Van der Vaart had Brobbey geen beloftes gedaan: 'Had Zirkzee laten staan'

door Mike van Weert 49

Van der Vaart had Brobbey geen beloftes gedaan: 'Had Zirkzee laten staan'

door Mike van Weert 49

Theo Janssen en Rafael van der Vaart twijfelen aan de keuzes van Ronald Koeman. De bondscoach van het Nederlands elftal heeft afgelopen zaterdag aangegeven dat Brian Brobbey in de basis staat in het Nations League-duel met Duitsland. Beide mannen hadden Joshua Zirkzee laten staan, nadat hij een goede wedstrijd speelde tegen Bosnië en Herzegovina. Dat zal de druk op Brobbey alleen maar hebben verhoogd.

Bestel het nieuwe derde shirt van Ajax in de Ajaxshop!

Op dinsdagavond staat de Nations League-wedstrijd tegen Duitsland op het programma. Koeman lichtte voor het duel met Bosnië en Herzegovina al een tipje van de sluier op door aan te geven dat Brobbey in de basis zal starten. Daarmee vervangt hij Zirkzee, die op zaterdagavond de kans kreeg in de spits. De speler van Manchester United maakte in zijn basisdebuut na dertien minuten al zijn eerste doelpunt voor Oranje. Zirkzee werd een kwartier voor het einde van de wedstrijd vervangen door Wout Weghorst.

De keuze en belofte van Koeman worden onder de loep genomen bij Studio Voetbal. Janssen snapt de keuzes van de bondscoach niet. 'Ik had eigenlijk gehoopt dat hij het had omgedraaid. Dat hij Brobbey deze wedstrijd had laten spelen en Zirkzee tegen Duitsland. Rüdiger wil graag tegen een speler spelen die hem opzoekt, waar hij duels tegen kan uitvechten. Zirkzee is een speler die continu uit de spits weggaat. Daar heeft Rüdiger het moeilijker mee. Ik snap de keuze dan ook niet helemaal.'

Brobbey heeft belofte op zak

Brobbey werd tijdens het EK in Duitsland slechts enkele minuten ingezet door Koeman. Nu krijgt de spits van Ajax de kans tegen Duitsland, maar het wordt de Amsterdammer niet makkelijker gemaakt. 'Zirkzee speelt en maakt een doelpunt. Dan komt een andere spits (Weghorst, red.) erin en die maakt ook een doelpunt. Dan moet jij spelen tegen Duitsland', steekt Van der Vaart van wal. 'Je zet Brobbey ook heel erg onder druk. Ik denk dat hij daar wel mee om kan gaan en in topvorm is hij echt een goede spits.'

De oud-Ajacied verwacht dan ook dat Brobbey zich moet gaan bewijzen op dinsdagavond in de Johan Cruijff ArenA. De spits concurreert niet alleen in Oranje voor de spitspositie, maar ook bij Ajax lijkt zijn plekje niet zeker na de komst van Weghorst. Voor de wedstrijd tegen Duitsland heeft Koeman vooral zichzelf in de vingers gesneden wat betreft de basisplaats van Brobbey. 'Ik had Zirkzee ook gewoon laten staan. Het klopt op dit moment. Maar als je het van tevoren zegt, kan je er niet op terugkomen', aldus Van der Vaart.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.