Ajax wint nipt bij Panathinaikos en realiseert prima uitgangspositie voor return

door Jon van Dam 6239

Ajax heeft donderdagavond goede zaken gedaan in de heenwedstrijd tegen Panathinaikos. De ploeg van trainer Francesco Farioli wist in Griekenland een 0-1 overwinning te boeken. Namens Ajax was Steven Berghuis de enige doelpuntenmaker. Volgende week donderdag wacht de return in de Johan Cruijff ArenA.

Bestel het nieuwe Ajax-thuisshirt in de Ajaxshop!

Snel meer...

In het snikhete Olympische stadion in Athene begon Ajax sterk aan de openingsfase. In de derde minuut drong de uitploeg nadrukkelijk aan en kreeg het een goede kans nadat Carlos Forbs collega-aanvaller Chuba Akpom wist te bereiken. De Engelse spits stuitte op keeper Bartlomiej Dragowski.In de elfde minuut verloor Ajax de bal in de opbouw waardoor Filip Djuričić in balbezit kwam en Filip Mladenovic bereikte. De vleugelverdediger vond vervolgens Remko Pasveer op zijn weg.

Ajax werd na het energieke begin iets slordiger in de passing, al leverde dat geen hachelijke momenten op voor het eigen doel. Nadat Berghuis in de 25e minuut een schietkans niet wist te benutten, was het drie minuten later wel raak. De rechtsbuiten van dienst bediende Devyne Rensch, die de bal daarna op Kian Fitz-Jim gaf. De middenvelder legde de bal in een keer klaar voor Berghuis, die uiteindelijk via een Grieks been in de korte hoek schoot: 0-1.

Kort na de openingstreffer kreeg Berghuis een nieuwe schietkans. De spelmaker dribbelde vanaf de rechterkant naar binnen en probeerde vanaf 25 meter doel te treffen. Zijn schot vloog uiteindelijk ruim naast. In de slotfase van de eerste helft ging Kenneth Taylor, die als een ware linksbuiten naar binnenkwam, een combinatie aan met Fitz-Jim. Vervolgens besloot hij om met rechts in een keer uit te halen. Echter was zijn schot een prooi voor Dragowski.

Niet veel later kwam Ajax met de schrik vrij. Een fraaie, maar onverwachte uithaal van Anastasios Bakasetas belandde op de buitenkant van de paal. Na vier minuten blessuretijd besloot scheidsrechter Filip Glova om een einde te maken aan de eerste helft.

Gaaei vervangt Berghuis als rechtsbuiten

In het tweede bedrijf begon Panathinaikos wat feller dan Ajax. De Grieken beloonden zich bijna toen Daniel Mancini de bal met de buitenkant van zijn voet langs Pasveer schoot. Echter werd de Argentijn terecht afgevlagd wegens buitenspel. Na een klein uur spelen wisselde Farioli twee keer. Forbs en Berghuis werden naar de kant gehaald voor Mika Godts en Anton Gaaei. Kort daarop schoot Alexander Jeremejeff in het zijnet na een leep passje van Bakasetas.

Tien minuten na de dubbele wissel bracht Farioli wederom twee verse krachten in. Branco van den Boomen en Bertrand Traoré vervingen Fitz-Jim en Akpom. Naarmaate de tweede helft vorderde kwam Ajax steeds minder aan voetballen toe. In de 78e minuut moest Pasveer handelend optreden na een verraderlijk schot van invaller Nemanja Maksimovic

Tijdens de zeven minuten blessuretijd kon Pasveer een van richting veranderd schot van Bakasetas makkelijk pakken. Daarna kwamen de Amsterdammers niet meer in de problemen en was de overwinning op Griekse bodem een feit!

Opstelling Panathinaikos:

Dragowski; Kotsiras (Baldock 64'), Ingason, Jedvaj, Mladenovic; Cerin (Maksimovic 76'), Arão; Mancini (Tetê 64'), Bakasetas, Djuričić (Limnios 87'); Jeremejeff (Ioannidis 63').

Wissels Panathinaikos:

Lodygin, Lilo, Schenkeveld, Baldock, Katris, Zeca, Tetê, Limnios, Maksimovic, Vilhena, Ioannidis, Sporar.

Pasveer; Rensch, Šutalo, Baas, Hato; Henderson, Fitz-Jim (Van den Boomen 67'), Taylor; Berghuis (Gaaei 57'), Akpom (Traoré 67'), Forbs (Godts 57').

Gorter, Ramaj, Gaaei, Brobbey, Kaplan, Mannsverk, Medić, Rijkhoff, Traoré, Van den Boomen, Hlynsson, Godts.

0-1 Steven Berghuis (28')

- Brian Brobbey keert tegen Panathinaikos terug in de wedstrijdselectie en kan zodoende zijn eerste minuten van het seizoen maken;
- Steven Bergwijn en Christian Rasmussen ontbreken in Athene. Het duo is niet fit genoeg om te kunnen spelen;

- Lees in onze analyse alles over de tegenstander van donderdagavond.
- Lees in dit stuk alles 'wat we weten' over Ajax' komende tegenstander: Panathinaikos.

Praat nu in het forum mee over Francesco Farioli, de mogelijke nieuwe algemeen directeur, de transferzaken van Ajax deze zomer of technische problemen op onze site!