Ajax had zo weinig aanmeldingen voor de BAVA (Buitengewone Algemene Vergadering voor Aandeelhouders) van donderdag 14 april dat de vergadering in de bestuurskamer van sportcomplex De Toekomst werd gehouden. Een prachtige locatie, met de tap op loopafstand, en veel kampioensschalen aan de muur.
Slechts een handjevol 'bekende' aandeelhouders, in de wandelgangen ook wel 'de harde kern genoemd', hadden zich gemeld om Hans Wijers te zien (!) vertrekken en Peter Mensing en Leen Meijaard te zien (!) komen. Want, het blijft wél voor de bühne met de aanwezigheid van Hennie Henrichs, die 73% van de aandelen (vereniging) vertegenwoordigt.
Iedereen was present, inclusief directie met Dolf Collee, Jeroen Slop, Edwin van der Sar en Marc Overmars. Gemoedelijker kon bijna niet, vandaar dat enkele commissarissen en directieleden genoodzaakt waren om de aandeelhouders persoonlijk een handje te schudden.
Nadat Wijers iedereen welkom had geheten en de aanwezige aandelen had geteld, stelden Mensing en Meijaard zich voor aan de aandeelhouders. Mensing, een keurig pratende adviseur, en Meijaard de financiële opvolger van Collee met zijn acht jaar ervaring in 'The City'. Vervolgens was het aan de aandeelhouders om kritische vragen te stellen aan de heren of aan de RvC over de benoemingen.
Natuurlijk was Hans Bakker, steevast vragensteller tijdens AVA's, aanwezig en hij wilde graag verzoeken of Ajax wilde toelichten waarom er geen vrouw in de RvC is gekomen. Volgens de wet moet de onderneming dat toelichten als het 'niet lukt'. Bakker leidde zijn vraag subtiel in: 'Nu zitten hier voor mij 5 blanke mannen van middelbare leeftijd....of erger', waarop de zaal begon te lachen. 'Met alle respect', voegde Bakker er aan toe, maar dat had geen nut meer. 'Dat maakt het alleen maar erger', zei Wijers.
De voorzitter legde uit dat Ajax twee vrouwen heeft gepolst, maar dat zij zich niet beschikbaar stelden. Daarnaast hadden er ook vrouwen gesolliciteerd, maar die werden niet capabel genoeg geacht voor wat er werd gevraagd in de twee vacatures. Vandaar dat er geen opvolger van Marjan Olfers, de laatste vrouw in de RvC, is gekomen.
Interessant was verder bij de vragen aan de nieuwkomers dat Meijaard zich openlijk afvroeg hoe hij gescout was, omdat hij al acht jaar in Londen werkt. 'Er is weleens kritiek geweest op de scouting van Ajax, maar ik denk dat er met de scouting van de RvC niets mis is. Ik moet eerlijk zeggen, ik vraag me nog steeds af hoe jullie mij gevonden hebben?', zei Meijaard, werkzaam voor Blackrock, oprecht.
Wijers was links en rechts al verweten dat de nieuwe commissarissen 'uit zijn koker' zouden komen, maar dat is 'absolute onzin', aldus de oud-minister. 'Deze voorgedragen commissarissen komen zeker niet uit de koker van Hans', verdedigde Leo van Wijk hem.
Na nog enkele vragen van aandeelhouders was het tijd om te stemmen. Er werd alleen tegen gestemd door Bakker, vanwege zijn punt, waardoor de heren Meijaard en Mensing officieel voor drieënhalf jaar benoemd werden tot commissaris van AFC Ajax N.V..
Bij de rondvraag kregen de aandeelhouders nog de mogelijkheid om vragen te stellen in een bredere context dan alleen de benoeming van de commissarissen. Zo vroeg een bezorgde aandeelhouder zich af waarom de fans na de mars van Cruijff niet netjes de boel hadden opgeruimd. 'Dat was wel de afspraak', reageerde Collee. De aandeelhouder was na de de mars speciaal terug gefietst om te kijken hoe het er bij stond en zag nog overal afval liggen.
Tot slot bedankte de nieuwe preses Van Wijk de vertrekkende Wijers uitvoerig. De opvolger wees Wijers op zijn moed dat hij op zo'n moment, na de crisis met Johan Cruijff, Steven ten Have etc., in durfde te stappen met zijn reputatie. 'Het is typerend voor je dat je op dat moment je nek hebt uitgestoken. Wat Hans voor de club gedaan heeft, is veel waard geweest', gaf de oud-voetballer hem onder andere mee.
Daarna klonk applaus voor Weijers en ging de tap open. De kersverse RvC moest nog even op de foto en vertrok na wat handjes te hebben geschud om te eten op het vertrek van Wijers. Wat restte waren aandeelhouders die snel nog even een paar drankjes en nootjes achterover werkten omdat anders de kosten van het vervoer hoger zouden uitvallen dan de waarde van het financiële aandelenpakket. Want, het blijft tóch een emotieaandeel.
Sjoerd Valkering
sv@ajaxshowtime.com
Plaats reactie