De UEFA en de FIFA hebben geen recht om clubs sancties op te leggen bij deelname aan de Super League, zo heeft het Europese Hof van Justitie donderdagochtend besloten. Eerder slaagden de voetbalbonden er op die wijze nog in om een Super League tegen te houden, maar die troef lijkt dus verleden tijd.
De eerste serieuze berichtgeving over de Super League dateert alweer uit april 2021. Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur, Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid, AC Milan, Internazionale en Juventus kondigden toen aan te gaan spelen in een nieuw op te richten competitie die naar de naam Super League zou gaan luisteren. Algauw viel het echter alweer in het water, toen de UEFA aangaf sancties te zullen treffen tegen de initiatiefnemers.
Op die manier werd er even niets meer vernomen over de Super League, maar de organisatie legde zich er niet bij neer. Er werd een rechtszaak aangespannen, waarin donderdagochtend de uitspraak kwam en die veel in het voordeel van de Super League uit. De UEFA en de FIFA mogen, in lijn met het Europese recht, geen straffen uitdelen aan clubs die meedoen aan het vormen van een externe competitie. 'Misbruik van een dominante positie', werd het genoemd.
'Monopolie van de UEFA is geëindigd'
Bernd Reichart, algemeen directeur van het bedrijf dat de Super League wilde gaan oprichten, heeft inmiddels gereageerd op het voor hem heugelijk nieuws. 'Wij hebben het recht gewonnen om te concurreren. Het monopolie van de UEFA is geëindigd. Voetbal is vrij. Nu zullen de clubs niet langer te maken krijgen met bedreigingen en sancties. Ze zijn vrij om over hun eigen toekomst te beslissen. Voor de fans: we gaan alle Super League-wedstrijden gratis uitzenden. Voor clubs: clubinkomsten en betalingen uit solidariteit met voetbal zijn gegarandeerd.'
Plaats reactie