Ondermaats Oranje derde in de groep na nederlaag tegen Oostenrijk

door Jesse ter Haar 4698

Het Nederlands elftal is dinsdagavond pijnlijk onderuit gegaan tegen Oostenrijk. Tot tweemaal toe kwam Oranje terug in de wedstrijd na een achterstand, maar de volgende tegentreffer volgde telkens heel snel. Door een 2-3 nederlaag tegen Oostenrijk eindigt Nederland als derde in Groep D op het EK.

Bestel het nieuwe Ajax-uitshirt in de Ajaxshop!

FT | Nederland - Oostenrijk (2-3)

Het eerste gevaar voor Oostenrijk ontstond al binnen twee minuten. De opponent van Oranje brak door over links, maar na een voorzet kwam het net niet tot een schot. Enkele minuten later was het alsnog raak voor Oostenrijk. De rechterkant van Nederland lag volledig open, waardoor er een voorzet volgde. Donyell Malen probeerde de bal te onderscheppen, maar werkte hem ongelukkig in zijn eigen doel.

Hierna volgden er kansen voor Oranje. Binnen het kwartier kreeg Tijjani Reijnders een dot van een kans. De middenvelder kreeg hem terug van Cody Gakpo en had hem voor het inschieten, maar hij raakte de bal compleet verkeerd. De volgende kans was voor Malen, die zijn fout goed kon maken. Reijnders stuurde hem alleen op de keeper af, maar ook hij raakte de bal niet goed en zag hem voorlangs rollen.

Na ruim een halfuur greep Ronald Koeman in. Joey Veerman, die tot op dat moment veel balverlies leed, werd geslachtofferd en moest zijn plaats afstaan aan Xavi Simons. Toch was het Oostenrijk dat na het wisselmoment de eerste serieuze kansen kreeg. Binnen één aanval kwamen Marcel Sabitzer en Marko Arnautovic dicht bij een doelpunt, maar Bart Verbruggen redde het Nederlands elftal.

De laatste kansen van de eerste helft waren vervolgens wel voor Nederland. Eerst kreeg Jerdy Schouten na een pass van Malen een goede kans om te schieten, maar hij schoot de bal tegen een verdediger aan. Even later kreeg Memphis Depay een kopkans, maar ook zijn poging ging er niet in. Hierna floot de scheidsrechter al snel voor de rust en die ging het Nederlands elftal met een 0-1 achterstand in.

Na de rust begon juist Nederland overtuigend. Het brak uit en kwam in een vier-tegen-vier-situatie terecht met Simons aan de bal. Hij wachtte lang en speelde toen Gakpo aan. De linksbuiten maakte kort ruimte voor zichzelf en schoot hem vervolgens knap in de verre hoek. Virgil van Dijk leek Nederland even later ook op 2-1 te gaan zetten, maar zijn kopbal vanuit een hoekschop trof een tegenstander en niet doel. Vervolgens was het Oostenrijk dat juist weer op voorsprong kwam. Nederland liet de tegenstander in en rond het strafschopgebied makkelijk voetballen, wat er uiteindelijk voor zorgde dat Romano Schmid de bal vrij kon inkoppen voor de 1-2.

Een kwartier voor tijd stond Nederland toch weer op. Invaller Wout Weghorst was belangrijk in de lucht en bediende Memphis. De aanvaller controleerde knap en schoot overtuigend raak. De scheidsrechter keurde de goal in eerste instantie nog af wegens hands, maar daar bleek na tussenkomst van de VAR geen sprake van. Waar Nederland het stuur in handen leek te nemen, liet het dat al snel weer los. Oranje liet het achterin gebeuren en stond erbij te kijken hoe Sabitzer een loopactie in de diepte maakte. De middenvelder ontving de bal en schoot vanuit een lastige hoek hard binnen.

Vijf minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd kreeg Weghorst een kans op de 3-3. Uit een voorzet van Lutsharel Geertruida kwam de spits tot koppen, maar hij mikte over. Binnen de negentig minuten lukte het Nederland zodoende niet om op gelijke hoogte te komen. De arbitrage gaf nog zes minuten aan extra speeltijd, waarin Nederland op jacht ging naar een punt. De wil was er in de slotfase, maar de kunde ontbrak bij Oranje. Zodoende gingen de Nederlanders met 2-3 onderuit tegen Oostenrijk en sloten zij de groepsfase af als de nummer drie van Groep D.