Nederlands elftal verliest in extremis van Engeland en loopt EK-finale mis

door NielsOpdam 5372

Het Nederlands elftal heeft de halve finale tegen Engeland met 1-2 verloren. Oranje moest in extremis een tegengoal incasseren van Ollie Watkins. Hierdoor gaat het Engelse elftal naar de finale van het Europees Kampioenschap voetbal. Bij het Nederlands elftal bleef Steven Bergwijn negentig minuten op de bank, terwijl Brobbey een paar minuten mocht invallen.

Na zeven minuten veroverde Xavi Simons de bal van Arsenal-middenvelder Declan Rice. De Nederlandse middenvelder liep verder met de bal en schoot van een afstand knap raak. Zo kende de ploeg van Koeman een goede start in Dortmund. Een aantal minuten later kwam Bukayo Saka naar binnen en schoot hij de bal op doel, maar zijn inzet werd geblokt. Daarna kreeg Harry Kane de bal voor zijn voeten. Hij nam de bal op zijn pantoffel en schoot net over het doel van Bart Verbruggen.

Tijdens die actie werd er volgens de VAR een overtreding gemaakt op Kane. Denzel Dumfries was te laat en raakte de voet van de Engelse spits, nadat hij op doel geschoten had. De VAR riep de scheidsrechter naar de kant. Uiteindelijk kregen de Engelsen een penalty en ontving Dumfries een gele kaart. Kane ging zelf achter de bal staan. Verbruggen zat in de goede hoek, maar kon er net niet bij. Zo scoorde de Engelse spits de gelijkmaker.

In de eerste helft was Engeland de betere ploeg en kregen zij de meeste kansen. Zo werd de bal van de lijn gehaald door Dumfries. Phil Foden schoot - door de benen van Verbruggen - op doel. Het leek de 1-2 te worden, maar uiteindelijk redde Dumfries de bal op de doellijn. Ook Oranje kreeg nog een grote kans. Simons trapte een hoekschop op het hoofd van Dumfries, die daarna op de lat kopte.

In Dortmund bleef de kansenregen voortduren. Foden probeerde het van buiten het zestienmetergebied. De Manchester City-aanvaller schoot de bal met een mooie curve op de paal. Ondertussen moest Memphis Depay de wedstrijd na 35 minuten al staken. Hij had last van zijn hamstring. Koeman bracht geen aanvaller, maar koos voor middenvelder Joey Veerman. In de rust wisselde Oranje nog een keer. Donyell Malen bleef achter in de kleedkamer, terwijl Wout Weghorst binnen de lijnen kwam.

In de eerste twintig minuten in de tweede helft gebeurde er weinig. Na 65 minuten kende Oranje een sterk momentum. Via Virgil van Dijk kreeg de ploeg van Koeman ook een grote kans. Veerman trapte een vrije trap in de richting van de aanvoerder, die de bal bijna raak schoot. Keeper Jordan Pickford redde goed. Rond de tachtigste minuut leek Engeland op 1-2 te komen via Saka. Er werd direct gevlagd voor buitenspel en dat was het ook. Daardoor bleef het 1-1.

Na negentig minuten schoot invaller Watkins de EK-droom van Oranje kapot. De Engelse spits schoot de bal in extremis - uit een bijna onmogelijke hoek - binnen. Direct na de tegengoal mocht Brobbey zijn eerste minuten van dit EK maken. Hij kon het verschil in die schamele minuten niet maken. Engeland speelt zondag om 21.00 uur in de EK-finale tegen Spanje, die eindstrijd vindt in Berlijn plaats.

FT | Nederland - Engeland (1-2)