Ajax plaatst zich na bloedstollend strafschoppenserie voor play-offs Europa League

door Jari Perridon 10989

Ajax heeft zich na een moeizame wedstrijd geplaatst voor de play-offs van de Europa League. De Amsterdammers kwamen vlak voor tijd op een 0-1 achterstand. Een verlenging moest de beslissing gaan brengen. In de verlenging werd niet gescoord en dus moesten er strafschoppen aan te pas komen. Een meeslepende strafschoppenserie eindigde in 13-12 (!) en dus gaan de Amsterdammers door naar de play-offs.

Bestel het nieuwe derde shirt van Ajax in de Ajaxshop!

In een kolkende Johan Cruijff ArenA begonnen Ajax en Panathinakos aan de returnwedstrijd in de derde voorronde van de Europa League. De Amsterdammers drongen de eerste vijf minuten aan, maar de eerste echte grote kans was in de achtste minuut voor de Grieken. Door onoplettendheid van Youri Baas verloor Ajax de bal, waarna Jorrel Hato handelend moest optreden. In de achttiende minuut snelde Carlos Forbs langs zijn directe tegenstander en wist de bal voor te geven op Chuba Akpom. De Engelsman schoof de bal net langs het doel.

Goede fase van Ajax voor rust

Vervolgens kreeg Ajax weer de overhand en creëerde het in korte tijd een aantal grote kansen. Ajax kreeg een vrije trap halverwege de helft van Panathinaikos. Een goed ingestudeerde variant zorgde ervoor dat Josip Sutalo de bal er in kon schieten, maar de bal ging over het doel. Nog geen drie minuten later kreeg Ajax een corner waarbij de keeper van de Grieken mis tastte. Akpom kopte de bal richting doel, maar zijn inzet werd vlak voor de lijn weggehaald. In de 33ste minuut kwam Steven Berghuis vanaf rechts naar binnen en wist hij verwoestend uit te halen. Zijn schot spatte uiteen op de lat. Vlak voor rust kreeg Akpom nog twee enorme kansen, maar de keeper van Panathinaikos wist tweemaal een knappe redding te verrichten. Zodoende stond het nog altijd 0-0 bij rust.

De tweede helft kwam moeizaam op gang. Een afzwaaier van Forbs was een van de weinige momenten van dreiging in de eerste tien minuten na rust. Vervolgens ging Duricic een-op-een met Remko Pasveer, maar de 40-jarige doelman was belangrijk met een goede redding. Nog geen minuut later stond Kenneth Taylor oog in oog met de doelman van de Grieken, maar die wist wederom een goede redding te verrichten. Langzaamaan probeerde Ajax weer aan te dringen maar tot echte grote kansen kwamen de Amsterdammers niet. Alleen invaller Godts was een aantal keer dreigend vanaf de linkerkant. Hij liet weer een aantal keer zien over wat voor kwaliteiten hij beschikt.

Richting het einde van de wedstrijd gingen de Grieken aanvallender wisselen. Ondanks die aanvallende wissels wist Panathinaikos niet veel kansen te creëren, maar in de 89ste minuut kwam de bal via de kluts voor de voeten van Tete, die raak schoot, 0-1. Een verlenging moest nu de beslissing gaan brengen.

Penalty's zorgen voor de beslissing

In de verlenging begonnen de Amsterdammers weer slap. Het tempo lag te laag en zo trok de ploeg van Farioli de slechte lijn uit de tweede helft door. De eerste mogelijkheid in de verlenging was voor doelpuntenmaker Tete, die er weer gevaarlijk doorheen kwam. Via Baas ging de bal maar rakelings langs het doel van Pasveer. In de 99e minuut was daar dan eindelijk de wissel waar men op hoopte, Brian Brobbey kwam erin voor Hato. In de 102e minuut leken de Amsterdammers wat gelukkig op gelijke hoogte te komen, maar het doelpunt werd afgekeurd aangezien Bertrand Traoré een overtreding maakte op de keeper van de Grieken.

In de tweede helft van de verlenging werd Steven Bergwijn erin gebracht om nog iets te forceren, maar ook met Bergwijn binnen de lijnen wist Ajax geen kans te creëren. Strafschoppen moesten de beslissing gaan brengen. Na een bloedstollende strafschoppenserie die eindigde in 13-12 (!) en een fenomenale penaltyreeks die Pasveer keepte gaat Ajax door naar de play-offs van de Europa League. De 40-jarige Pasveer pakte maar liefst 5 penalty's waarmee hij een groot aandeel had in de overwinning.

FT | Ajax - Panathinaikos (0-1)(1-1) (13-12 w.n.s)

Pasveer; Rensch (Bergwijn 110'), Sutalo, Baas, Hato (Brobbey 99'); Henderson, Taylor, Fitz-Jim (Van den Boomen 71'); Berghuis (Gaaei 71'), Akpom (Traoré 60'), Forbs (Godts 60')

Gorter, Ramaj, Gaaei, Bergwijn, Brobbey, Kaplan, Mannsverk, Medic, Traoré, Van den Boomen, Hlynsson, Godts

Opstelling Panathinaikos:

Dragowski; Kotsiras (Vagiannidis 68'), Ingason, Jedvaj, Mladenovic; Cerin (Vilhena 82'), Aráo (Maksimovis 82') ; Mancini, Bakasetas (Zeca 98'), Duricic (Tete 68'); Ioannidis (Jeremejeff 75')

Wissels Panathinaikos:

Lodygin, Lilo, Vagiannidis, Schenkeveld, Katris, Zeca, Tete, Limnios, Maksimovic, Vilhena, Jeremejeff, Dabizas

0-1 Tete (89')

- Steven Bergwijn keert voor Ajax - Panathinaikos terug in de wedstrijdselectie van de Amsterdammers;
- Francesco Farioli speelt iedere wedstrijd met zijn sterkst mogelijke opstelling. Zo ook tegen Panathinaikos, verzekert de Italiaan;
- 'Het is een team met veel fysiek en kwaliteit', sprak Farioli over de tegenstander uit Griekenland. De oefenmeester van Ajax onderschat Panathinaikos niet.