Knipping bespreekt financiële situatie Ajax: 'Zit nu in situatie waar PSV twee jaar geleden in zat'

door Marco Bouwmeester 59

Bron Pak Schaal Podcast

Knipping bespreekt financiële situatie Ajax: 'Zit nu in situatie waar PSV twee jaar geleden in zat'

door Marco Bouwmeester 59

Bron Pak Schaal Podcast

Tom Knipping heeft in de Pak Schaal Podcast een boekje opengedaan over de financiële situatie bij Ajax. De Amsterdamse club moet zich na het rampseizoen van vorig jaar weer herpakken en volgens Knipping zullen daar een aantal dingen erg belangrijk voor zijn.

Ajax leed tijdens het vorige boekjaar een verlies van ongeveer tien miljoen euro. Er wordt verwacht dat de club uit Amsterdam ook dit boekjaar genoegen moet nemen met financieel verlies. Knipping zegt dat men een grote inkomende transfer in januari wel kan vergeten, maar dat er nog geen nood aan de man is voor Ajax.

'Misschien dat Ajax iets in de huursfeer gaat doen, maar ze zullen geen speler kopen van twintig miljoen euro. Ze hebben verlies gemaakt van tien miljoen euro. Waar je je geen zorgen over hoeft te maken is of ze de rekeningen kunnen betalen. Ze hebben vorig jaar een lening van twintig miljoen euro afgesloten die ze nog niet hebben gebruikt. Dat doorlopende krediet kunnen ze nog gebruiken. Aan het einde van het seizoen stond er nog genoeg geld op de rekening. Ze zullen niet bij de KNVB in de problemen komen, omdat ze verlies lijden.'

Ajax kan niet proactief investeren

Een van de problemen waar Ajax mee kampt, is dat er niet meer proactief geïnvesteerd kan worden. Door de verliezen die er geleden zijn tijdens het rampjaar, ziet Knipping de voorsprong die Ajax sportief en financieel had op PSV en Feyenoord vervagen.

'Ajax kan niet meer proactief investeren. Het is natuurlijk wel zonde dat ze de voorsprong die ze hadden op PSV en Feyenoord volledig hebben verspeeld. Je zit nu in een situatie waar PSV twee jaar geleden in zat. Je moet eerst nog even een gat van veertig, vijftig miljoen euro zien te dichten. Daarna kan je pas verder kijken wat je zelf nog kan doen. Kroes zal eerst echt moeten verkopen.'

Twee financiële problemen

Het financiële plan voor Ajax was deze zomer om veel te verkopen. Op deze manier komt er geld vrij waarmee de Amsterdamse club het transfersaldo kan goedmaken en het begrotingstekort kan oplossen. Tijdens de zomerse transferperiode werd er echter amper wat verkocht door Ajax en zo kwam er geen oplossing voor deze problemen, zag ook Knipping.

'Ze hebben natuurlijk twee problemen. Er is een begrotingstekort van een miljoen of tien. Daarnaast heb je je transfersaldo dat je goed moet maken. Dan moet je toch wel tussen de veertig, vijftig miljoen euro verkoopwinsten binnenhalen op de markt. Met alle aandelen die nog naar andere partijen gaan, heb je het al snel over een miljoen of zeventig dat je moet verkopen. Dat is natuurlijk in de zomer helemaal niet gelukt. Als je de inkomsten en uitgaven in balans wil krijgen en weer wil gaan investeren, dan is de Champions League echt een must.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.