Preseason: Linksback Hato speelt goed, Fitz-Jim laat zich weer zien aan Farioli

door NielsOpdam 272

Bron Ajax Showtime

In de serie Preseason observeert Ajax Showtime de voorbereiding van Ajax op het seizoen 2024-2025. In de tweede aflevering aandacht voor de oefenwedstrijd tegen het Belgische Sint-Truidense VV (STVV).

Francesco Farioli heeft zijn eerste overwinning als trainer van Ajax binnen. De Amsterdammers wonnen dinsdagavond met 4-0 van STVV. In de eerste helft was het spel van Ajax bij vlagen nog wat slordig, maar in de tweede helft was de ploeg van Farioli nauwkeuriger. Uiteindelijk liep de Amsterdamse club gemakkelijk weg bij STVV.

Ajax kwam na acht minuten al op voorsprong. Linksback Jorrel Hato zette de aanval zelf op, kreeg de bal terug van Julian Rijkhoff en schoot goed raak. Bij Ajax werd er - vooral in de beginfase - te vaak een lange bal gespeeld, die de aanvallers niet konden winnen. Verdedigend stond Ajax prima en het drukzetten verliep eveneens goed. Farioli zijn spelpatronen waren bij vlagen ook weer zichtbaar, maar de uitvoering liet regelmatig te wensen over door onnodig balverlies. Op de momenten dat Ajax wél nauwkeurig was, kwam het makkelijk tot kansen.

De Amsterdammers begonnen uitstekend aan de tweede helft. Kian Fitz-Jim gaf een goede pass op Carlos Forbs, die Jaydon Banel wist te bereiken. Hij kon de 2-0 direct binnentikken. In het begin van het tweede bedrijf zag het spel van Ajax er beter uit. Daardoor kwam de ploeg van Farioli ook redelijk eenvoudig tot kansen. Na 55 minuten was Forbs de doelpuntenmaker na een prima actie en pass van Anton Gaaei. De Portugees nam de bal niet goed aan, maar stiftte hem uiteindelijk wel goed binnen.

Na 67 minuten wisselde Farioli en bracht hij de sterkhouders binnen de lijnen. Opvallend was dat het spel toen wat inzakte en STVV gevaarlijker werd. De Belgen kregen namelijk twee grote kansen. Waar STVV niet wist te scoren, deed Ajax dat na 81 minuten wel. Jordan Henderson stuurde Christian Rasmussen met een prachtige pass weg. De Deen ging de doelman voorbij en gaf de bal aan Kenneth Taylor die overtuigend raak schoot.

Net als tegen PEC Zwolle creëerde Ajax weer veel kansen, maar deze keer werden ze wél benut. Dat is fijn voor Farioli, die weer fanatiek en passievol langs de lijn stond. Zelfs in minuut 91 moedigde hij zijn ploeg nog aan om druk te zetten. Het moge duidelijk zijn: er is een andere wind gaan waaien in Amsterdam. Farioli heeft een duidelijk plan, verwacht veel van zijn spelers, zit er kort op en dan is dit pas het begin...

Fitz-Jim brengt voetbal en laat zich zien aan Farioli

Fitz-Jim viel dinsdag positief op bij Ajax. De 21-jarige middenvelder werd vorig seizoen verhuurd aan Excelsior, maar moest na een half jaar alweer terug naar Amsterdam. Daar speelde hij echter vooral zijn wedstrijden in Jong Ajax. Afgelopen vrijdag mocht Fitz-Jim als linksbuiten invallen tegen PEC Zwolle. Dat deed hij - op een nieuwe positie - goed. Tegen STVV begon de Ajacied op het middenveld en liet hij zich weer zien.

Fitz-Jim stond 68 minuten binnen de lijnen en bracht het voetbal bij Ajax. Het talent heeft een fijne techniek, draaide een aantal keer goed weg bij zijn tegenstander en had een paar fijne passes in huis. Het beste bewijs was zijn voorassist bij de 2-0. Direct na rust legde Fitz-Jim de bal - in één keer - precies goed neer voor Forbs. De Portugees wist uiteindelijk Banel te vinden, die de tweede goal maakte. Fitz-Jim was aan de bal de beste Ajacied. Hij liet zich zo zien aan Farioli. De Ajax-middenvelder zal hopen dat hij onder de Italiaan wél kansen krijgt.

Hato speelt goed, maar blijft hij ook linksback?

