Het is winterstop en dat is doorgaans een mooi moment om terug te blikken op de eerste maanden Eredivisievoetbal. Ajax gaat als koploper het nieuwe jaar in, maar hoe doen de spelers het die dit seizoen zijn verhuurd? Na een eerste rapport in september volgt hier nummer twee.
De negen huurlingen van Ajax spelen verdeeld over de Eredivisie en de Jupiler League. Willem II en PEC Zwolle zijn daarbij de grootste afnemers met respectievelijk vijf en twee spelers. In de Jupiler League zijn twee spelers actief. Is er sinds het laatste meetmoment iets veranderd? Ja, wel degelijk.
Willem II
Maar liefst vijf Ajacieden kozen in de zomer voor Willem II en wat hadden we er allemaal veel van verwacht. Ruben Ligeon, Lesly de Sa, Frenkie de Jong, Richairo Zivkovic en Lucas Andersen; dat kon alleen maar genieten worden. De praktijk leert dat de teleurstellingen voor spelers én Ajax zich rapper opvolgen dan positieve punten.
Richairo Zivkovic
Van alle huurlingen was hij toch wel de grootste zekerheid, maar niets is minder waar. Hoewel Zivkovic het seizoen nog wel begon als nummer negen, na een blessure werd al snel duidelijk dat Jurgen Streppel het anders wilde. Mede ingegeven door het lage puntenaantal in die periode werd Zivkovic bankzitter en later rechtsbuiten.
Middenvelders Erik Falkenburg en Nick van der Velden hebben de concurrentiestrijd in de punt van de aanval gewonnen en dat is een hard gelag voor Zivkovic. Dat kreeg nog eens extra lading toen de jongeling in de beker inviel tegen Feyenoord omdat de Tilburgers vanuit de omschakeling wilden spelen. Zivkovic is zodoende in een half jaartje tijd verworden van een toptalent in de spits tot counter-invaller op rechts. Dat hij in de laatste weken van de competitie flink wat kansen miste, helpt ook al niet mee. Zivkovic speelde uiteindelijk in alle competities samen negentien wedstrijden, waarin hij vier keer scoorde en twee assists gaf.
Ruben Ligeon
Toch heeft Zivkovic het helemaal niet zo verkeerd voor elkaar als we het vergelijken met de situatie van Ruben Ligeon. De rechtsback was lange tijd de populaire en vaste stand-in van Ricardo van Rhijn bij Ajax, maar het kan verkeren. Na een succesvolle verhuurperiode aan NAC Breda vorig seizoen hapte Willem II in de zomer snel toe. Het troefde andere clubs af, maar het vertrouwen in Ligeon was snel verdwenen.
Frank van der Struijk kwam op de slotdag van de zomerse transfermarkt als rechtsback en sindsdien speelt Ligeon zelden. Hij kwam vijf keer als invaller binnen de lijnen in de Eredivisie, soms zelfs als rechtsbuiten. De meeste wedstrijden speelde de rappe vleugelverdediger bij de beloften van Willem II, acht keer de volledige negentig minuten. Zijn enige redmiddel lijkt een terugkeer bij Ajax en daarna een nieuwe verhuur, de vraag is of dat ook in de praktijk wordt gebracht.
Lesly de Sa
Lesly de Sa doet het vooralsnog naar behoren in Tilburg. De buitenspeler werd vorig seizoen verhuurd aan Go Ahead Eagles en kwam zodoende niet met zoveel bombarie naar Willem II als bijvoorbeeld Zivkovic. Desondanks speelde hij wel ongeveer evenveel als zijn collega-aanvaller. De Sa deed in vijftien wedstrijden mee, afwisselend als basisspeler en reserve.
Scoren of assists geven deed De Sa in de Eredivisie nog niet. Wel maakte hij twee treffers voor de beloften en gaf er daar eentje aan. Nu de concurrenten op rechts en links nog in de lappenmand liggen, lonkt meer speeltijd. De vraag is of daar na de terugkeer van Bruno Andrade en Terell Ondaan nog veel van overblijft.
Lucas Andersen
Dan de revelatie bij Willem II, de speler die tot op heden wel degelijk aan de verwachtingen voldoet. Want bij Ajax was iedereen er jaren van overtuigd dat Lucas Andersen goed kan voetballen, in Tilburg moet hij dat combineren met de nodige arbeid en kilometers. Dat blijkt een prima combinatie, helemaal nu Streppel hem het vertrouwen geeft als middenvelder in een vrije rol.
In alle competities bij elkaar opgeteld staat de teller inmiddels op negentien wedstrijden, vijf goals en vier assists. Wie de wedstrijden van Willem II een beetje volgt, weet bovendien dat de acties van Andersen nog lang niet altijd op waarde worden geschat. Enkele wonderlijke steekballetjes werden niet tot goal gepromoveerd en werden daarom vergeten. Vergeten doen wij ze niet, nog zo'n seizoenshelft bij Willem II en Ajax heeft er volgend seizoen zomaar weer een creatieve middenvelder met de juiste mindset bij.
Frenkie de Jong
De vijfde en laatste Ajacied bij Willem II is Frenkie de Jong. De middenvelder heeft een apart verhaal want in tegenstelling tot de andere vier speelde hij nog geen enkele keer in het rood en wit. Toch ligt hij sinds afgelopen zomer vast tot en met 2018 en dus kijken we met een schuin oog ook naar zijn prestaties. Die waren voor zijn transfer namelijk heel hoopgevend.
