Verdedigers zetten zichzelf op de kaart bij Jong Ajax, waar Rijkhoff zelfvertrouwen kweekt

door Wessel Kroon 108

Bron Ajax Showtime

Resultaat is bij Jong Ajax van ondergeschikt belang. De ontwikkeling van de spelers staat voorop. Daarom probeert Ajax Showtime naast het wedstrijdverslag ook analytischer te kijken naar de wedstrijden van de belofteploeg. Wat viel op? Wie onderscheidden zich? En welke eventuele conclusies kunnen er worden getrokken? Jong Ajax-watcher Wessel Kroon zet de meest opvallende zaken uiteen. Ditmaal na de overtuigende 0-3 overwinning op FC Eindhoven.

Dubbelslag Rijkhoff

Julian Rijkhoff zal een positief gevoel over hebben gehouden aan de wedstrijd tegen FC Eindhoven. De negentienjarige spits maakte in de eerste twee wedstrijden van het seizoen nog geen doelpunt, maar was tegen de Eindhovenaren tweemaal trefzeker. De eerste twee wedstrijden van het seizoen verliepen moeizaam voor Rijkhoff. De jongeling speelde soms als 'nummer tien' en oogde onwennig op die positie. Tegen FC Eindhoven speelde hij als spits en was hij op de juiste momenten alert om de Amsterdammers twee doelpunten te bezorgen.

IJzersterke verdediging

De wedstrijd tegen FC Eindhoven was de tweede wedstrijd op rij waarin de defensie van Jong Ajax geen doelpunt om de oren kreeg. Niet alleen in defensief opzicht, maar ook in aanvallend opzicht viel de verdediging van de Amsterdammers positief op. Zo waren Gerald Alders en Lucas Jetten in Eindhoven belangrijk in de opbouw van de ploeg van trainer Frank Peereboom. Beide backs combineerden vaak succesvol met teamgenoten en kwamen zodoende regelmatig op de helft van de tegenstander aan de bal. In verdedigend opzicht gaven ze nauwelijks iets weg, waardoor Alders en Jetten in Eindhoven opnieuw positief opvielen. Na ongeveer een uur werd Jetten vervangen door Precious Ugwu, die een goede invalbeurt kende als rechtsback.

Het centrale duo werd gevormd door Aaron Bouwman en Nick Verschuren. De mandekkers zaten goed bovenop hun tegenstanders en gaven geen grote kansen weg. De pas zestienjarige Bouwman maakte in Eindhoven de volle negentig minuten vol en was daarin nauwelijks op fouten te betrappen. Captain Verschuren toonde zijn leiderschap op het veld, zowel vocaal als met zijn spel. Het is lastig om Verschuren niet te horen tijdens een wedstrijd van Jong Ajax, want de mandekker is vrijwel altijd bezig met het aansturen en aanmoedigen van zijn medespelers.

Hulp van het middenveld

Ook aan de bal oogde de verdediging van Ajax zeer stabiel. De Amsterdammers wisten vaak vrij simpel onder de druk van FC Eindhoven uit te spelen. Jorthy Mokio en Julian Brandes speelden hier een belangrijke rol in. Brandes - en in mindere mate Mokio - zakte regelmatig uit om de bal tussen de linies te komen halen, waardoor de centrale verdedigers van Jong Ajax opties hadden. Brandes speelde tegen FC Eindhoven als controlerende middenvelder, terwijl Mokio als 'nummer acht' speelde en dus iets verder naar voren stond. Toch was het ook weleens Mokio die de Amsterdamse verdedigers een extra optie gaf door uit te zakken.

Eerste doelpunt Faberski

Het is de afgelopen weken al veel over Jan Faberski gegaan. In de wedstrijd tegen FC Eindhoven vervulde de jonge Pool opnieuw een hoofdrol, terwijl hij pas na zo'n zestig minuten in het veld kwam. Faberski bewees in de eerste twee wedstrijden van het seizoen al dat hij over een uitstekende dribbel bezit. Tegen FC Eindhoven koppelde hij die dribbel aan rendement. Zo dribbelde hij vanaf eigen helft richting het strafschopgebied van FC Eindhoven, waar hij zijn naar binnen kwam en de bal hard in de korte hoek schoot. Het was voor Faberski een beloning op een veelbelovende seizoensstart.

Wessel Kroon (X: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)

#jpsjaj: Faberski maakt indruk in enerverende seizoensouverture Jong Ajax

#jajmvv: Alders zet sterke seizoensstart voort bij Jong Ajax, waar de buitenspelers tegenvallen