Ajax heeft doorgaans een enorme aantrekkingskracht op spelers, maar niet iedere voetballer blijkt te paaien voor een transfer naar Amsterdam. Soms was Ajax dichtbij het aantrekken van een speler, waarna een transfer alsnog in duigen viel. Soms kwam er op het laatste moment nog een verbeterd bod van een andere club, maar geregeld haakten spelers zelf ook af. Hoe hebben zij het er vanaf gebracht nadat hun Ajax-transfers niet doorgingen?
Eerder dit jaar besteedden we aandacht aan een zestal Ajax-transfers dat op het laatste moment niet doorging. Deze keer richten wij we ons op vijf andere namen. Kamaldeen Sulemana had ook prima in dit rijtje gepast, zij het niet dat zijn afwijzing nog vers is en we niet kunnen weten hoe hij het er van af heeft gebracht.
Dries Mertens
Ajax had twee uitgesproken transfertargets in de winterstop van het seizoen 2010/11. Sterspeler Luis Suárez was net vertrokken naar Liverpool en dus had nieuwbakken interim-coach Frank de Boer een nieuwe sterkhouder nodig. 'Dost of Mertens', zei de oefenmeester tegen het einde van de winterse transferperiode. Het werd niemand. Dost kwam niet naar Amsterdam en ook Mertens' transfer kwam niet tot stand, al deed Ajax wel twee uiterst serieuze pogingen, zo vertelde FC Utrecht-directeur Foeke Booy toentertijd. Ajax meldde zich twee keer: in januari en in april. De Amsterdammers werden echter simpelweg afgetroefd door de concurrentie. In de zomer van 2011 bood PSV genoeg geld om Mertens aan te trekken, hoewel Ajax enorm serieus was voor de Belg.
Mertens bleef vervolgens twee jaar bij PSV om in de zomer van 2013 naar Napoli te trekken. Daar groeide de kleine Belg, die nog altijd in Napels voetbalt, uit tot een absolute clublegende. Met meer dan 135 goals is de ervaren international topscorer aller tijden van Napoli, waarmee hij grote namen als die van Marek Hamsik en Diego Maradona achter zich houdt.
Arouna Koné
Hoewel Ajax in het geval van Mertens simpelweg werd afgetroefd door de concurrentie, mislukte de transfer van Arouna Koné in de zomer van 2004 écht op het laatste moment. De blonde Ivoriaan had net zijn eerste seizoen bij Roda JC erop zitten en maakte veel indruk met elf treffers in 28 duels. Ajax was overtuigd, meldde zich in Kerkrade en was al snel akkoord met zowel club als speler. De medische keuring gooide echter roet in het eten. 'Eenmaal in het ziekenhuis voor de medische keuring zei de dokter ineens: Je hart is veel groter dan normaal. Iets klopt hier niet', vertelde de aanvaller in maart nog. Hierdoor durfde Ajax het niet aan om miljoenen neer te leggen voor de Ivoriaan.
Koné bleef dus bij Roda JC en scoorde in het seizoen na zijn afgeketste transfer nog vijftien keer in het geel. PSV durfde het vervolgens wel aan en haalde hem voor twee seizoenen naar Eindhoven. Daar groeide hij uit tot een belangrijke speler, waarna Sevilla FC volgde. Zijn buitenlandse avonturen verliepen wisselend. In Sevilla kwam Koné niet heel erg vaak aan spelen toe, maar bij Levante, Wigan Athletic, Everton en Sivasspor groeide de de nu 37-jarige voetballer wel uit tot een belangrijke kracht. 'Uiteindelijk bleek dat ik een groot sportershart heb en dat er niets aan de hand was. De rest van mijn carrière heb ik bij geen enkele medische keuring nog problemen gehad.'
