Marijn Beuker is met Ajax bezig om de metamorfose van Sportpark de Toekomst zo optimaal mogelijk voor te bereiden. In gesprek met het Algemeen Dagblad vertelt de directeur voetbal over het nieuwe complex, waar functionaliteit en inspiratie centraal staan.
Ajax heeft grootse plannen als het gaat om de verbouwing van zijn trainingscomplex. Bij de Amsterdamse club heeft men zich afgevraagd wat de jeugdige talenten daadwerkelijk nodig hebben. Moeten de jonge talentjes vanaf jonge leeftijd in de watten worden gelegd, of is de kunst om een Betondorp-achtige setting te creëren? 'Met van die scheve stoeptegels en zelfs met een paar putdeksels tussendoor', aldus Beuker, die aan de hand van vijf elementen uitlegt wat Ajax wil gaan veranderen aan De Toekomst.
Allereerst wil de club het aantal velden op het trainingscomplex uitbreiden naar dertien, inclusief een ministadion voor Jong Ajax en de Ajax Vrouwen. Niet alle velden zullen uiteindelijk een biljartlaken zijn. Beuker geeft aan dat sommige velden juist een ruwer karakter krijgen, vergelijkbaar met amateurvelden in de winter. ‘De illusie van professionaliteit’, zo noemt de directeur het.
Usain Bolt
Volgens Ajax' nieuwe koers is het belangrijk dat de spelers ook op slecht bespeelbare velden uit de voeten kunnen. Ajax haalde onder meer inspiratie uit een documentaire over Usain Bolt en Jamaicaanse sprinters, die op gravel trainen om sneller te zijn op tartanbanen. Beuker: 'Waarom is Bertrand Traoré zo geniaal aan de bal? Die voetbalde vroeger ook niet op een onberispelijke mat.'
Tekst gaat verder onder de foto.

Het volgende punt dat Beuker aanstipt, is de straatcultuur die men bij Ajax hoopt terug te brengen. Daarvoor transformeert Ajax een veld in drie kleinere velden met klinkers, gravel en stoeptegels, vergelijkbaar met schoolpleinen. Jeugdspelers kunnen op deze ondergronden trainen onder lastige omstandigheden. Daarnaast worden er obstakels en een klimparcours geplaatst, geïnspireerd op de stormbaan bij Red Bull Salzburg.
'De kinderen kunnen er freerunnen, klimmen, klauteren, balanceren, leren vallen', aldus Beuker. Verder komt er een multifunctionele hal met een zaalvoetbalruimte en bewegingsscholing, zoals ritmische gymnastiek. Ook wordt een grote muur gebouwd voor techniektraining. De filosofie is simpel: als kinderen de straat niet meer opgaan, dan brengt Ajax de straat naar hen toe.
Einde pampercultuur
Ajax is ook voornemens om jeugdspelers niet meer te pamperen. In plaats daarvan worden ze uitgedaagd en wordt de zelfredzaamheid gestimuleerd. Een goed, of beter gezegd slecht voorbeeld, is de Aspire Academy in Qatar. Hier werkte Francesco Farioli in het verleden en volgens Beuker wordt het de kinderen daar zo makkelijk mogelijk gemaakt. 'Ze hebben allemaal een eigen zuster die ze met een lepel in de hand helpt eten. Letterlijk.'
In 2025 hoopt Ajax het nieuwe Gebouw A in gebruik te kunnen nemen. Dit moet het domein van Ajax' eerste elftallen worden, inclusief slaapzalen en een wellnessruimte. Beuker legt uit waarom alle herstelfaciliteiten op één plek worden gebouwd. 'Als je een sauna of stoombad neemt voor je herstel, heeft dat voor topsport alleen de juiste werking als je dat ijsbad meteen erna kunt nemen. Nu zijn die ruimtes niet op dezelfde plek. Straks wordt dit slim samengebracht in een eigen wellness.'
Tot slot komt ook de uitstraling van het nieuwe trainingscomplex ter sprake. Beuker wil de Ajax-cultuur daar terugzien en een Betondorp-achtige sfeer creëren. 'Als we dan toch van die stenen veldjes maken, waarom zouden we dan niet de illusie creëren dat het Betondorp is?' Speciale Ajax-momenten zoals de omhaal van Van Basten en de dribbel van Zlatan tegen NAC zullen worden vereeuwigd in het complex. Deze herinneringen worden gecombineerd met beelden van hard werken, zoals Frank Rijkaard die wordt afgebeuld door Bobby Haarms. 'En zo zijn er nog tig details waar we wat mee doen, maar tel je ze op, dan kan het toch een stimulans zijn', zo besluit Beuker.
Topreactie
wijzijndebeste123 +163993
Oude wijn in nieuwe zakken. Maar daarom niet minder belangrijk dat dit weer zijn intrede doet.
Ander iets: Ik zag eens een documentaire over hoe City werkt. Die zetten bv. spelers middels Virtual Reality in allerlei spelsituaties om zo spelers hun kijkgedrag en probleemoplossend vermogen te verbeteren. Dat vond ik echt zeer interessant. Zo kunnen spelers eindeloos blootgesteld worden aan de voor hun positie veelvoorkomende spelsituaties. Om zo in de praktijk deze situaties veel beter te kunnen oplossen.
Plaats reactie