Klaassen en Weghorst maken minuten tijdens zorgeloze overwinning van Ajax

door NielsOpdam 5403

Bron Ajax Showtime

Ajax beleefde woensdagavond een mooie en zorgeloze wedstrijd tegen Fortuna Sittard. De Amsterdammers wonnen met 5-0 van de Limburgers. Zo kende de ploeg van Francesco Farioli een goede hervatting van de Eredivisie. Bertrand Traoré was belangrijk met een doelpunt en assist. Wout Weghorst debuteerde, Davy Klaassen maakte zijn rentree in Amsterdam en Daniele Rugani maakte zijn Eredivisiedebuut.

Bij Ajax zou Brian Brobbey in de basisopstelling beginnen, maar de spits ontbrak vanwege een blessure. Tijdens een duel op de training van dinsdag raakte hij geblesseerd, vertelde Farioli voor het duel met Fortuna. Na zes minuten kreeg zijn vervanger Chuba Akpom een goede kans. Josip Sutalo speelde een diepe bal op de Engelsman, maar de spits schoot daarna wild over.

Een paar minuten later was het wél raak. Na een goede aanval - met daarin een hoofdrol voor Traoré - kreeg Kenneth Taylor de bal voor zijn voeten. Hij schoot de 1-0 binnen. De Amsterdammers speelden slordig en hadden onnodig veel balverlies, maar waren na een kwartier dichtbij de 2-0. Mika Godts schoot met links. Een inglijdende Akpom kon niet bij de bal, waardoor het 1-0 bleef.

Het onnodige balverlies werd na 22 minuten bijna afgestraft door de bezoekers uit Sittard. Alen Halilović mocht vrij doorlopen en schoot tegen de paal namens Fortuna. Twee minuten na die grote kans kwam Ajax op 2-0. Traoré schoot de bal - in de korte hoek - binnen na goed doorkoppen van Akpom. In het restant van de eerste helft kreeg Ajax Fortuna Sittard steeds meer onder druk.

Vlak voor rust was er nog een meevaller voor de Amsterdammers. Rodrigo Guth kreeg in de eerste minuut van de blessuretijd een directe rode kaart. Hij haalde Akpom naar de grond, die kon doorlopen richting de keeper. De Ajax-spits was doorgebroken en vandaar de directe rode kaart. Hierdoor moesten de Limburgers een helft met tien man verder.

Ajax begon de tweede helft met één wijziging. Rugani was de vervanger van Sutalo. Na vijftig minuten kreeg Jordan Henderson een grote kans. De Ajax-aanvoerder schoot van buiten de zestien op het doel van Fortuna, maar Mattijs Branderhorst redde goed. Kort daarna zorgde Devyne Rensch met een goede pegel bijna voor de 3-0, maar zijn poging ging net over.

Na 57 minuten was er een opmerkelijke situatie in de ArenA. Ajax kreeg een indirecte vrije trap na een terugspeelbal van Fortuna. Akpom stuitte echter op een van de acht spelers in het doel van de Limburgers. Een minuut later was het wél raak voor de ploeg van Farioli. Na een goede, korte corner gaf Jorrel Hato voor. Youri Baas kon de bal uiteindelijk vrij binnenkoppen: 3-0. Het publiek in de Johan Cruijff ArenA kreeg daarna wat het wilde, want Klaassen kwam binnen de lijnen. Hij mocht invallen voor Kian Fitz-Jim. Tegelijkertijd werd Henderson vervangen door Branco van den Boomen.

Na 65 minuten was het Van den Boomen met een goed schot op het doel van Fortuna. Zijn poging werd net gered door Branderhorst. Vlak voor de daaropvolgende corner kwam Weghorst binnen de lijnen. Hij verving Traoré en maakte zo zijn debuut voor Ajax. Het juichen in de ArenA hield maar niet op, want na 71 minuten was het tijd voor de 4-0. Godts gaf een prachtig balletje tussendoor, waarna Rensch makkelijk binnen kon schieten. Het was gelijk de laatste bal van Godts, want hij werd vervangen door Christian Rasmussen.

In de resterende twintig minuten was Ajax de bovenliggende partij, maar gebeurde er verder niet veel noemenswaardig. Totdat Akpom ook zijn doelpunt mee mocht pikken. De Engelsman schoot de 5-0 binnen na goed werk van Hato. Kort daarna volgde er een goed schot van Van den Boomen, maar zijn poging werd gekeerd door Branderhorst. Uiteindelijk wint Ajax op een mooie feestavond met 5-0 van Fortuna Sittard. Klaassen maakte zijn rentree, Weghorst zijn debuut en Ajax klimt naar de zevende plaats in de Eredivisie.

FT | Ajax - Fortuna Sittard (5-0)

Pasveer; Rensch, Sutalo (46' Rugani), Baas, Hato; Fitz-Jim (59' Klaassen), Henderson (59' Van den Boomen), Taylor; Traoré (66' Weghorst), Akpom, Godts (72' Rasmussen).

Gorter, Ramaj, Gaaei, Wijndal, Klaassen, Van den Boomen, Rugani, Weghorst, Rasmussen, Tahirovic, Janse en Banel.

Opstelling Fortuna Sittard:

Branderhorst; Pinto, Van Ottele, Guth, Grujcic; Fosso, Bastien (70' Mitrovic), Rosier (46' Adewoye); Halilovic (81' Erceg), Bullaude (46' Aiko), Peterson (42' Dahlhaus).

Wissels Fortuna Sittard:

Bayram, Koopmans, Adewoye, Aiko, Dahlhaus, Erceg, Mitrovic, Schenkhuizen, Tunjic.

1-0 Kenneth Taylor (9')
2-0 Bertrand Traoré (24')
3-0 Youri Baas (58')
4-0 Devyne Rensch (71')
5-0 Chuba Akpom (87')

- In de eerste helft kreeg Rodrigo Guth na 45+1' een directe rode kaart, nadat hij Chuba Akpom neerhaalde. De Engelsman was doorgebroken.