Hato speelde dinsdag een goede wedstrijd tegen STVV en wist zelfs het net te vinden. Vorig seizoen speelde de achttienjarige verdediger als linker centrale verdediger en als linksachter. Farioli zette Hato afgelopen vrijdag op de linksbackpositie tegen PEC Zwolle. In Oldebroek begon het toptalent daar wederom. Dat is best opmerkelijk, omdat linksachter Youri Baas in de tweede helft juist als centrale verdediger aantrad.

Als linksback speelde Hato een sterke wedstrijd. Na acht minuten rondde hij een goed een-tweetje met Rijkhoff prima af. Direct na zijn doelpunt liet hij zich ook in verdedigend opzicht gelden. Met een goede sliding voorkwam hij een vrije doortocht voor STVV. Hato liet zich de hele wedstrijd zien, in verdedigend en aanvallend opzicht. Na afloop gaf de jonge Ajacied bij Ziggo Sport toe dat hij liever als centrale verdediger speelt. Het wordt interessant om te zien wat Farioli gaat doen met Hato. Het Ajax-talent heeft laten zien dat hij op beide posities uit de voeten kan en lijkt daarmee in ieder geval zeker van een basisplek.

Rijkhoff heeft het lastig tegen centrale verdedigers STVV

Waar Hato en Fitz-Jim zich lieten gelden, had Rijkhoff een lastige avond in Oldebroek. De Ajax-spits mocht in de basisopstelling beginnen tegen STVV en stond tegenover de lange Bruno Godeau. Het duel begon goed voor Rijkhoff. Bij de 1-0 van Hato was de negentienjarige aanvaller belangrijk in een een-tweetje met de verdediger.

Maar verder had de spits het lastig tegen Godeau en de andere centrale verdedigers van STVV. Rijkhoff won bijna geen duel met de sterkere en grotere verdedigers. Het hielp de aanvaller ook niet dat Remko Pasveer in de eerste helft regelmatig de lange bal speelde. Bij Ajax 1 krijgt Rijkhoff opnieuw te maken met Brian Brobbey en Chuba Akpom. Daarmee lijkt de jonge aanvaller als derde spits te gaan fungeren. Komend seizoen zal hij zijn meeste wedstrijden dan ook waarschijnlijk in Jong Ajax gaan spelen.

Banel mist grote kans, scoort later, maar komt over de hele wedstrijd tekort

Een opvallende naam in de basisopstelling was die van Banel. Hij mocht vorig seizoen onder John van ‘t Schip zes wedstrijden in Ajax 1 spelen, maar kwam vooral in actie in de Keuken Kampioen Divisie. Banel speelde dinsdagavond als rechtsbuiten tegen STVV. De Ajacied maakte geen onuitwisbare indruk in het eerste elftal. In de zeventiende minuut kreeg Banel een gigantische kans. Na een lange bal van Pasveer kon de aanvaller zo doorlopen richting de keeper, maar hij schoot de bal recht op de uitkomende doelman van STVV.

Vlak na rust wist de aanvaller wél het net te vinden. Hij tikte een voorzet van Forbs goed binnen bij de tweede paal. Toch komt Banel - over de hele wedstrijd gezien - tekort om een rol van betekenis te spelen in Ajax 1. De Ajacied had soms simpel balverlies en liet zich regelmatig kinderlijk wegzetten. Zijn contract loopt nog tot de zomer van 2025. Het is dan ook de vraag wat Ajax deze zomer met Banel gaat doen.

'Good old' Pasveer straalt rust uit en is niet te passeren

Pasveer was dinsdagavond de enige Ajacied die de hele wedstrijd op het veld mocht blijven staan. De veertigjarige doelman staat sinds de zomer van 2021 onder contract in Amsterdam. Hij beleefde er mooie momenten, zoals bijvoorbeeld de thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund in 2021, waarin hij Erling Haaland drie keer de baas was. Inmiddels is Pasveer de tweede doelman. Vorig seizoen kwam de ervaren keeper geen minuut in actie.

In Oldebroek kreeg hij speeltijd. En één ding is duidelijk: good old Pasveer is het keepen nog niet verleerd. De Ajax-goalie liet zich een aantal keer positief gelden met goede reddingen. Zo verkleinde hij zijn doel een keer goed en voorkwam hij op die manier de gelijkmaker. Verder straalde de doelman rust uit en was hij druk aan het coachen. Het lijkt erop dat Pasveer dit seizoen opnieuw geen eerste keeper gaat worden. Maar het is wel fijn om te zien dat Ajax met hem een goede, ervaren tweede keeper achter de hand heeft.

Niels Opdam (email: n.opdam@ajaxshowtime.com)