Francesco Farioli wil een nieuwe blessuregolf bij Ajax voorkomen en dat is voor hem een belangrijke reden om aan het begin van dit seizoen te rouleren met zijn spelers. Dat is een van de conclusies die Het Parool trekt na een analyse over het wisselbeleid van de Italiaanse trainer.
Bestel het nieuwe derde shirt van Ajax in de Ajaxshop!
Allereerst gaan Bas Soetenhorst en Jop van Kempen van de krant in op wat de reden is van het wisselbeleid van Farioli. De krant schrijft dat de trainer de spelers gradueel wil blootstellen aan de veranderde werkwijze, waarin een 'hogere intensiteit' het credo is. 'Dat houdt kort gezegd in dat de Ajacieden meer en in een hoger tempo moeten rennen. Op dat vlak is Ajax de afgelopen jaren immers ver afgezakt.'
Dit is gebleken uit de zogenoemde trackingsdata, die niet beschikbaar wordt gesteld door de Eredivisie CV. Als partner van de branchevereniging krijgt ESPN soms wel inzage, zoals in november vorig jaar. 'Ajax is sinds het laatste kampioensjaar onder Erik Ten Hag (seizoen 2021-2022) gemiddeld steeds minder gaan lopen én doet dat met een lagere intensiteit, zo leren de cijfers. Het is niet verbazingwekkend dat in lijn daarmee ook de prestaties afnamen', zo wordt geschreven.
Ajax kent slecht trackrecord op gebied van blessures
Sommige mensen zullen denken: de intensiteit ontwikkel je toch juist door spelers vaak te prikkelen? Het Parool geeft aan dat dat kan, maar zeker vroeg in het seizoen zit daar een keerzijde aan: een verhoogde kans op blessures. En op dat vlak heeft Ajax juist een slecht trackrecord.
In het seizoen 2023/24 kampte Ajax met zestig (!) blessures, waarvan er in veertien gevallen sprake was van een blessure die meer dan zestig dagen aanhield. 'Het aantal totale hersteldagen voor Ajacieden komt daarmee uit op 1680', zo wordt geschreven. 'Op al die blessurewaarden scoorde Ajax het hoogst van alle achttien eredivisieclubs. In de afgelopen drie seizoenen ging het zelfs om 4466 hersteldagen in totaal. Om een nieuwe blessuregolf te voorkomen, is Farioli voorzichtig met het belasten van de spelers', klinkt het logisch.
Voorgangers Farioli ondervonden dezelfde problemen bij Ajax
Het Parool schrijft dat Farioli niet de eerste trainer is die aanloopt tegen de fysieke problemen van de spelers van Ajax. Sinds het vertrek van Erik ten Hag is de fitheid bij Ajax namelijk afgenomen. Daar had John van 't Schip vorig seizoen ook moeite mee. Ook hij trok dezelfde conclusies over de matige fitheid van de selectie en zodoende worstelde hij met de wijze om het op te lossen.
'Dataspecialisten van Ajax lieten Van 't Schip tijdens het trainingskamp in januari weten dat het team sinds zijn aanstelling - op 30 oktober vorig jaar - vanwege een hogere intensiteit op de trainingen vaker sprintte in de wedstrijden, al zat het team onder het niveau van het Ajax van Erik ten Hag', schrijft de krant. 'Later in het jaar gaf Van 't Schip mede met het oog op "de frisheid" en het hoge aantal blessures de selectie juist wat vaker vrij, wat begin maart resulteerde in het verzoek van de spelers om juist vaker te trainen.'
Een andere reden voor het wisselbeleid van Farioli wordt de kwalificatie voor het hoofdtoernooi van de Europa League genoemd. Daarmee is zo'n 20 miljoen euro aan inkomsten gemoeid, tien miljoen euro meer dan in de Conference League. En dat geld heeft Ajax hard nodig, zo viel donderdag nog te lezen in het Algemeen Dagblad.
Of Farioli blijft rouleren, is een vraag voor de toekomst. 'Mogelijk rouleert Farioli in deze fase van het seizoen veel, maar stapt hij daarvan af zodra de spelers fit genoeg zijn om drie wedstrijden in acht dagen te spelen. Hoe lang dat duurt, is moeilijk te zeggen. Een ingewijde schatte dat het wel een halfjaar kan duren voordat Ajax topfit en "wedstrijdhard" is', aldus Het Parool.
Plaats reactie