Rijkhoff helpt Jong Ajax met twee doelpunten aan eerste zege van het seizoen

door Jesse ter Haar 1031

Jong Ajax heeft zaterdag zijn eerste overwinning van het Keuken Kampioen Divisie-seizoen geboekt. De beloften speelden tot vandaag tweemaal gelijk, maar mede dankzij twee doelpunten van Julian Rijkhoff was Jong Ajax zaterdag met 0-3 te sterk voor FC Eindhoven. Het derde Amsterdamse doelpunt was een treffer van grote schoonheid van Jan Faberski.

Bestel het nieuwe derde shirt van Ajax in de Ajaxshop!

In de openingsfase ontstonden er al snel kansen voor Jong Ajax. Eerst kwam een voorzet van Don-Angelo Konadu via een tegenstander op de lat terecht en uit de hoekschop die daarop volgde, tikte de keeper van FC Eindhoven een poging van Jaydon Banel over het doel. Enkele minuten later nam Jong Ajax het Eindhovense doel nogmaals onder vuur. Het waren Gerald Alders en Julian Brandes die schoten waagden, maar de bal werd tot tweemaal toe onderweg geblokkeerd door een speler van de thuisploeg.

Twee minuten later was het alsnog raak. Banel was eerder bij de bal in het strafschopgebied en werd neergelegd door de goalie van FC Eindhoven. Rijkhoff nam plaats achter de bal en hoewel hij de strafschop niet geheel overtuigend binnenschoot, verdween de bal via de keeper alsnog in het net. Het eerste gevaar van FC Eindhoven kwam na iets meer dan twintig minuten. Jong Ajax kwam er net niet aan te pas in het eigen strafschopgebied en gaf een schietkans weg, maar de bal ging uiteindelijk via een Ajacied in het zijnet.

In de fase rond het halfuur raakte Jong Ajax wel de grip van de openingsfase kwijt. De talenten kwamen er voetballend niet lekker meer uit en FC Eindhoven heroverde de bal telkens snel. Tot serieuze kansen tegen leidde het echter niet. In de 33ste minuut was Jong Ajax via Rijkhoff zelfs dicht bij de 0-2. Banel versnelde op rechts en bracht de bal voor richting de eerste paal. De spits dook op diezelfde plek op, maar trof de goalie van FC Eindhoven. Zodoende gingen beide ploegen bij een 0-1 stand rusten.

Vijf minuten na rust was het FC Eindhoven dat voor het eerste echte gevaar zorgde. De thuisploeg probeerde het van buiten het strafschopgebied, maar doelman Charlie Setford wist de bal te keren én in tweede instantie te klemmen. Na iets minder dan een uur spelen voerde trainer Frank Peereboom een viertal wissels door. Faberski, Skye Vink, Rida Chahid en Precious Ugwu betraden het veld voor Konadu, Rico Speksnijder, Jorthy Mokio en Lucas Jetten.

Niet lang na de wissels werd Jong Ajax gevaarlijk via Rijkhoff. Hij koos slim positie bij een vrije trap en ontving de bal, maar zijn schot was net niet hard genoeg om de keeper van FC Eindhoven te verschalken. Vrijwel meteen hierna werd het via diezelfde Rijkhoff alsnog 0-2. Hij profiteerde van een grote fout van FC Eindhoven achterin, omspeelde de keeper rustig en schoot met zijn mindere linkerbeen raak.

De laatste wissel van Jong Ajax had zo’n twintig minuten voor tijd plaats. Het was Banel die het veld moest verlaten en hij werd vervangen voor Kayden Wolff. Het hoogtepunt van de wedstrijd vond in de tachtigste minuut plaats. Het was invaller Faberski die de bal aan zijn voeten kreeg, versnelde en het hele veld over dribbelde. Hij zag ruimte voor zich gemaakt worden in het centrum, dook het gat in en schoot de bal hard achter de goalie van FC Eindhoven voor de 0-3.

In de slotfase kwam FC Eindhoven nog dicht bij een eretreffer, maar Setford besloot anders. Hij zag een tegenstander voor zijn neus verschijnen en trad handelend op om zijn clean sheet te behouden. In de slotfase kon FC Eindhoven nog even denken aan de 1-3, maar Setford bleef scherp en hield zijn doel schoon. Zodoende boekte Jong Ajax zijn eerste zege van het seizoen. Rijkhoff was met twee goals belangrijk.