan Ikone. Wanneer André, Soumaré of Ikone een keer in een andere richting lopen, of Mazraoui bijvoorbeeld tijdelijk van kant is gewisseld met Van de Beek, wordt dit door Ajax middels zonedekking opgelost.

Ziyech speelt hierin een belangrijke rol, want hij coacht zowel Mazraoui als Van de Beek enkele keren goed door. De zonedekking van Ajax sorteert effect, want Lille wordt niet via het middenveld gevaarlijk. Mazraoui, Van de Beek en Ziyech staan eigenlijk continu goed opgesteld ten opzichte van elkaar en hun tegenstanders.

Waarom Mazraoui Ten Hag wél kon bekoren

In verdedigend opzicht wordt Mazraoui tegen Lille niet écht getest. Eenmaal onderschept de Ajacied de bal rond de middenlijn op fraaie wijze met een sliding, terwijl hij ook enkele keren al staand de bal van de Lille-middenvelders afsnoept. In de luchtduels delft Mazraoui soms wel het onderspit. Mazraoui toont zich tegen de Fransen als controlerende middenvelder geen pure balafpakker, maar doordat de onderlinge afstanden met de Ajax-verdediging en middenveldkompanen Van de Beek en Ziyech meestal kloppen, is dit ook niet noodzakelijk.

Mazraoui speelt met vuur

Aan het spel van de 21-jarige Mazraoui kan het dus eigenlijk niet liggen dat hij in de rust wordt vervangen door Álvarez. Deze wissel heeft alles te maken met het feit dat Mazraoui van geluk mag spreken dat hij na 37 minuten voetbal nog op het veld staat. In de 26ste minuut wordt de Ajacied ietwat ten onrechte op de bon geslingerd, na een vermeende overtreding op André. De Lille-aanvoerder schreeuwt het uit, maar in de herhaling is duidelijk te zien dat Mazraoui keurig de bal speelt, waarna André zelf - onopzettelijk - tegen de voet van Mazraoui aantrapt.

Voor de overtreding die Mazraoui in de 37ste minuut maakt, had hij echter wel zijn tweede gele kaart moeten krijgen. Na een ingooi van Zeki Çelik trapt Mazraoui met open ogen in de fraaie lichaamsschijnbeweging van André. De Ajacied werkt de Franse middenvelder hardhandig naar de grond en maakt daarbij overduidelijk gebruik van zijn arm. Scheidsrechter Felix Brych, de Duitser die vorig seizoen Real Madrid - Ajax en Ajax - Tottenham Hotspur floot, spaart Mazraoui echter en laat de rechtspoot wegkomen met een allerlaatste waarschuwing. Dat Ten Hag Mazraoui vervolgens in de rust wisselt, is een geheel logische keuze. Nog een overtreding in de tweede helft en Mazraoui zou immers kunnen inrukken.

Waarom Mazraoui Ten Hag wél kon bekoren

Conclusie

Dat Mazraoui tegen Lille in de rust werd gewisseld, was na zijn overtreding in de 37ste minuut volkomen logisch. Met zijn spel had dat echter weinig te maken. De rechtspoot was rustig aan de bal, voetbalde enkele keren uitstekend onder druk van Lille-aanvallers uit en hield zich zowel in opbouwend als verdedigend opzicht aan de afspraken. Ajax kwam in de eerste helft één keer in de problemen en dat was toen Lille kon counteren na een slechte vrije trap van Promes. De balans op het middenveld was echter goed en daar heeft Mazraoui aanzienlijk aan bijgedragen.

Zijn vervanger na de rust, Álvarez, speelde ook een prima wedstrijd. Evenals Mazraoui zorgde Álvarez voor balans op het middenveld, maar wel werd eens te meer duidelijk dat de Mexicaan zich aan de bal nog moet ontwikkelen. Álvarez’ handelingssnelheid ligt vrij laag en dat zal ook de reden zijn dat Ten Hag aanvankelijk voor Mazraoui koos. Met uitzondering van zijn overtreding in de 37ste minuut, zal Mazraoui zijn trainer als middenvelder hoogstwaarschijnlijk hebben kunnen bekoren tegen Lille.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: redactieas@live.nl)

Lees meer 'De wedstrijd van':
Deel 1: Hoe Álvarez van waarde is op het Ajax-middenveld
Deel 2: Waarom Ten Hag in het centrum voor Veltman kiest
Deel 3: Hoe Van de Beek de 8-positie invulde

Denk jij dat Ajax met 0-3 wint op bezoek bij FC Twente? Zet in en krijg 7,80 keer je inzet terug!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.