De FIFA heeft de regels rond de transfers van spelers aangepast, zo schrijven onder meer de NOS en Voetbal International. De doorvoering van de nieuwe reglementen omtrent transfers heeft uitgerekend ruim een week voor de opening van de winterse transferperiode plaats.
De wijzigingen in het regelgeving komen voort uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie begin oktober. Oud-voetballer Lassana Diarra sleepte de FIFA voor het genoemde hof, waaruit bleek dat de wereldwijde voetbalbond transferregels hanteert die in strijd zijn met Europese wetgeving. Na het wijzigingen van de reglementen moet dit dus verleden tijd zijn.
In de nieuwe regelgeving is nu opgenomen wat een 'rechtvaardige reden' is om een contract niet tot het einde van de daarin opgestelde looptijd uit te dienen. Daarnaast komt er een schadevergoeding voor de club die zijn speler in dat geval voortijdig moet laten gaan. Hoe dit er precies uit komt te zien, is nog niet naar buiten gebracht, maar zal normaal gesproken later volgen.
Hoewel de FIFA dus naar de wens van het Europese Hof van Justitie lijkt te handelen, denkt de FIFPRO daar anders over. De spelersvakbond, die zich bekommert om de rechten van de voetballers, laat het volgende optekenen over de regelwijzigingen van de FIFA: 'De maatregelen bieden geen rechtszekerheid aan profvoetballers en weerspiegelen de uitspraak van het Europees Hof van Justitie niet.'
Ajax op de transfermarkt
Met of zonder de nieuwe regelgeving vanuit de FIFA zal de transfermarkt op woensdag 1 januari weer opengaan. Voor Ajax wordt daarmee de jacht op een nieuwe linksbuiten geopend. Mika Godts is op dit moment de enige echte speler op die positie in de hoofdmacht en bij afwezigheid van de Belg ging Francesco Farioli in de eerste seizoenshelft aan het schuiven. Ajax Showtime zette enkele opties voor in de winterse transferperiode op een rij.
Tekst gaat verder onder de foto.

Topreactie
Kryptonite +77100
Wat een wassen neus dit. Zolang voetballers als volwaardige werknemers worden gezien, kun je ze niet tegenhouden om eenzijdig het contract op te zeggen. Dan hoeven ze zich alleen te houden aan een opzegtermijn en die is standaard één maand, maar kan contractueel worden verlengd tot 6 maanden. Houdt een werknemer zich daar niet aan, dan is hij een schadevergoeding verschuldigd. De Nederlandse wet verplicht werknemers namelijk al tot het betalen van een schadevergoeding als ze contractbreuk plegen en 'onregelmatig' ontslag nemen, zich dus niet houden aan de opzegtermijn. En die vergoeding is gefixeerd, staat dus vast: net zo hoog als het salaris dat verdiend had kunnen worden gedurende de opzegtermijn.
Er moet gewoon een uitzondering komen voor voetballers op grond van Europees recht. En dat kan en bestaat al, ook ten aanzien van voetballers. Die mogen, in vergelijking tot 'gewone' werknemers', bijvoorbeeld veel meer bepaalde tijdscontracten tekenen voordat het een vast contract wordt. Waarom niet ook een uitzondering hiervoor? Bijvoorbeeld contractuele boetes in het geval van eenzijdige opzegging, die (veel) hoger zijn dan de thans geldende gefixeerde vergoedingen.
Het arbeidsrecht is in de geest ervan uiteraard niet bedoeld voor multi miljonairs die willens en wetens een contract aangaan, terwijl ze bijgestaan worden door 600 advocaten. Het arbeidsrecht behoort de zwakkere partij te beschermen, maar in de verhouding club - speler is geen van de twee echt zwak.
Plaats reactie