Ronaldo
Het had erg weinig gescheeld of de Braziliaanse Ronaldo speelde medio jaren negentig niet voor PSV, maar voor Ajax. Dat vertelde Frank Arnesen, toenmalig technisch directeur in Eindhoven, in 2020. Ajax dacht in 1994 het wonderkind binnen te hebben, maar drie dagen later kreeg Arnesen 's nachts het berichtje dat Cruzeiro, waar de toen zeventienjarige Braziliaanse spits speelde, dat de club toch akkoord was met PSV. Arnesen: 'Drie dagen later kwam Ronaldo naar Nederland, maar níét naar Ajax. Dat vonden wij wel leuk.' Het leedvermaak zat hoog bij PSV. 'We hebben Ronaldo toen nog laten landen op de luchthaven in Amsterdam, om Ajax te pesten.'
De rest is geschiedenis wat betreft Ronaldo. Bij PSV scoorde de spits er lustig op los en groeide uit tot één van de beste spelers ter wereld. Hij won kampioenschappen met FC Barcelona, Internazionale en Real Madrid, kroonde zich in 1994 en 2002 tot wereldkampioen en werd ook nog eens twee keer verkozen tot beste voetballer van de wereld. Zijn carrière eindigde, mede door blessureleed en overgewicht, als een nachtkaars, maar in zijn topdagen was Ronaldo één van de beste spelers ter wereld.
Oussama Assaidi
Zo'n tien jaar geleden swingde sc Heerenveen. Met Bas Dost hadden de Friezen de topscorer van de Eredivisie in huis, terwijl vleugelaanvallers Luciano Narsingh en Oussama Assaidi met hun sprintsnelheid de hel voor elke Eredivisie-back waren. Na het seizoen 2011/12 gingen ze allen hun eigen weg. Dost trok naar VfL Wolfsburg, Narsingh transfereerde naar PSV en Assaidi was dichtbij een overstap naar Ajax. Hij verkoos een spectaculaire transfer naar Liverpool echter boven Amsterdam, ondanks dat de aanvaller voor vier jaar kon tekenen. 'Ik wilde na sc Heerenveen eigenlijk naar Ajax. Misschien had ik via Ajax naar een grote club als Liverpool gekund. Misschien heb ik de verkeerde keuze gemaakt door te vroeg naar Liverpool te gaan', zei Assaidi jaren later.
Die uitspraken komen niet uit het niets. Bij Liverpool speelde Assaidi slechts twaalf wedstrijden en scoren deed hij niet. Hij haalde nooit meer zijn sc Heerenveen-niveau en kwam ook niet erg vaak meer aan spelen toe. Bij Stoke City niet, bij Al-Ahli niet en bij FC Twente, behoudens één seizoen, ook niet. Sinds de zomer van 2019 zit de vleugelspeler zonder club, ondanks dat hij pas 32 is.
Paulo Dybala
Dat Paulo Dybala nooit voor Ajax heeft gespeeld, ligt niet aan de speler zelf maar aan de club. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Assaidi waren het de mensen bij Ajax zelf die een vrijwel zekere transfer blokkeerden. Dat onthulde columnist Henk Spaan in 2017. 'In mei 2012 bezochten scouts van Ajax een wedstrijd van Córdoba om Dybala te bekijken. De 17-jarige spits had in de harde tweede divisie van Argentinië 17 goals gemaakt. Ajax kon hem kopen voor 5 miljoen euro. Afgewezen. "Past niet in het systeem," luidde het oordeel.'
Wat er van Dybala terecht was gekomen als hij wel naar Ajax ging, is natuurlijk lastig te zeggen. Hij vertrok in 2012 in ieder geval wel bij het Argentijnse AC Córdoba. De middenvelder voegde zich bij US Palermo en maakte daar in drie seizoenen tijd dusdanig veel indruk, dat topclub Juventus hem wel moest hebben. In Turijn groeide de creatieveling uit tot één van de beste spelers op zijn positie. Inmiddels heeft hij bijna dertig interlands namens Argentinië achter zijn naam staan.
Gino Haverkamp (e-mail: g.haverkamp@ajaxshowtime.com)
Plaats reactie