De Jong rammelde aan de poorten van het eerste en bij Oranje U19 maakte hij indruk. Maar mede door het halen van andere middenvelders blijft de echte doorbraak vooralsnog uit en dat lijkt doodzonde. Bij Willem II deed hij pas één duel mee en dat met in het achterhoofd dat hij ook op De Toekomst bij de beloften had kunnen meedoen. Streppel beschreef De Jong eerder dit seizoen nog als iemand 'die net zijn CITO-toets had gehaald'. Ajax moet zich daarom afvragen of het slim is geweest om het jonge talent nog een jaartje bij Willem II te stallen in plaats van een directe overgang naar Amsterdam.
Update: Ingehaald door de actualiteit; Frenkie de Jong komt een half jaar eerder dan gepland naar Ajax.
PEC Zwolle
Net als Willem II 'shopte' ook PEC Zwolle afgelopen zomer succesvol op De Toekomst. Met Queensy Menig en Sheraldo Becker werd er snel zaken gedaan, die twee troffen in Overijssel oude bekenden Abdel Malek El Hasnaoui, Ouasim Bouy, Boban Lazic en Mickey van der Hart. Een Ajax-getinte ploeg dus, die het met een negende plek in de Eredivisie niet verkeerd doet.
Sheraldo Becker
De razendsnelle buitenspeler begon voortvarend aan dit seizoen, maar de laatste maanden miste hij veel wedstrijden door blessureleed. Eeuwig zonde want Becker was niet te houden op rechts. In de eerste zes wedstrijden kwam hij tot drie goals en vier assists, die cijfers staan vandaag de dag nog steeds achter zijn naam. Het zijn ook de cijfers waar hij zijn label voor 'Beste speler van de eerste seizoenshelft' bij Voetbal International aan dankt.
De klad zit er nu echter wel een beetje in, in eigen huis tegen Ajax (0-2) deed hij voor het laatst mee. Becker heeft een paar weken om fit te worden en zich volledig op te laden voor de tweede seizoenshelft. Als hij zijn vorm uit de eerste weken hervindt, wordt het een interessante zomer in 2016. Als Becker blijft kwakkelen en, dan kan Ajax zomaar eens een gesloten boek blijken te zijn.
Queensy Menig
Becker schoot uit de startblokken, Menig doet het allemaal een stuk geleidelijker in Zwolle. Qua minuten stond hij al vaker op het veld dan zijn collega, de cijfers blijven nog wel een beetje achter. In achttien wedstrijden kwam hij tot één treffer, nog niet de cijfers die hij vorig seizoen bij de beloften van Ajax kon overleggen.
Toch ziet het er allemaal rooskleurig uit voor Menig. Hij is een vast selectielid, hij is verzekerd van speelminuten als basisspeler of reserve en Ron Jans sprak al meerdere keren zijn vertrouwen uit in hem. Menig is vast en zeker nog geen basismateriaal voor Ajax, maar de weg van geleidelijkheid heeft in het verleden wel vaker voor leuke dingen gezorgd. Misschien wordt Menig wel het nieuwe bewijs van die theorie.
FC Dordrecht
Vorig seizoen nog in de Eredivisie, momenteel een sobere middenmoter in de Jupiler League. Met veel perspectief koos Peter Leeuwenburgh afgelopen zomer voor speeltijd in Zuid-Holland, maar de eerste maanden hebben erg weinig opgeleverd.
Peter Leeuwenburgh
Daar sta je dan, in Dordrecht. Begin 2015 tekende Leeuwenburgh nog een contract tot de zomer van 2018 bij Ajax, nu is hij al maanden reservedoelman in de Jupiler League. Dat is niet wat Leeuwenburgh ervan had verwacht en toch ook zeker niet wat Ajax hoopte.
Vier keer stond hij wel onder de lat bij Dordrecht, twee keer in de competitie en twee keer in de beker. Robbert te Loeke is echter eerste keuze en daar lijkt geen verandering in te gaan komen. Reden genoeg voor Leeuwenburgh en Ajax om misschien iets anders te gaan proberen, bij een andere club of misschien wel Jong Ajax. Dat laatste lijkt echter wel een lastige uitweg, omdat er in Amsterdam meerdere keepers zijn die moeten keepen.
FC Oss
In Oss wordt er niet zo vaak gestreden om de bovenste plekken en dus is het lekker als je bij Ajax een jonge en talentvolle doelman voor een jaartje kan huren. Xavier Mous had veel concurrentie bij Jong Ajax en koos eieren voor zijn geld. In Brabant ging hij de concurrentiestrijd aan met Nick Hengelman.
Xavier Mous
De enige houvast voor Leeuwenburgh bij Dordrecht is misschien wel de situatie van Mous bij Oss. Want waar de jonge Mous maandenlang reserve was achter Hengelman, daar sloeg de sfeer volledig om toen hij begin november zijn kans kreeg en Oss plots begon te draaien.
Hengelman kreeg in de eerste twaalf wedstrijden van het seizoen 27 goals tegen, Mous hoefde de laatste zeven duels slechts 5 keer te vissen. Een schorsing voor Hengelman werd door de Ajacied met beide handen aangegrepen en inmiddels is hij een zekerheid onder de lat. FC Oss steeg de laatste weken op de ranglijst, Mous hoopt zijn opmars voort te zetten terwijl Ajax vanuit Amsterdam meekijkt. Met een contract tot het einde van dit seizoen is het alles of niets. Wordt het niets, dan wacht een transfervrije status.
Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)
Plaats reactie